Ονομασία κυπριακών χωριών που υφίσταντο κατά τα Μεσαιωνικά χρόνια. Προφανώς η ονομασία τους προήλθε από τον άγιο Επιφάνιο τον μέγα, (αρχι)επίσκοπο Κωνσταντίας, που ιδιαίτερα τιμήθηκε στο νησί.
Εκτός από το σημερινό χωριό Άγιος Επιφάνιος Σολιάς, που βρίσκεται σημειωμένο σε παλαιούς χάρτες ως S. Pifani, βρίσκουμε σε παλαιούς χάρτες κι άλλους ομώνυμους οικισμούς.
Στον χάρτη του Α. Ortelius (1573) σημειώνεται το χωριό S. Pifani ( Άγιος Επιφάνιος) στη δυτική κεντρική πεδιάδα, κοντά στο χωριό Κοντεμένος (Codomeno).
Επίσης το σημερινό χωριό Καζάφανι στην επαρχία Κερύνειας (το οποίο σημειώνεται στον ίδιο χάρτη ως C. Pifani - σπίτι του Επιφανίου) ίσως να είχε αρχικά την ονομασία Άγιος Επιφάνιος. Το ακρωτήρι του Ακάμα, πάλι, σημειώνεται κι ως ακρωτήρι Αγίου Επιφανίου (C.S.Pifano), πιθανώς επειδή υπήρχε κάποτε στην περιοχή ομώνυμος μικρός οικισμός.
Ο Φλώριος Βουστρώνιος (16ος αιώνας) αναφέρει τον Άγιο Επιφάνιο της Σολιάς ως ένα των χωριών της περιοχής που ποτίζονταν από τα νερά του ποταμού Καρκώτη. Πιθανώς είναι το ίδιο χωριό, πιθανώς όχι, που επίσης αναφέρει ο Φλώριος Βουστρώνιος ως φέουδο κατά την περίοδο της Φραγκοκρατίας. Συγκεκριμένα, κατά την αναδιανομή των φεούδων που έκανε ο βασιλιάς της Κύπρου Ιάκωβος Β’ μετά την άνοδό του στο θρόνο το 1460, ένα από αυτά, ο Άγιος Επιφάνιος (San Pifani) εδόθη σε κάποιον ευγενή ή αξιωματούχο ονόματι Αρτίτο ντε Κάζα Νουόβα.