Με την τόση ποδοσφαιρική δραστηριότητα και τις συνεχείς διενέξεις μεταξύ σωματείων για μετακινήσεις ποδοσφαιριστών από τη μια ομάδα στην άλλη, άρχισε να ωριμάζει η σκέψη για δημιουργία ενός Σώματος που θα φρόντιζε για όλα τα θέματα τα οποία αφορούσαν τα διάφορα ποδοσφαιρικά πρωταθλήματα.
Στις 3 Απριλίου 1932 συγκεντρώθηκαν στη Λευκωσία αντιπρόσωποι διαφόρων σωματείων και αποφάσισαν να συμπήξουν ποδοσφαιρική ομοσπονδία. Στις 18 Ιανουαρίου 1933 έγινε νέα σύνοδος των αντιπροσώπων των διαφόρων σωματείων κατά την οποία αναγνωρίσθηκε ομόφωνα η ανάγκη ίδρυσης ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας και ανετέθη στον Αναστάση Οικονομίδη της «Ανορθώσεως» να συντάξει προσχέδιο κανονισμών, με βάση το καταστατικό της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας (ΕΠΟ) και των δυο άλλων που είχαν ετοιμαστεί σε προηγούμενες συγκεντρώσεις. Το προσχέδιο ανέλαβε να διαβιβάσει στον ΑΠΟΕΛ και αυτό στα αθλητικά σωματεία προς μελέτη, στη δε συνέχεια να συγκληθεί, σε τακτή προθεσμία, από το ίδιο σωματείο γενική συνέλευση για οριστική ψήφιση του καταστατικού. Στην ίδια συνεδρία καθορίστηκαν οι κανονισμοί για τη διεξαγωγή των πρωταθλημάτων Α΄ και Β΄ κατηγορίας που προκήρυξε ο ΑΠΟΕΛ για το 1933. Κατά τη συνάντηση για συζήτηση των κανονισμών του πρωταθλήματος 1933 έγινε εισήγηση για τη δημιουργία Κυπριακής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου που να υπάγεται στην Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία (ΕΠΟ) και στον Σύνδεσμο Ελληνικών Γυμναστικών και Αθλητικών Σωματείων (ΣΕΓΑΣ). Την εισήγηση υπέβαλε ο Νίκος Στυλιανάκης, μετέπειτα πρόεδρος της Κυπριακής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου.
Το πρωτάθλημα Α΄ κατηγορίας ξεκίνησε το 1934, παράλληλα με την ίδρυση της Κυπριακής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου. Είχε προηγηθεί η διεξαγωγή τριών ανεπίσημων πρωταθλημάτων, γνωστά ως πρωταθλήματα πόλεων, με διοργανωτές μια από τις συμμετέχουσες ομάδες. Στο πρώτο ανεπίσημο πρωτάθλημα πόλεων που διοργάνωσε ο Πεζοπορικός, ο ΑΠΟΕΛ κατέκτησε τον τίτλο όταν νίκησε στον τελικό της 5ής Μαΐου την ΑΕΛ στο ΓΣΖ με σκορ 4-0. 80 οπαδοί του ΑΠΟΕΛ πήγαν στη Λάρνακα με τα ποδήλατα τους για να παρακολουθήσουν τον αγώνα.
Στο μεταξύ για πρώτη φορά μετέβη εκτός Κύπρου μεικτή ποδοσφαιρική ομάδα για σειρά συναντήσεων με ομάδες του Λιβάνου και της Παλαιστίνης από τις 4 μέχρι τις 11 Απριλίου 1933. Τη μεικτή κυπριακή ομάδα αποτελούσαν ποδοσφαιριστές των σωματείων ΑΠΟΕΛ, ΑΕΛ και ΕΠΑ. Τον επόμενο χρόνο στις 25 Μαϊου 1934 πραγματοποίησαν επίσκεψη στην Ελλάδα οι ομάδες του ΑΠΟΕΛ και του ΤΡΑΣΤ για ποδοσφαιρικές συναντήσεις με τον «Παναθηναϊκό» η πρώτη και «Ολυμπιακό» και «Απόλλωνα» η δεύτερη. Την ομάδα του ΑΠΟΕΛ είχαν ενισχύσει ποδοσφαιριστές της ΑΕΛ και της ΕΠΑ. Στην ίδια την Κύπρο, στο μεταξύ, τα σωματεία ΤΡΑΣΤ και «Ανόρθωσις» συγκρούστηκαν πάνω στο θέμα της προκήρυξης του Παγκυπρίου πρωταθλήματος για την περίοδο 1934-35. Το ΤΡΑΣΤ με εγκύκλιό του στις 10 Ιουλίου 1934 προκήρυσσε Παγκύπρια πρωταθλήματα Α΄ και Β΄ κατηγορίας για να γιορτάσει τα δεκάχρονά του. Η «Ανόρθωσις» διαμαρτυρήθηκε, πιστεύοντας ότι η προκήρυξη έπρεπε να γίνει από την ίδια, αφού ήταν η σειρά της. Η διένεξη λύθηκε μετά την οριστική απόφαση για δημιουργία ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας, η οποία ήταν πλέον επιτακτική ανάγκη.
Βλέπε Πορτρέτο ΑΠΟΕΛ 1973
Βίντεο Ψηφιακός Ηρόδοτος-Αρχείο ΡΙΚ
Σε γενική συνέλευση των ποδοσφαιρικών σωματείων στη Λευκωσία στις 23 Σεπτεμβρίου 1934 οριστικοποιήθηκε η απόφαση για την ίδρυση ομοσπονδίας και εξελέγη προσωρινό συμβούλιο που αποτελούσαν οι: Φ. Ιωαννίδης, Ν. Μιχαηλίδης, Κ. Θεμιστοκλέους, Α. Οικονομίδης και Μ. Ασσάφ. Σε νέα συνέλευση, και πάλι στη Λευκωσία, στις 28 και 29 Σεπτεμβρίου 1934, εγκρίθηκε το καταστατικό που ετοίμασε ειδική επιτροπή. Η συνέλευση εξέλεξε επίσης δικαστική επιτροπή την οποία απάρτιζαν ο εφέτης Φουάτ Βέης, ο αρχηγός του αγγλικού στρατού ταγματάρχης Ο’ Ντόνοβαν, ο αρχιαστυνόμος Κιγκ, ο πρόεδρος των δικαστηρίων Λεμεσού και ο Δ. Τζέπης από τη Λάρνακα. Η γενική συνέλευση ενέκρινε παράλληλα τους κανονισμούς πρωταθλημάτων. Με βάση τους κανονισμούς αυτούς, για την περίοδο 1934-35 θα γίνονταν πρωταθλήματα Α΄, Β΄ και Γ΄ κατηγορίας καθώς και αγώνες κυπέλλου με το σύστημα «νοκ άουτ». Οι κανονισμοί πρόβλεπαν ότι για να δικαιούται μια ομάδα Α' κατηγορίας να μετάσχει στο πρωτάθλημα, απαραιτήτως θα έπρεπε να δηλώσει συμμετοχή και στην Β' κατηγορία. Το ίδιο θα ίσχυε και για τις ομάδες Β' κατηγορίας (ήταν απαραίτητο να μετάσχουν με ομάδα και στη Γ΄ κατηγορία). Ως ημέρα κληρώσεως των αγώνων ορίστηκε η 21 Οκτωβρίου 1934. Την ίδια μέρα έγιναν εκλογές για την ανάδειξη του διοικητικού συμβουλίου της Κυπριακής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου (ΚΟΠ). Εξελέγησαν οι ακόλουθοι: Φ. Ιωαννίδης, Ν. Μιχαηλίδης, Κ. Θεμιστοκλέους, Α. Οικονομίδης και Γλ. Βαλδασερίδης. Στην ελεγκτική επιτροπή εξελέγησαν οι Β. Μαρκίδης και Κ. Καρατζάς.
Το πρωτάθλημα κατέκτησε το 1934 η ομάδα του ΤΡΑΣΤ που κέρδισε επίσης το κύπελλο, νικώντας τον ΑΠΟΕΛ με 1-0.
Βλέπε Απόλλων- Ομόνοια 1975
Βίντεο Ψηφιακός Ηρόδοτος -Αρχείο ΡΙΚ
Στις 23 Οκτωβρίου 1934 πραγματοποιήθηκε στο οίκημα του ΑΠΟΕΛ νέα συνέλευση των αντιπροσώπων των σωματείων μελών της ΚΟΠ, κατά την οποία ορίστηκαν οι ομάδες Α΄ κατηγορίας: ΑΠΟΕΛ, ΤΡΑΣΤ, «Ολυμπιακός», Τουρκική Λέσχη, ΑΕΛ, «Άρης», ΕΠΑ, «Ανόρθωσις». Ως ομάδες Β΄ κατηγορίας ορίστηκαν: «Πανεργατικός», «Κινύρας» και Τουρκική Λέσχη Αμμοχώστου. Ορίστηκαν επίσης οι διαιτητές των πρωταθλημάτων: Α. Κιγκ, Α. Οικονομίδης, Β. Χαχολιάδης, Χρ. Συμεωνίδης, Φεΐζ Βέης, Αχμέτ Φικρέτ, Γιουσούφ Ζιά, Χάμφρεϋ, Ο. Συμεωνίδης, Μ. Κωνσταντινίδης.
Οι Άγγλοι προσπαθούσαν με κάθε τρόπο να διαδώσουν το ποδόσφαιρο στο νησί. Το 1937 διεξήχθη και σχολικό ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα, το οποίο κατέκτησε το Αρμενικό Ορφανοτροφείο νικώντας στον τελικό το Εμπορικό Λύκειο Λάρνακος με 1-0.
Το 1938, ένα από τα ιδρυτικά μέλη της ΚΟΠ, η «Ένωσις Νέων ΤΡΑΣΤ» αποχώρησε οριστικά από την Ομοσπονδία και τα πρωταθλήματά της. Σε σχετική απόφαση του σωματείου αναφέρεται ότι ἐφόσον ἐπιρρίπτεται εἰς αὐτό ἡ Εὐθύνη τῶν τελευταίων ἐπεισοδίων, δέν δύναται νά παραμένῃ εἰς τήν δύναμιν τῆς ΚΟΠ.
Στα χρόνια του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου δεν έγιναν πρωταθλήματα (1941/42, 1942/43, 1943/44). Συνεχίστηκαν όμως μεμονωμένες ποδοσφαιρικές δραστηριότητες, ακόμη και σε χωριά.
Στις 14 Νοεμβρίου 1943, μπροστά στον κυβερνήτη και τη λαίδη Γούλλεϋ, τον διοικητή των αγγλικών στρατευμάτων Κύπρου, τον διοικητή και τον δήμαρχο Λάρνακος, διεξήχθησαν οι τελικοί αγώνες πρωταθλήματος six-a-side που προκήρυξε ο «Πεζοπορικός». Στον τελικό η αγγλική στρατιωτική ομάδα νίκησε το Εμπορικό Λύκειο με 9-0.
Στις 20 Απριλίου 1944 διεξήχθη στο στάδιο ΓΣΠ η τελική συνάντηση για το κύπελλο της τουρκοκυπριακής εφημερίδας «Χαλκίν Σεσί» μεταξύ της ομάδας της Τουρκικής Λέσχης «Γιλινίζ Σπορ» και ομάδας Άγγλων στρατιωτών, με νικήτρια τη δεύτερη (2-1). Παρόμοια πρωταθλήματα προκήρυξαν, κατά το 1944 και το 1945, ο «Απόλλων» Λευκάρων, ο «Αχιλλεύς» Καϊμακλίου, το τουρκοκυπριακό σωματείο «Χαλκ-Εβί», ο «Διγενής Ακρίτας» Μόρφου, η «Ομόνοια» Αραδίππου, ο «Νέος Αστέρας» Μόρφου, ο Αθλητικός Σύλλογος Κυρηνείας, η Αθλητική Ένωσις Καϊμακλίου, η OXEN Μόρφου, η Ένωσις Νέων Στροβόλου, η Αθλητική Ένωσις Καϊμακλίου, το σωματείο «Ολύμπια» Βατιλής, ο «Ονήσιλος» Γερολάκκου.
Στις 11 Νοεμβρίου 1945 γιορτάστηκαν στο στάδιο ΓΣΠ τα δεκάχρονα της Κυπριακής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου, με αγώνες ποδοσφαίρου seven-a-side που είχαν τα ακόλουθα αποτελέσματα: ΑΠΟΕΛ-ΑΕΛ 0-1, Τουρκική Λέσχη-«Πεζοπορικός» 1-0, «Ανόρθωσις»-Τουρκική Λέσχη 1-0, «Ολυμπιακός»-Τουρκική Λέσχη 0-1, Αρμενική Λέσχη «ΑΫΜΑ»-«Ανόρθωσις» 1-0, Τουρκική Λέσχη «Πεζοπορικός» 1-0, ΑΕΛ-ΕΠΑ 1-0, Αρμενική Λέσχη «ΑΫΜΑ» Τουρκική Λέσχη 1-0. Στο τέλος των εορτασμών δόθηκαν και τα έπαθλα στην πρωταθλήτρια και κυπελλούχο ομάδα της ΕΠΑ για το 1945. Η ΕΠΑ, μετά τις επιτυχίες της χρονιάς αυτής, αναχώρησε (16 Δεκεμβρίου 1945) για σειρά συναντήσεων στην Παλαιστίνη και τον Λίβανο. Οι αγώνες της είχαν τα ακόλουθα αποτελέσματα: ΕΠΑ-ΧΑΠΟΕΛ 4-3, ΕΠΑ-μεικτή Παλαιστίνης 2-6, ΕΠΑ ΧΑΠΟΕΛ 3-2, ΕΠΑ-αρμενική ομάδα 0-1, ΕΠΑ-αραβική ομάδα 3-0, ΕΠΑ-μεικτή επιλέκτων 1-2.
Βλέπε Πεζοπορικός Ανόρθωση 1989
Βίντεο Ψηφιακός Ηρόδοτος -Αρχείο ΡΙΚ
Το παράδειγμα της ΕΠΑ ακολούθησε τον επόμενο χρόνο η ομάδα του ΑΠΟΕΛ που πήγε στην Αίγυπτο για σειρά φιλικών συναντήσεων: με την Ένωσιν Ελλήνων Αλεξανδρείας (1-1), με μεικτή «Ολύμπια»:«Ρικριέϊσιον» Αλεξανδρείας (0-0) και με μεικτή Αθλητικής Ενώσεως Καΐρου-Άρσεναλ (1-1).
Τα Σωματεία που ίδρυσαν την ΚΟΠ:
Σκοπός της ίδρυσης της ΚΟΠ:
Η ΚΟΠ είναι η μόνη και αποκλειστικά αρμόδια για την εκπροσώπηση του Κυπριακού Ποδοσφαίρου προς τα Δημόσιας Αρχάς, την Διεθνή Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία (FIFA), την Ευρωπαϊκή Ένωση Ποδοσφαιρικών Ομοσπονδιών (UEFA) και τις υπόλοιπες αναγνωρισμένες Ομοσπονδίες και Ενώσεις.
Το 1948 η Κυπριακή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου, έγινε μέλος της FIFA και το 1962, μέλος της UEFA.
Ο πρώτος διεθνής αγώνας της Εθνικής Ομάδος Κύπρου έγινε το 1949, όταν ακόμη η Κύπρος δεν ήταν ανεξάρτητο Κράτος και το 1960 η Εθνική Ομάδα της Κύπρου παρουσιάστηκε εκπροσωπώντας την ανεξάρτητη Κυπριακή Δημοκρατία.
Κατά την διάρκεια όλων αυτών των χρόνων από την ίδρυση της, η ΚΟΠ αναπτύχθηκε και μαζί με τα Σωματεία της συμμετέχουν στα Παγκόσμια Πρωταθλήματα, τα Ολυμπιακά Τουρνουά, και σε όλα τα Πρωταθλήματα της UEFA για Εθνικές Ομάδες Ανδρών, Ελπίδων Κάτω των 21 ετών, Νέων κάτω των 19 ετών, Παίδων κάτω των 17 ετών, Παίδων κάτω των 15 ετών, Futsal, Γυναικών και Νεανίδων, ενώ τα Σωματεία της λαμβάνουν μέρος σ’ όλα τα Πρωταθλήματα της UEFA σε σωματειακό επίπεδο.
Ιστορικές διοργανώσεις
Η ΚΟΠ έφερε σε πέρας τις πιο κάτω μεγάλες ποδοσφαιρικές διοργανώσεις:
1992 Την τελική φάση του Πανευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Παίδων U-16 UEFA.
1993 Τη Συνεδρία της Εκτελεστικής Επιτροπής της UEFA.
1997 Το Ετήσιο Σεμινάριο Διαιτησίας της FIFA.
1998 Την τελική φάση του Πανευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Νέων U-18 της UEFA.
2001 Το Σεμινάριο Grassroots της UEFA.
2004 Τη διοργάνωση του Ετήσιου Κογκρέσσου της UEFA.
2005 UEFA Youth Conference.
2008 Το Ετήσιο Σεμινάριο Διαιτησίας της UEFA.
80 χρόνια ΚΟΠ
2014 http://www.cfa.com.cy/Gr/news/19748