Βαρθολομαίος, ηγούμενος του Αλέτ

Ένας από τους 4 ανακριτές που κατά τον Απρίλιο - Ιούνιο του 1310 επιφορτίστηκαν κατ’ εντολή του πάπα Κλήμεντος Ε' να ανακρίνουν το Τάγμα των Ναϊτών στην Κύπρο ύστερα από κατηγορίες για αίρεση και ανηθικότητα. Η δίκη άρχισε στη Λευκωσία στις 12.4.1310, και διεξαγόταν στον καθεδρικό ναό της Αγίας Σοφίας. Η ακρόαση των μαρτύρων και των κατηγορουμένων διήρκεσε από 1.5.1310 μέχρι 5.6.1310. Η δίκη διεκόπη εξαιτίας της δολοφονίας του Αμωρύ, άρχοντα της Τύρου, νεότερου αδελφού του βασιλιά της Κύπρου Ερρίκου Β' Λουζινιανού, που είχε επαναστατήσει κατά του αδελφού του από τις 26.4.1308 κι είχε αυτοανακηρυχθεί κυβερνήτης της Κύπρου. Η δολοφονία του Αμωρύ αποδόθηκε στους Ιωαννίτες ιππότες, πιστούς στον βασιλιά Ερρίκο, μια και ο Αμωρύ (ή Αμάλριχος) αρχικά απολάμβανε της υποστήριξης των Ναϊτών.

 

Από τις μαρτυρίες δεν προέκυψε καμιά αλήθεια για τις κατηγορίες του πάπα κατά των Ναϊτών, οι οποίοι και αθωώθηκαν. Ας σημειωθεί ότι ο πρόεδρος του δικαστηρίου επίσκοπος Λεμεσού Πέτρος ντ' Ερλάντ ήταν υποστηρικτής του Αμωρύ και των Ναϊτών.

 

Αυτό δεν άρεσε στον πάπα, που διέταξε νέα δίκη το 1311 με δικαστήριο τον επίσκοπο Λεμεσού και πάλι, τον επίσκοπο Αμμοχώστου Βαλδουίνο, τον Βαρθολομαίο του Αλέτ, τον Θωμά πρωτοπαπά του Ριέτι (όπως και στην πρώτη δίκη) και επιπρόσθετα τον Πονς γιο του Αντεμάρ, ψάλτη του Αγίου Βερτράνδου της Κομμίγγης, και τον Δομίνικο Παλεστρίνα γραμματέα του πάπα. Ο Δομίνικος (πιθανό και ο Πονς) διορίστηκε/αν για να επιβάλει/λουν την καταδίκη των Ναϊτών. Ακόμη δόθηκε εντολή στους δικαστές να υποβάλουν τους κατηγορουμένους σε βασανιστήρια και να στείλουν τα αποτελέσματα στον πάπα! Εντολή για καταδίκη των Ναϊτών δόθηκε και στον ληγάτο του πάπα στην Ανατολή Πλαίν Κασσάγν, επίσκοπο του Ροντέζ.

 

Δεν γνωρίζουμε τα πορίσματα της ανάκρισης στη νέα δίκη, στην οποία μετείχε ο Βαρθολομαίος του Αλέτ, ούτε ποια στάση τήρησε σ' αυτήν. Πάντως στα τέλη του 1313 ο ληγάτος διάβασε γράμματα του Κλήμεντος Ε' σε συγκέντρωση επισκόπων και αντιπροσώπων όλων των Ταγμάτων (7.11.1313). Βάσει αυτών, αμέσως οι Ναΐτες γυμνώθηκαν από την επίσημη ενδυμασία και το έμβλημά τους, και η περιουσία τους στην Κύπρο παρεδόθη στους ιππότες του Τάγματος του Αγίου Ιωάννη. Αυτό ήταν το τέλος των Ναϊτών.