Βιλλαμόντ Μ Μ Villamont

Image

Γάλλος περιηγητής του 16ου αιώνα, που επεσκέφθη και την Κύπρο. Αναχώρησε από την πατρίδα του Βρετάνη τον Ιούνιο του 1588 και είχε ένα μακρύ όσο και περιπετειώδες ταξίδι. Ταξίδευσε στην Ιταλία και από τη Βενετία μπάρκαρε σε καράβι για επίσκεψη στους Αγίους Τόπους. Καθ' οδόν προς την Γιάφφα επισκέφθηκε και την Κύπρο. Κατά το ταξίδι του από την Τρίπολη του Λιβάνου στη Δαμιέττα της Αιγύπτου, πέρασε πάλι από την Κύπρο, όπου παρέμεινε από τις 10 Σεπτεμβρίου μέχρι τις 6 Οκτωβρίου του 1589, άρρωστος με πυρετό. Το ταξίδι της επιστροφής του, από την Αλεξάνδρεια στη Βενετία, του στοίχισε, όπως αναφέρει, 108 ημέρες κατά τις οποίες δεν πάτησε το πόδι του σε στεριά. Κι όταν έφθασε τελικά στη Βενετία, παρέμεινε σε καραντίνα για άλλες 37 ημέρες. Συνολικά το ταξίδι του, στο οποίο περιλαμβανόταν και η Κύπρος, διήρκεσε 39 μήνες.

 

Οι ταξιδιωτικές του περιγραφές εκδόθηκαν στο Παρίσι το 1596 και ξανά στο Αρράς το 1598 και στη Ρουέν το 1612, με τον τίτλο Τα Ταξίδια του Κυρίου ντε Βιλλαμόντ (Les Voyages du Seigneur de Villamont).

 

Στο μέρος εκείνο των ταξιδιωτικών του κειμένων που αναφέρεται στην Κύπρο, ο Βιλλαμόντ γράφει ότι το πλοίο του προσέγγισε το ακρωτήρι του Αγίου Επιφανίου (Ακάμα) στις 11.5.1589 και παραπλέοντας την ακτή έφθασε στην Πάφο, την οποία περιγράφει. Αφού παρέπλευσε το ακρωτήρι Άσπρον και το ακρωτήρι Γάτα, έφθασε στη Λεμεσό, την οποία ονομάζει χωριό. Παραθέτει περιγραφή της Λεμεσού και επίσκεψή του στο μοναστήρι του Αγίου Νικολάου. Αναφέρει στη συνέχεια πληροφορίες για το Σταυροβούνι, περιγραφή της Λάρνακας (Σαλίνες) με εντυπώσεις του από την εκκλησία του Αγίου Λαζάρου, περιγραφή της Αμμοχώστου και συναντήσεις του με Έλληνες και Τούρκους. Αναφέρεται επίσης στην ιστορία της Κύπρου, στα προϊόντα της, στα νομίσματά της, και δίνει επίσης αρκετές άλλες πληροφορίες για το νησί, όπως το είδε κατά την πρώτη περίοδο της Τουρκοκρατίας.

Φώτο Γκάλερι

Image