Πάφος επαρχία

Βλάστηση

Image

Η επαρχία της Πάφου διαθέτει μια εξαιρετικά πλούσια και ποικίλη φυσική βλάστηση που περιλαμβάνει και αρκετά ενδημικά είδη χλωρίδας. Η βλάστηση είναι ιδιαίτερα πλούσια στην περιοχή του Ακάμα και τις ορεινές περιοχές, όπου βρίσκεται και η μεγαλύτερη έκταση των κρατικών δασών της επαρχίας.

 

Η δασική βλάστηση αποτελείται κυρίως από κωνοφόρα και πλατύφυλλα είδη. Το κυριότερο κωνοφόρο και δασοπονικό είδος είναι η τραχεία πεύκη (Pinus brutia) που καλύπτει το πλείστο μέρος της επιφάνειας των δασών της επαρχίας.

 

Ο κέδρος (Cedrus brevifolia), που είναι ενδημικό είδος της Κύπρου, απαντάται φυσικός στο δάσος της Πάφου και ιδιαίτερα στην Κοιλάδα των Κέδρων, στο Αρκάτζιν της Ιρκάς Στερατζιάς και την περιοχή του Τρίπυλου. Στον Ακάμα απαντάται το είδος του αόρατου Juniperus phoenicea.

 

Ανάμεσα στους θάμνους που φυτρώνουν στην επαρχία είναι η λατζ'ιά (Quercus alnifolia), είδος χαμηλής δρυός που είναι ενδημική της Κύπρου, η αντρουκλιά (Arbutus unedo), το μερσίνι (Myrtus communis), η αροδάφνη (Nerium oleander) και η ξισταρκά (Cistus).

 

Ιδιαίτερα πλούσια είναι η ποικιλία των αγριολούλουδων που φυτρώνουν στην επαρχία. Μεταξύ των σπάνιων αγριολούλουδων είναι διάφορα είδη ορχεοειδών (orchis) και ένα είδος κόκκινης αγριοτουλίπας (Tulipa cypria) που βρίσκονται κυρίως στον Ακάμα και το οροπέδιο της Λαόνας. Το σπάνιο είδος ορχιδέας Orchis laxiflora απαντάται σε τοποθεσία κοντά στο χωριό Δρούσια, το δε επίσης σπάνιο είδος ορχιδέας Orchis punctulata βρίσκεται σε τοποθεσία κοντά στο Νέο Χωριό. Η κόκκινη αγριοτουλίπα απαντάται περί τα 2,5 χιλιόμετρα δυτικά των Λουτρών της Αφροδίτης. Επίσης στον Ακάμα αυτοφύονται κυκλάμινα (Cyclamen).

 

Μεταξύ των κοινών αγριολούλουδων που είναι διαδεδομένα στην επαρχία Πάφου είναι το σιμιλλούδιν (Crysanthemum coronarium), η λαψάνα (Sinapsis alba), ο λαλές (Anemone coronaria) και το ξινίδιν (Oxalis).

 

Τα κυριότερα κρατικά δάση της επαρχίας Πάφου είναι τα ακόλουθα: Πάφος (μέρος), Ακάμας, Πέγεια, Μελέτη, Ορείτης και Ραντί.

Φώτο Γκάλερι

Image
Image
Image