Ονομασία λόφου κοντά στη Λευκωσία κατά τα Μεσαιωνικά Χρόνια. Σε αυτό τον λόφο, όπως αναφέρει ο μεσαιωνικός χρονικογράφος Λεόντιος Μαχαιράς, έκτισε ισχυρό πύργο ο βασιλιάς της Κύπρου Πέτρος Α’ (1359-1369), όπου και φυλακή που πήρε το ίδιο όνομα, Μαργαρίτα.
Ο ιστορικός του 16ου αιώνα Φλώριος Βουστρώνιος, αναφερόμενος στην εισβολή των Αιγυπτίων στην Κύπρο το 1426, γράφει ότι ο στρατός τους, βαδίζοντας κατά της Λευκωσίας, έφθασε «στον λόφο της Αγίας Μαργαρίτας» απ’ όπου «απλώθηκε μπροστά τους η θέα της πόλης».
Ο Λεόντιος Μαχαιράς δίνει και τις ακόλουθες πρόσθετες πληροφορίες, ότι ο βασιλιάς Πέτρος Α’ εκτός από το οχυρό και την φυλακή, είχε κτίσει επί του αυτού λόφου και ένα ναό «ονόματι Μιζερικορδία». Και επίσης ότι μετά το 1376 ο γιος και διάδοχός του, βασιλιάς Πέτρος Β’ (1369-1382) κατεδάφισε την φυλακή την οποία είχε κτίσει ο πατέρας του ως χώρο κράτησης ευγενών.
Σήμερα δεν υπάρχει κανένα ίχνος από τα οικοδομήματα αυτά. Με βάση ιδίως την αναφορά του Φλωρίου Βουστρωνίου, ότι από τον λόφο αυτό οι Αιγύπτιοι είδαν να απλώνεται απέναντί τους η πρωτεύουσα Λευκωσία και δεδομένου ότι ο στρατός τους ερχόταν από την κατεύθυνση της Λεμεσού, μπορούμε να ταυτίσουμε τον λόφο της Αγίας Μαργαρίτας με τη σημερινή περιοχή της Αγίας Παρασκευής – Χίλτον.