Χωμάτινο φράγμα κοντά στο χωριό Άχνα που κατασκευάστηκε το 1987 και λειτούργησε, στα πλαίσια του μεγάλου αρδευτικού έργου του Νότιου Αγωγού. Έχει ύψος 23 μ., μήκος 272 μ., όγκο 220.000 μ³, επιφάνεια 1.250.000 μ² και χωρητικότητα 5.800.000 μ³, χρησιμοποιείται δε σαν δεξαμενή εξισορρόπησης του νερού που διοχετεύεται από το φράγμα του Κούρη. Το νερό αντλείται από το φράγμα της Άχνας και διοχετεύεται στην προς άρδευση περιοχή των Κοκκινοχωριών, την εποχή της πιο ψηλής ζήτησης, για να συμπληρώνει την παροχή νερού από τον κύριο αγωγό του αρδευτικού έργου.
Ήδη το φράγμα, που αποτελεί αρκετά μεγάλη λίμνη, έχει καταστεί σημαντικός βιότοπος. Η άγρια βλάστηση στην περιοχή έχει εμπλουτιστεί και αυξηθεί, ενώ κάθε χρόνο χιλιάδες πουλιά, μεγάλα και μικρά, περνούν από εκεί. Πρόκειται για πολλά είδη υδρόβιων και παρυδάτιων πουλιών, όπως καραπαττάδες, αρκοπετείναρα, νεροβούττηδες, ερωδιοί, κορμοράνοι, διάφορες αγριόπαπιες, πρόσφατα δε εμφανίστηκαν και πελεκάνοι και κύκνοι, ενώ το 1990 και σμήνη από αγριόχηνες, που διανυκτέρευαν στη λίμνη. Επίσης διάφορα υδρόβια πουλιά άρχισαν να φωλιάζουν εκεί. Για πρώτη φορά διαχείμασαν ερωδιοί.
Από απόψεως φυτών, είναι πολύ σημαντικό ότι βλάστησε στην περιοχή μεταξύ άλλων και το φλούδιν, που θα καταστήσει τη λίμνη σημαντικότατο βιότοπο για φώλιασμα των υδροβίων πουλιών, γιατί πυκνώνει πολύ κι έτσι είναι δύσκολο ν' ανευρίσκονται και να καταστρέφονται οι φωλιές.
Στη λίμνη υπάρχουν και ψάρια (κυπρίνοι κ.α.), αρκετοί δε πηγαίνουν εκεί για ψάρεμα.