Μια Μηλιά

Εργοστάσιο λυμάτων

Image

Στην περιοχή του χωριού Μια Μηλιά υπάρχει εργοστάσιο επεξεργασίας λυμάτων, που εξυπηρετεί τις δημαρχούμενες περιοχές Λευκωσίας, Αγίου Δομετίου, και τμήματα των δημαρχουμένων περιοχών Στροβόλου, Έγκωμης και Αγλαντζιάς, καθώς και τμήμα της κατεχόμενης περιοχής Λευκωσίας. Το εργοστάσιο Μιας Μηλιάς έχει δυνατότητα να επεξεργάζεται 15.000 κ.μ. λυμάτων ημερησίως. Η τουρκική εισβολή του 1974 δημιούργησε ανυπέρβλητα προβλήματα στη συνέχιση των κατασκευαστικών εργασιών του εργοστασίου, που είχε ως επακόλουθο την καθυστέρηση στη χρήση του αποχετευτικού συστήματος για πολλά χρόνια. Το εργοστάσιο, το οποίο είναι περίπου 2,5 χιλιόμετρα πέραν της περιοχής που βρίσκεται υπό τον έλεγχο της κυπριακής Κυβέρνησης, κατέστη εκ των πραγμάτων μη προσπελάσιμη.

 

Μέχρι την εισβολή είχε σχεδόν συμπληρωθεί η πρώτη Φάση του δικτύου αποχετεύσεων.  Το έργο περιλάμβανε περίπου 83 χιλιόμετρα αγωγών αποχετεύσεων και 25 χιλιόμετρα περίπου οικιακών συνδέσεων.  Ωστόσο δεν κατέστη δυνατό να συμπληρωθεί το μέρος του κεντρικού αγωγού δια μέσου της νεκρής ζώνης. Το 1978, ύστερα από μακρές συζητήσεις μεταξύ των δύο πλευρών, με την ενθάρρυνση και βοήθεια του Γραφείου Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο (UNDP) καθώς και της Διεθνούς Τράπεζας που ήταν ο χρηματοδότης του έργου, επιτεύχθηκε συμφωνία για συμπλήρωση και λειτουργία του έργου.

 

Επειδή προκλήθηκαν σοβαρά προβλήματα κακοσμίας στο χώρο του εργοστασίου, που επηρεάζουν, ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες, τις γειτονικές περιοχές όπως το Καϊμακλί, Βόρειο Πόλο, Αγλαντζιά και Παλουριώτισσα, προγραμματίζεται η κατασκευή ενός εντελώς καινούργιου εργοστασίου στη Μια Μηλιά, με τη συμμετοχή της ελληνοκυπριακής και της τουρκοκυπριακής πλευράς, μεγαλύτερης δυναμικότητας, ώστε να μπορεί να δεχτεί στο μέλλον και πρόσθετες ποσότητες με βάση τις ανάγκες που θα έχουν οι δημότες της Λευκωσίας. Το νέο δικοινοτικό εργοστάσιο επεξεργασίας λυμάτων θα είναι υπερσύγχρονο και το νερό που θα παράγεται από την επεξεργασία των λυμάτων θα είναι κατάλληλο για άρδευση καλλιεργειών όλων των ειδών. Θα έχει δυναμικότητα για επεξεργασία 45.000 κυβικών μέτρων λυμάτων ημερησίως και αναμένεται να λειτουργήσει το 2012.