Εφημερίδα που κυκλοφόρησε στη Λεμεσό το 1927 από τον ποιητή και λόγιο Ευέλθοντα Γ. Πιτσιλλίδη ως Εβδομαδιαία Πολιτική και φιλολογική Εφημερίδα. Η «Ανατολή» ήταν τετρασέλιδη συνήθως (κάποτε κι εξασέλιδη) με μικρό μέγεθος (44X29 εκ. ή 44X30 εκ.) και σχήμα τετράστηλο (πλάτος στήλης 6 εκ.). Επειδή ο διευθυντής και υπεύθυνος συντάκτης της ήταν λογοτέχνης, φιλοξενούσε αρκετά λογοτεχνικά κείμενα (ποιήματα, χρονογραφήματα, δοκίμια, διηγήματα) του ίδιου με το ψευδώνυμο Εύσκιος Πεύκης ή άλλων λογοτεχνών όπως του Γ. Χουρή, του Π. Νιρβάνα κλπ. Πολλές επίκαιρες πολιτικές ή κοινωνικές ειδήσεις δίνονταν μέσα από τους σκωπτικούς στίχους του Εύσκιου Πεύκη.
Η εφημερίδα εκτυπωνόταν στο τυπογραφείο των κυριών Μ.Κ. Ίμπου και Θ.Ε. Πιτσιλλίδου στην οδό Γεωργίου του Α' στη Λεμεσό. Η ετήσια συνδρομή ήταν 10 σελίνια για το εσωτερικό και 16 σελίνια για το εξωτερικό. Οι περισσότερες ειδήσεις της «Ανατολής» αναφέρονταν στη Λεμεσό, με μεγάλο μέρος της εφημερίδας να αφιερώνεται σε λογοτεχνικά κείμενα. Η τελευταία της σελίδα καταλαμβανόταν εξ ολοκλήρου σχεδόν από διαφημίσεις.
Πολύ χαρακτηριστικά της γραφής του Ευέλθοντα Πιτσιλλίδη είναι τα κύρια άρθρα του στην πρώτη σελίδα κάθε έκδοσης. Κρίνει, σχολιάζει, επαινεί, ειρωνεύεται, μυκτηρίζει ελεύθερα, αλλά υπεύθυνα και με ήθος. Τα θέματά του είναι ποικίλα και αναφέρονται στο Νομοθετικό Συμβούλιο και στους τότε βουλευτές, στη βρεττανική κατοχή, στο ενωτικό ζήτημα, στη δημοτική γλώσσα, στο εκπαιδευτικό θέμα, στον αθλητισμό, στην Εκκλησία, στο αμπελουργικό πρόβλημα, στους εργάτες και αγρότες κλπ. Ιδιαίτερα, όμως, επικριτικός και αθυρόστομος ήταν ο Πιτσιλλίδης στις επιθέσεις του εναντίον των Κυπρίων βουλευτών και της αγγλικής διοίκησης κατά τη διάρκεια των προετοιμασιών για τους εορτασμούς των πενηντάχρονων της αγγλικής κατοχής της Κύπρου. Ο Πιτσιλλίδης υπό το ψευδώνυμο Εύσκιος Πεύκης έγραφε σατιρικά κείμενο και στην εημερίδα Γελιο της Λεμεσού που εξέδιδε ο Γεώργιος Φασουλιώτης.
Από το τεύχος 83 της 30ης Νοεμβρίου 1928 ο τίτλος της εφημερίδας τυπώνεται σε δεύτερο χρώμα, κάποτε πράσινο και κάποτε χρυσαφί-κίτρινο.
Το 1930 η εφημερίδα αλλάζει μορφή και μέγεθος. Γίνεται μεγαλύτερη, επιβλητικότερη και αρτιότερη σε εκτύπωση και εμφάνιση. Έχει μέγεθος (50 1/2 Χ 38 εκ.) και σχήμα πεντάστηλο (πλάτος στήλης 5 1/2 εκ.). Έχει περισσότερα άρθρα και σχόλια, περισσότερες ειδήσεις εσωτερικές και εξωτερικές, σταθερές ανταποκρίσεις από την Αθήνα. Τα άρθρα της ειδικεύονται περισσότερο στη στηλίτευση της αγγλικής διοίκησης και την προαγωγή του ενωτικού κινήματος, ενώ συνεχίζονται τα σκωπτικά ποιήματα κυρίως για τους βουλευτές και τα κόμματα της εποχής.
Το τελευταίο τεύχος της «Ανατολής», όπως παρουσιάζεται στα αρχεία του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών, είναι της 9ης Αυγούστου 1930 (Έτος Δ' αρ. 166).