Αμαθούντα

Λατρείες

Image

Από αρχαιολογικά ευρήματα, φιλολογικές πηγές και επιγραφές, γνωρίζουμε ότι στην Αμαθούντα λατρευόταν η Αμαθουσία Αφροδίτη (Αφροδίτη - Αριάδνη), ο Άδωνις, ο Δίας και η Ήρα, ελληνικές θεότητες, καθώς και άλλες. Παλαιότερα, αλλά και πρόσφατα, βρέθηκαν σε ανασκαφές στην Αμαθούντα αγάλματα του θεού Bes καθώς και παράσταση της θεάς Αθώρ, θεοτήτων του αιγυπτιακού Πανθέου, ενώ ο Ηρακλής λατρευόταν με τη μορφή του Τυρίου θεού Μελκάρθ.

 

Στην Αμαθούντα βρισκόταν ένα από τα μεγάλα ιερά της Αφροδίτης και του Άδωνι-Όσιρι. Το ιερό αυτό (όπως και τα άλλα μεγάλα ιερά της Πάφου και της Σαλαμίνος) είχε το δικαίωμα να προσφέρει άσυλο. Εκεί κάθε χρόνο γίνονταν τα Αδώνια, που ήταν κοινή γιορτή προς τιμήν του Άδωνι και της Αφροδίτης. Επίσης κάθε φθινόπωρο, στο άλσος της Αριάδνης γιόρταζαν προς τιμήν της Αφροδίτης Αριάδνης με βακχικά όργια και χορούς. Σύμφωνα προς τις πηγές, εδώ λατρευόταν η Αφροδίτη και σε μορφή άντρα, που πιθανόν να ήταν λατρεία του Ερμαφρόδιτου, γιου της Αφροδίτης και του Ερμή. Ο Ησύχιος αναφέρει ακόμη ότι στην Αμαθούντα υπήρχε πωγωνοφόρο λατρευτικό άγαλμα της Αφροδίτης.

 

Σχετικά με τη λατρεία της Ήρας ξέρουμε ότι κατά τη Ρωμαϊκή Εποχή στο Ηραίον της Αμαθούντος γιόρταζαν την τελετή του ιερού γάμου της Ήρας με τον Δία. Η τελετή αυτή γινόταν κάθε χρόνο και κατά τη διάρκειά της τελούσαν και συμπαθητική μαγεία, που σκοπός της ήταν να φέρει καλή συγκομιδή και πολλαπλασιασμό των ζώων.

 

Αποδεικνύεται επίσης λατρεία του Μειλιχίου Διός, θεού της πραότητας και της αγαθότητας που συγχωρούσε όλα τα σφάλματα των ανθρώπων.

 

Κατά την Ελληνιστική Εποχή λατρευόταν στην Αμαθούντα και η Αρσινόη Β' Φιλάδελφος.

 

Διάφορες άλλες θεότητες λατρεύονταν επίσης στην πόλη σε διάφορες εποχές.