(Θαλ). Στα νερά των κυπριακών θαλασσών σπάνια εμφανίζονται δυο, τουλάχιστον, είδη αστακών, που ανήκουν στην ομοταξία των Καρκινοειδών. Το συνηθισμένο μήκος τους είναι 35-40 εκατοστόμετρα, φθάνουν όμως μέχρι και τα 50.
α) Homarus gammarus. Οικογένεια: Νεφρωψίδαι (Nephropsidae). Αγγλικά: European lobster. Στην Ελλάδα είναι γνωστός ως αστακός λείος, καραβιδομάνα ή καραβιδαστακός.
β) Palinurus elephas. Οικογένεια: Παλινουρίδαι (Palinuridae). Αγγλικά: Common spiny lobster. Στην Ελλάδα είναι γνωστός ως αστακός αγκαθωτός. Και τα δυο αυτά είδη, που ανήκουν στα μεγάλα καρκινοειδή, έχουν μαλακό, μακρουλό κυλινδρικό σώμα που προφυλάσσεται από το σκληρό εξωτερικό κέλυφός τους. Η πλατιά ουρά τους μοιάζει με βεντάλια. Ζουν σε βραχώδεις βυθούς. Το κρέας τους είναι εξαιρετικά νόστιμο και τρώγεται κυρίως βραστό.
αστακός γλυκών νερών: Στο πλαίσιο προγράμματος εμπλουτισμού των υδατοφραχτών με ψάρια, το Τμήμα Αλιείας έχει εισαγάγει και δυο είδη αστακών των γλυκών νερών:
α) Astacus fluviatilis. Αγγλικά: European freshwater crayfish.
β) Pacifastacus leniusculus. Αγγλικά: Short lobster.
Και τα δυο είδη ανήκουν στην ομοταξία των Καρκινοειδών. Οικογένεια: Αστακίδαι (Astacidae). Στην Ελλάδα λέγονται και καραβίδες του γλυκού νερού.
Από ιδιώτες έχει επίσης εισαχθεί στην Κύπρο και ένα τροπικό είδος αστακού, το Procambarus clarkii. Αγγλικά: Red crayfish. To είδος αυτό ευδοκιμεί σε φράχτες των πεδινών περιοχών.