Ψάρι της ομοταξίας των Οστεϊχθύων, που εμφανίζεται συχνά στα νερά των θαλασσών μας. Epinephelus caninus, (Valenciennes, 1836), της οικογένειας των Σερρανιδών (Serranidae). Στην Ελλάδα είναι γνωστός με το όνομα ροφός. Ροφόν όμως λέγουν και το είδος Epinephelus guaza. Αγγλικά Dog - faced grouper. To συνηθισμένο μήκος του είναι 60 εκ., φθάνει όμως και το 1,20 μ.
Είναι ισχυρό ψάρι με κοντόχοντρο σώμα, μικρά λέπια, μεγάλο κεφάλι, πλατύ στόμα και μυτερά δόντια. Έχει ένα μεγάλο ραχιαίο πτερύγιο που αρχίζει με μυτερά αγκάθια και καταλήγει σε μαλακές ακτίνες. Η κάτω σιαγόνα του είναι μεγαλύτερη από την πάνω. Στα βραγχιακά επικαλύμματα έχει σε κάθε πλευρά εμφανή μυτερά αγκάθια. Η ουρά του είναι πλατιά και δυνατή. Τα άκρα του ραχιαίου πτερυγίου του είναι ανοιχτόχρωμα. Σε κάθε πλευρά του κεφαλιού του έχει δυο σκούρες λωρίδες. Η ράχη και τα πλευρά του έχουν χρώμα γκριζωπό προς το βιολετί. Η κοιλιά του είναι πιο ανοιχτόχρωμη.
Ζει σε βραχώδεις, αμμώδεις, και λασπώδεις βυθούς. Τρέφεται με ψάρια, κεφαλόποδα και μαλακόστρακα. Το κρέας του είναι μαλακό, τρυφερό και νόστιμο. Τρώγεται βραστός, ψητός ή τηγανητός. Ψαρεύεται με παραγάδι, δίχτυα, πεταχτάρι, «ψαρούδι» του βυθού και ψαροντούφεκο.