Αγρίδι-Αγρίδια

Image

Με την ονομασία Αγρίδιν (το) ή και Αγρίδια (τα) ο Φλώριος Βουστρώνιος (16ος αιώνας) στο έργο του «Ιστορία της Κύπρου» αναφέρει συνολικά έξι μεσαιωνικούς οικισμούς της Κύπρου, ως εξής:

 

1. Αγρίδι: Πρόκειται για τον οικισμό κοντά στον οποίο διεξήχθη η καθοριστική μάχη το 1232, για την οποία βλέπε στο σχετικό λήμμα. Ήταν ένα από τα χωριά/ φέουδα που κατά την αναδιανομή που έκανε ο βασιλιάς της Κύπρου Ιάκωβος Β’ μετά την άνοδό του στον θρόνο το 1460, εδόθη, μαζί με άλλα δύο χωριά, στον ευγενή Τούτσιο ντε Κωνστάντζο και στη λαίδη Έλενα Ποδοκάταρο.

 

2. Αγρίδι: Ένα δεύτερο χωριό με την ονομασία Αγρίδι εδόθη από τον Ιάκωβο Β’ κατά την ίδια αναδιανομή, στον ευγενή Μόρφου ντε Γκρινιέρ, κόμητα ντε Ρουχά, μαζί με άλλα πέντε χωριά.

 

3. Αγρίδι της Καρπασίας: Πιθανότατα πρόκειται για το χωριό Κρίδια. Ο Φλώριος το γράφει ως Agridin al Carpasso. Κατά την ίδια αναδιανομή των φεούδων, εδόθη από τον Ιάκωβο Β’ στον αξιωματούχο του Ιωάννη Φιλισπέρτο.

 

4. Αγρίδια: Χωριό/ φέουδο με την ονομασία Αγρίδια εκχωρήθηκε από τον βασιλιά Ιάκωβο Β’, επίσης κατά την ίδια αναδιανομή, στον σημαντικό αξιωματούχο Σορ ντε Νάβες, ο οποίος πήρε στην κατοχή του τότε και άλλα δέκα χωριά.

 

5. Αγρίδια των Πελεντρίων: Προφανώς ο οικισμός αυτός βρισκόταν στην οροσειρά του Τροόδους, κάπου στην περιοχή του χωριού Πελέντρι, το οποίο τότε ήταν γνωστό στον πληθυντικό (τα Πελέντρια). Από τον βασιλιά Ιάκωβο Β’ εδόθη στον φίλο και σύμβουλό του Γουλιέλμο Γονέμη, Λατίνο αρχιεπίσκοπο Λευκωσίας, μαζί με άλλο ένα χωριό.

 

6. Ο Φλώριος Βουστρώνιος αναφέρει και άλλο χωριό με την ονομασία Αγρίδια, στο οποίο μερικοί συνωμότες έστησαν νυκτερινή ενέδρα για δολοφονία του βασιλιά Ιακώβου Β’, το 1470. Η επιχείρηση απέτυχε. Ο βασιλιάς ταξίδεψε εκείνη τη νύκτα από την Αμμόχωστο προς τη Λευκωσία, συνεπώς το συγκεκριμένο χωριό πρέπει να βρισκόταν κάπου ανατολικά της πρωτεύουσας Λευκωσίας. Εξάλλου, ο Βουστρώνιος διευκρινίζει ότι οι συνωμότες βγήκαν από τη Λευκωσία και έστησαν την ενέδρα τους «στην κοιλάδα κοντά στο χωριό Αγρίδια». Πιθανώς όμως το χωριό αυτό να ήταν το ίδιο με το υπ’ αριθμόν 4 πιο πάνω, του οποίου η θέση δεν καθορίζεται.

           

Ο Φλώριος Βουστρώνιος μνημονεύει επίσης έναν αξιωματούχο ονόματι Περρίνα ντελ' Αγρίδια (= Πέτρος των Αγριδίων), που στην αναδιανομή των φεούδων πήρε από τον βασιλιά Ιάκωβο Β’ το χωριό Λαπηθιού. Προφανώς ήταν γόνος οικογένειας που υπήρξε κάτοχος χωριού/ φέουδου με την ονομασία Αγρίδια, απ’ όπου (όπως συνηθιζόταν τότε) πάρθηκε το οικογενειακό επίθετο.