Αρσενική ονομασία της θεάς Αφροδίτης, που λατρευόταν στην Κύπρο και ως θεότητα με αρσενική και θηλυκή υπόσταση ταυτόχρονα (ερμαφρόδιτος). Ο Ησύχιος γράφει ότι η Αφροδίτη είναι μαζί αρσενική και θηλυκή και γι’ αυτό παρά τοῖς θεολόγοις ἀρρενόθηλυς καλουμένη. Ο Σουίδας προσθέτει πως η θεά καί ἄρρενα καί θήλεα ἔχει ὄργανα και είναι αρσενική από τη μέση και πάνω και θηλυκή από τη μέση και κάτω. Γι’ αυτό κι είναι η θεά ἔφορος γενέσεως πάσης.
Αρσενική και θηλυκή μαζί ονομάζει τη θεά και ο Μακρόβιος, που κάνει αναφορά και σε άγαλμα πωγωνοφόρο της Αφροδίτης που υπήρχε στην Κύπρο, και το οποίο είχε ανδρικά χαρακτηριστικά αλλά ήταν ντυμένο με γυναικείο φόρεμα.
Για το άγαλμα αυτό, που το ονομάζει Αφρόδιτον, γράφει και ο Σέρβιος. Αφρόδιτον ονομάζει τη θεά και ο Αριστοφάνης, καθώς και ο Παίων στο έργο του Τά περί Ἀμαθοῦντα.
Η Αφροδίτη, ως αρσενική και θηλυκή ταυτόχρονα, συμβόλιζε την ίδια την παντοδύναμη φύση που από μόνη της γονιμοποιείται και δημιουργεί ζωή. Έτσι η θεά δεν είχε σύζυγο, σύμφωνα με τη λατρεία της στην Κύπρο, γι' αυτό και στην Πάφο λατρευόταν με τη μορφή μιας πέτρας σε σχήμα φαλλού.
Εκτός από την Κύπρο, ο Αφρόδιτος λατρευόταν και στην Αθήνα, όπου είχε τη μορφή της ερμαϊκής στήλης (απ' όπου κι ο σχετικός μύθος για τον Ερμαφρόδιτο, γιο του Ερμή και της Αφροδίτης). Στην Αθήνα υπήρχε και καθιερωμένη γιορτή κατά την οποία οι άντρες ντύνονταν γυναικεία και οι γυναίκες ανδρικά. Ο Αφρόδιτος λατρευόταν και σε άλλα μέρη, όπως στην Παμφυλία, στο Άργος και στη Ρώμη.