Ουσιαστικά όλες οι πηγές και πολλοί επιφανειακοί και υπόγειοι υδάτινοι πόροι αποτελούν ιδιωτική περιουσία υπό τύπο εγγεγραμμένων δικαιωμάτων ή δικαιωμάτων που αποκτήθηκαν με τη χρήση πολλών ετών. Μέχρι τον Αύγουστο του 1946 ίσχυαν πρόνοιες του Οθωμανικού κώδικα για την ιδιοκτησία γης όπως και η νομοθεσία Mejelle που σχετιζόταν με τα υδατικά δικαιώματα. Τον Σεπτέμβριο του 1946 τέθηκαν σε λειτουργία επτά γενικής φύσεως νόμοι που αφορούσαν βασικά την προστασία των κυβερνητικών υδατικών δικαιωμάτων, τη συντήρηση και χρήση των υδατίνων πόρων, τον έλεγχο στην ανόρυξη γεωτρήσεων, την ίδρυση Αρδευτικών Τμημάτων, την ίδρυση Αρδευτικών Συνδέσμων, τη διοίκηση και έλεγχο της υδατοπρομήθειας χωριών, και τη διοίκηση και έλεγχο της υδατοπρομήθειας πόλεων. Πέντε άλλοι νόμοι θεσπίστηκαν για συγκεκριμένες περιπτώσεις και σχετίζονταν με τη διανομή του νερού του κεφαλόβρυσου της Κυθρέας σε επτά χωριά της περιοχής, τη διανομή νερού στην Κυθρέα, τον έλεγχο και διοίκηση του νερού Αράπ Αχμέτ στη Λευκωσία, την αποφυγή έλλειψης μόλυνσης νερού στη Λευκωσία και την παροχή κατάλληλου νερού για τις ανάγκες της Πόλης Χρυσοχούς. Οι νόμοι αυτοί παραμένουν σε ισχύ μέσω του άρθρου 158 του Συντάγματος της Δημοκρατίας. Το 1964-65 τέθηκε σε εφαρμογή ο περί Υδατοπρομήθειας (Ειδικά Μέτρα) Νόμος που δίνει στο Υπουργικό Συμβούλιο εξουσία να ανακηρύσσει σαν ελεγχόμενες περιοχές όπου υπάρχει κίνδυνος επηρεασμού των υδατίνων πόρων.
Διαχείριση υδατίνων πόρων: Οι υδάτινοι πόροι υπάγονται σήμερα στις αρμοδιότητες του υπουργείου Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος. Δυο Τμήματα του υπουργείου αυτού είναι άμεσα υπεύθυνα για την ανάπτυξη των υδατίνων πόρων της Κύπρου. Το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων είναι υπεύθυνο για τα επιφανειακά νερά και για τη σχεδίαση και κατασκευή όλων των υδατικών έργων εκτός από την ανόρυξη γεωτρήσεων. Το Τμήμα Γεωλογικής Επισκοπήσεως είναι υπεύθυνο για τις μελέτες και την εξερεύνηση των υπόγειων νερών και για την ανόρυξη των κυβερνητικών γεωτρήσεων.
Για την υδατοπρομήθεια των πόλεων υπάρχουν τα Συμβούλια Υδατοπρομήθειας. Την υδατοπρομήθεια των χωριών χειρίζονται τα Κοινοτικά Συμβούλια.