Λευκωσία πόλη

Γεωγραφικά στοιχεία

Image

Η Λευκωσία είναι η μεγαλύτερη σε πληθυσμό (με βάση την απογραφή πληθυσμού του 1973) και σε έκταση από τις έξι πόλεις της Κύπρου, και πρωτεύουσα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Καταλαμβάνει έκταση 4.240 περίπου εκταρίων, δηλαδή το 1,6% της ολικής διοικητικής έκτασης της ομώνυμης επαρχίας, της οποίας αποτελεί την πρωτεύουσα. Μια σημαντική έκταση της πόλης βρίσκεται από το 1974 κάτω από τουρκική στρατιωτική κατοχή. Σ’ αυτήν περιλαμβάνεται το βόρειο τμήμα της εντός των τειχών περιοχής της πόλης μέχρι και τις οδούς Ερμού και Πάφου, ολόκληρη η ενορία Ιμπραχήμ Πασιά, καθώς και το μεγαλύτερο μέρος των ενοριών Αράπ Αχμέτ Πασιά και Ομορφίτας.

 

Βλέπε λήμματα: Αττίλας '74 και Πράσινη Γραμμή

 

Η θέση της Λευκωσίας καθορίζεται από τις γεωγραφικές συντεταγμένες 35°10΄3΄΄ βόρειο γεωγραφικό πλάτος και 33°21΄4΄΄ ανατολικό γεωγραφικό μήκος. Η πόλη είναι κτισμένη στο μέσο περίπου της κεντρικής πεδιάδας της Κύπρου, σε μέσο υψόμετρο 140 μέτρων. Η περιοχή της έχει μια κλίση από τα νοτιοδυτικά (υψόμετρο 160 μέτρων) προς τα βορειοανατολικά (υψόμετρο 110 μέτρων). Διασχίζεται από τον ποταμό Πηδιά, τον μεγαλύτερο ποταμό της Κύπρου, μήκους 98 χμ.

 

Από γεωλογικής απόψεως, στη διοικητική έκταση της πόλης κυριαρχούν οι αποθέσεις του σχηματισμού Αθαλάσσας (ασβεστολιθικοί ψαμμίτες και άμμοι), το σύναγμα (εκτεταμένοι σχηματισμοί χαλικιών και άμμων), οι αποθέσεις του σχηματισμού Λευκωσίας (ασβεστολιθικοί ψαμμίτες, ψαμμιτικές μάργες και κροκάλες), και οι πρόσφατες αλλουβιακές αποθέσεις της Ολόκαινης γεωλογικής περιόδου που μεταφέρθηκαν στην περιοχή από τον ποταμό Πεδιαίο. Πάνω στα πετρώματα αυτά αναπτύχθηκαν προσχωσιγενή εδάφη, ερυθρογαίες, ξερορεντζίνες και καφκάλλες.

 

Πηγή

Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια

 

 

 

Φώτο Γκάλερι

Image
Image