Ακάμας περιοχή

Βροχόπτωση- βλάστηση- άγρια ζωή

Image

Η μέση ετήσια βροχόπτωση της περιοχής κυμαίνεται μεταξύ 450 και 600 χιλιοστομέτρων. Στις Σμιγιές, για παράδειγμα, η μέση ετήσια βροχόπτωση κυμαίνεται γύρω στα 525 χιλιοστόμετρα, ενώ στη Δρούσια, που βρίσκεται στ' ανατολικά της περιοχής του Ακόμα, η μέση ετήσια βροχόπτωση είναι 613 χιλιοστόμετρα. Μια και η περιοχή περιβάλλεται από θάλασσα και βρίσκεται δίπλα στους βροχοφόρους δυτικούς ανέμους, είναι επόμενο πως η υγρασία είναι σχετικά υψηλή. (Γ. Καρούζη, Γεωγραφία της Κύπρου, σσ. 251-254).

 

Βλάστηση: Η σημερινή βλάστηση της περιοχής είναι πλούσια, με κυρίαρχα δέντρα τον πεύκο, τον αόρατο, την αγριελιά και την αγριοχαρουπιά. Η ποικίλη θαμνώδης βλάστηση περιλαμβάνει τον σχίνο, την περνιά, την λατζ'ιά, την τρεμιθιά και τον λάδανο, μεταξύ πολλών άλλων. Μεταξύ των σπανίων θάμνων του Ακόμα, είναι η κουμαριά (Arbutus unedo). Σ' αντίθεση με την αντρουκλιά (Arbutus andrachne) που φυτρώνει σ' όλες σχεδόν τις ορεινές περιοχές της Κύπρου πάνω από 1.300 μ., η κουμαριά είναι το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του Ακάμα. Η Esther K. Chapman στο βιβλίο της Cyprus Trees and Shrubs (1945 σ. 59), αναφέρει πως η κουμαριά πού είναι κοινή σ' άλλες μεσογειακές χώρες, έχει επισημανθεί μόνο στη χερσόνησο του Ακάμα, όπου βλαστάνει αραιά, δυτικά του Αγίου Κόνωνα, προς το ακρωτήρι Αρναούτη.

 

Στην περιοχή βλαστάνουν και πάρα πολλά αγριολούλουδα, που την άνοιξη, μαζί με την ανθισμένη θαμνώδη βλάστηση, παρουσιάζουν ένα πραγματικό όργιο χρωμάτων, Το ρασ'ί, η ξυσταρκά με λουλούδια άσπρα και ροζ, μια μεγάλη ποικιλία λαλέδες, το κυκλάμινο, ιδίως γύρω από τα Λουτρά της Αφροδίτης, η σπάνια τουλίπα του Ακάμα, ro σιμιλλούδιν, τα δάκρυα της Παναγίας, οι μαργαρίτες, τα κρινάκια, είναι μερικά από τα λουλούδια που μπορεί κανένας να συναντήσει την άνοιξη στον Ακάμα. Πολλοί ξένοι βοτανολόγοι φθάνουν κάθε χρόνο, ακόμα και με οργανωμένες εκδρομές τα τελευταία χρόνια, για να μελετήσουν τα αγριολούλουδα και την άλλη βλάστηση της περιοχής.

 

Δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για τη βλάστηση στον Ακάμα πριν από τον 19ο αιώνα. Θα πρέπει όμως να κυριαρχούσε πυκνή και πλούσια βλάστηση με τα ίδια περίπου δέντρα, που πολύ υπέφερε από την ανεξέλεγκτη βόσκηση των αιγών, τις πυρκαγιές και την ξύλευση για οικιακούς και άλλους σκοπούς.

 

Άγρια ζωή:  Οι παλαιοί συγγραφείς που αναφέρθηκαν, σε διάφορες εποχές, στην περιοχή του Ακάμα, μιλούν για την ύπαρξη εκεί ενδιαφέρουσας άγριας ζωής, που αποτελείτο από ίππους, όνους, βόες, αγριόγιδα, αγρίμια και αγριόχοιρους (Κυπριανός, Ιστορία... 1788, Σακελλάριος, Κυπριακά, 1890, κ.α.).

 

Σήμερα στην περιοχή του Ακάμα βόσκουν γίδια, ενώ μπορεί κανένας να βρει και γαϊδούρια που κυκλοφορούν ελεύθερα. Υπάρχουν επίσης αλεπούδες, και πάρα πολλά φίδια και άλλα ερπετά. Φυσικά την εικόνα συμπληρώνουν διάφορα είδη πουλιών, ενδημικών, όσο και εποχιακών επισκεπτών. Στην περιοχή υπάρχουν ελάχιστοι βοσκοί.