Με την ονομασία αυτή είναι γνωστά διάφορα είδη χαμηλών θάμνων, που όλα ανήκουν στην Οικογένεια των Χηνοποδιδών (Chenopodiaceae). Όπως υποδηλώνει και η ονομασία τους, πρόκειται για φυτά που αρέσκονται στην αλμύρα της θάλασσας, γι' αυτό και αυτοφύονται στις όχθες των δύο αλυκών Λάρνακας και Λεμεσού και μερικά και σε άλλες παραθαλάσσιες περιοχές. Όλα είναι πολύ πυκνοί και σγουροί θάμνοι. Απαντώνται τα ακόλουθα είδη:
1.Halocnemum strobilaceum. Φθάνει σε ύψος μέχρι σχεδόν το ένα μέτρο. Έχει σαρκώδεις βλαστούς που στην ωρίμανσή τους γίνονται ξυλώδεις. Τα φύλλα άφθονα, μικρά και λεπιδοειδή.
2.Arthrocnemum macrostactyum. Φθάνει σε ύψος μέχρι και 75 εκατοστόμετρα περίπου. Έχει σαρκώδεις βλαστούς που στην ωρίμανσή τους γίνονται ξυλώδεις. Τα φύλλα μικρά, λεπιδοειδή, επίσης σαρκώδη. Εκτός από τις δύο αλυκές, απαντάται και στην περιοχή Αμμοχώστου – Σαλαμίνος.
3.Arthrocnemum perenne. Φθάνει σε ύψος έως και μισό μέτρο. Έχει σαρκώδεις βλαστούς και επίσης σαρκώδη λεπιδοειδή μικρά φύλλα. Σχετικά σπάνιο στην Κύπρο είδος. Απαντάται μόνο στις όχθες των δύο αλυκών.
4.Svaeda vera. Φθάνει σε ύψος μέχρι και τα 75 εκατοστόμετρα περίπου. Έχει πράσινους βλαστούς που στην ωρίμανση αποκτούν καστανωπό φλοιό. Εκτός από τις δύο αλυκές απαντάται και στις περιοχές Αμμοχώστου – Σαλαμίνος, στον Ακάμα, στο ακρωτήριο του Αποστόλου Ανδρέα και στα νησάκια Κλείδες.
5.Svaeda aegyptiaca. Φθάνει σε ύψος μέχρι και το μισό μέτρο περίπου. Έχει σαρκώδη μικρά πράσινα φύλλα. Σπάνιο στην Κύπρο είδος. Έχει εντοπιστεί μόνο στις όχθες της αλυκής Λάρνακας.
6.Salicornia fruticosa. Φθάνει σε ύψος μέχρι και τα 80 εκατοστόμετρα περίπου. Έχει σαρκώδη λεπιδοειδή μικρά φύλλα. Οι νεαροί του βλαστοί είναι σαρκώδεις, πράσινοι, που στην ωρίμανσή τους γίνονται ξυλώδεις και αποκτούν ανοικτό καστανό έως σταχτί χρώμα.
Πηγή
Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια