Λευκωσία πόλη

Τουρισμός - σύγχρονη ζωή

Image

Η Λευκωσία διακρίνεται σαφέστερα από τις άλλες πόλεις της Κύπρου (με εξαίρεση την Αμμόχωστο) σε παλαιά και σε καινούργια. Και τούτο επειδή η Λευκωσία, όπως και η Αμμόχωστος, διατήρησαν τις μεσαιωνικές οχυρώσεις τους εντός των οποίων είχε επιβιώσει η κάθε πόλη μέχρι τη σύγχρονη εποχή, οπότε η ανάπτυξή τους έγινε στους χώρους έξω από τα τείχη (Βλέπε Βίντεο Ψηφιακός Ηρόδοτος Αρχείου ΡΙΚ).

 

Για τον λόγο αυτό, η Λευκωσία συνδυάζει σήμερα το παλαιό με το καινούργιο, το παραδοσιακό με το σύγχρονο. Στην εντός των τειχών πόλη διατηρείται ακόμη ο χαρακτήρας της των προηγουμένων εποχών, ενώ αμέσως έξω από τα τείχη και κυρίως προς τα νοτιοανατολικά νότια - νοτιοδυτικά υψώνονται οι νέες πολυκατοικίες, απλώνονται οι πλατιοί δρόμοι και βρίσκονται τα καινούργια καταστήματα, τα εργοστάσια και οι βιομηχανικές ζώνες.

 

Ο περισσότερος ελληνικός πληθυσμός της πρωτεύουσας κατοικεί στην εκτός των τειχών σύγχρονη πόλη, σ’ αντίθεση προς τον τουρκικό πληθυσμό της. Στην παλαιά πόλη (ελληνικός τομέας) λειτουργούν πολλά καταστήματα κατά μήκος των δυο εμπορικών οδών Λήδρας και Ονασαγόρου και στις περιοχές γύρω απ’ αυτές. Λειτουργούν επίσης γραφεία, εργαστήρια, εστιατόρια και νυκτερινά κέντρα, καθώς και άλλες υπηρεσίες, έτσι που καθημερινά υπάρχει ζωηρή κίνηση στην εντός των τειχών περιοχή. Τα νεότερα μεγάλα καταστήματα, τα καινούργια εστιατόρια και νυκτερινά κέντρα, τα νεόκτιστα γραφεία και οι περισσότερες κυβερνητικές υπηρεσίες (υπουργεία κ.α.) βρίσκονται στην εκτός των τειχών νέα πόλη και στην περιφέρεια, μέχρι και τα προάστια, όπως και οι πρεσβείες των διαφόρων χωρών, τα πολιτιστικά κέντρα όσων απ’ αυτές διαθέτουν, όπως και οι μεγάλες βιομηχανικές μονάδες.

 

Στην εμπορική κίνηση και γενικότερα στη ζωή της πόλης προστίθεται ένας μεγάλος αριθμός προσώπων από τα προάστια και τα κοντινά (ή ακόμη και από περισσότερο απομακρυσμένα) χωριά που κατέρχεται καθημερινώς στη Λευκωσία για εργασία και για ψώνια· Καθημερινά η πόλη δέχεται επίσης ένα μεγάλο αριθμό ατόμων από άλλες πόλεις, την επαρχία Λευκωσίας και άλλες περιοχές του νησιού, που έρχονται για διεκπεραίωση υποθέσεών τους ή και για άλλους λόγους (για σκοπούς θεραπείας /ιατρικής περίθαλψης, για υπηρεσίες προσφερόμενες από υπουργεία, πρεσβείες, τα διάφορα κυβερνητικά τμήματα και τους ημικρατικούς οργανισμούς, ακόμη και για ψυχαγωγία).

 

Η Λευκωσία καταφανώς μειονεκτεί έναντι όλων των άλλων πόλεων της Κύπρου στον τομέα της τουριστικής ανάπτυξης, επειδή:

 

  1. Δεν διαθέτει στην περιοχή της αξιόλογους αρχαιολογικούς χώρους όπως η Αμμόχωστος, η Λεμεσός και η Πάφος.
  2. Δεν διαθέτει θάλασσα όπως οι λοιπές πόλεις του νησιού.
  3. Βρίσκεται στη μέση της πεδιάδας με αποτέλεσμα να είναι ζεστή τα καλοκαίρια.

 

Συνεπώς ούτε σε θαλάσσιο ούτε σε ορεινό θέρετρο θα μπορούσε ν’ αναπτυχθεί ποτέ η Λευκωσία. Απ’ αυτήν όμως διακινούνταν χιλιάδες τουρίστες και ξένοι επισκέπτες μέχρι το 1974, εξαιτίας του διεθνούς αεροδρομίου Λευκωσίας. Το κλείσιμο του αεροδρομίου το 1974, λόγω της τουρκικής εισβολής, απετέλεσε μεγάλο πλήγμα για την πόλη, που δεν αναπληρώθηκε επειδή τα δυο νέα που κατασκευάστηκαν, λειτούργησαν στη Λάρνακα και στην Πάφο.

 

Βλέπε λήμματα: Αεροδρόμια

 

Η πόλη δέχεται, ωστόσο, αρκετούς τουρίστες που επιθυμούν να γνωρίσουν την πρωτεύουσα της Κύπρου, να επισκεφθούν τα μουσεία της ή και τα καταστήματά της. Οι περισσότεροι τουρίστες που επισκέπτονται τη Λευκωσία διαμένουν σε άλλα μέρη του νησιού αλλά πραγματοποιούν στην πρωτεύουσα μονοήμερες εκδρομές ή ολιγοήμερες (με μια ή δυο διανυκτερεύσεις). Υπάρχουν όμως κάθε χρόνο και πολλοί άλλοι ξένοι επισκέπτες που έρχονται στην πρωτεύουσα είτε για συμμετοχή τους σε συνέδρια και σεμινάρια, είτε υπό επίσημη ιδιότητα για επαφές με την κυπριακή κυβέρνηση, είτε για επαγγελματικούς λόγους (εμπορικές επαφές και συναλλαγές με Κυπρίους επιχειρηματίες, επισκέψεις και συμμετοχές στη Διεθνή Κρατική Έκθεση Κύπρου που οργανώνεται στη Λευκωσία, όπως και σε άλλες εκθέσεις, δραστηριότητες υπερακτίων εταιρειών που εδρεύουν στην πρωτεύουσα κλπ.), επισκέψεις οικογενειών μελών της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ κλπ.

 

Ενδεικτικά παραθέτουμε τους ακόλουθους αριθμούς διανυκτερεύσεων ξένων επισκεπτών στη Λευκωσία:

 

ΕΤΟΣ  ΑΡ. ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΕΩΝ
1982  221.066
1983  216.852
1984  226.466

 

Στη Λευκωσία λειτουργούσαν μέχρι το 2010, 5 ξενοδοχεία ενός έως πέντε αστέρων, δυναμικότητας 2.704 κλινών, καθώς και δύο μονάδες οργανωμένων διαμερισμάτων με 130 κλίνες. Λειτουργούσαν βέβαια και άλλα ξενοδοχεία κατώτερων κατηγοριών.

 

Πηγή

Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια

Φώτο Γκάλερι

Image
Image
Image