Αφροκαλάμαρον

Image

Todarodes sagittatus. Οικογένεια Ομματοστροφιδών (Ommastrephidae). Είναι είδος καλαμαριού που ανήκει στην ομοταξία των Κεφαλοπόδων. Στην Ελλάδα λέγεται θράψαλο. Αγγλικά: European flying squid.

 

Το αφροκαλάμαρον εμφανίζεται πολύ συχνά στα νερά των κυπριακών θαλασσών. Το συνηθισμένο του μήκος είναι 45 εκατοστόμετρα, μπορεί όμως να ξεπεράσει και το ένα μέτρο. Το σώμα του είναι μακρουλό και κυλινδρικό, φέρει δε τριγωνικά πτερύγια στο πίσω μέρος. Στην περιοχή του στόματός του έχει 10 πλοκάμια με βεντούζες. Τα δυο μεγαλύτερα από αυτά χρησιμοποιούνται ως συλληπτήρια όργανα. Έχει μεγάλα μάτια, διάφανο και μακρόστενο κεράτινο όστρακο και στόμα το οποίο πλαισιώνεται από «ράμφος» για το κομμάτιασμα της τροφής. Έχει χρώμα κοκκινοκαφέ προς το καφέ - βιολετί, ενώ το σώμα του είναι διάστικτο με μικρές κοκκινοκαφέ και βιολετιές κουκκίδες. Ζει κοπαδιαστά, συνήθως στο πέλαγος. Κολυμπά αργά χρησιμοποιώντας τα πτερύγιά του, αλλά και γρήγορα εκτοξεύοντας νερό και δίνοντας έτσι ώθηση στο σώμα του. Κάποτε κάνει άλματα πάνω από το νερό. Όταν κινδυνεύει, εκτοξεύει μελάνι δημιουργώντας θόλωμα των νερών. Γεννά τα αυγά του μέσα σε γλοιώδη ουσία.

 

Το κρέας του είναι καλό σε ποιότητα και τρώγεται κυρίως τηγανητό ή στη σχάρα, ενώ χρησιμοποιείται και ως δόλωμα. Ψαρεύεται με δίκτυα, τράτες, ψαροντούφεκο και, τον χειμώνα, με πυροφάνι και καλαμαριέρα.

 

Το αφροκαλάμαρον μοιάζει πολύ με το πραγματικό καλαμάρι (Loligo vulgaris), που έχει όμως πιο νόστιμο κρέας. Τα δυο είδη ξεχωρίζουν από το μέγεθος των πτερυγίων τους που στο καλαμάρι καλύπτουν τα 3/4 του σώματος ενώ στο αφροκαλάμαρον μόνο το 1/4.

 

Σε μερικές περιοχές της Κύπρου τα καλαμάρια, καθώς και οι σουπιές και τα χταπόδια ονομάζονται όλα με μια λέξη: αγνά. Ίσως επειδή πιστεύεται ότι τα είδη αυτά είναι καθαρά, χωρίς λέπια και κόκαλα και κυρίως χωρίς αίμα.