Λάρνακα πόλη

Γεωγραφικά στοιχεία

Image

Η Λάρνακα είναι η τρίτη μικρότερη σε έκταση και πληθυσμό (με βάση την απογραφή του 1973) από τις έξι πόλεις της Κύπρου και πρωτεύουσα της ομώνυμης επαρχίας. Καταλαμβάνει έκταση 2.731 εκταρίων, δηλαδή το 2,4% της ολικής διοικητικής έκτασης της επαρχίας.

 

Η θέση της Λάρνακας καθορίζεται από τις γεωγραφικές συντεταγμένες 34°55 βόρειο γεωγραφικό πλάτος και 33°38΄ ανατολικό γεωγραφικό μήκος. Η πόλη είναι κτισμένη στην παράκτια πεδιάδα της Λάρνακας, σε μέσο υψόμετρο 8 μέτρων. Η περιοχή της πόλης είναι χαμηλή και σχεδόν επίπεδη με ανεπαίσθητη κλίση προς τη θάλασσα.

 

Από γεωλογικής απόψεως, στη διοικητική έκταση της πόλης κυριαρχούν οι πρόσφατες αλλουβιακές αποθέσεις και οι αποθέσεις του σχηματισμού αναβαθμίδων (ασβεστολιθικοί ψαμμίτες, άμμοι και χαλίκια). Πάνω στα πετρώματα αυτά αναπτύχθηκαν προσχωσιγενή εδάφη, ξερορεντζίνες, τέρρα ρόζα και ασβεστούχα εδάφη.

 

Κλίμα: Το κλίμα της Λάρνακας είναι περίπου το ίδιο μ’ εκείνο των άλλων παράλιων πόλεων της Κύπρου, δηλαδή με ζεστό και χωρίς βροχές καλοκαίρι και βροχερό αλλά ήπιο χειμώνα. Η βροχόπτωση το καλοκαίρι είναι πολύ χαμηλή με μέση τιμή που δεν ξεπερνά το 5% της μέσης ολικής βροχόπτωσης όλου του χρόνου.

 

Η μέση μηνιαία θερμοκρασία τον Ιούλιο ανέρχεται σε 29° Κελσίου, ενώ την ίδια περίοδο καταγράφηκαν θερμοκρασίες που ανέρχονταν σε 40,8° Κελσίου. Η μέση σχετική υγρασία το καλοκαίρι στις 2 μ.μ. ανέρχεται σε 54% ενώ στη Λευκωσία ανέρχεται σε 30%, στη Λεμεσό σε 50% και στην Κάτω Πάφο σε 65%. Κατά τη διάρκεια του χειμώνα η περιοχή επηρεάζεται από χαμηλές πιέσεις που κινούνται από τα δυτικά προς τα ανατολικά και δίνουν τις μεγαλύτερες ποσότητες βροχόπτωσης. Η συνολική μέση βροχόπτωση κατά τους μήνες Δεκέμβριο, Ιανουάριο και Φεβρουάριο ξεπερνά το 60% της μέσης ετήσιας βροχόπτωσης. Η μέση θερμοκρασία του Ιανουαρίου, στην περίοδο 1976-1980 ανερχόταν σε 10,9° Κελσίου ενώ καταγράφηκαν ελάχιστες θερμοκρασίες μέχρι 0,2° Κελσίου. Η σχετική υγρασία τον χειμώνα κυμαίνεται μεταξύ 62-64% στις 2 μ.μ. Γενικά η μέση ετήσια βροχόπτωση στην περιοχή της πόλης της Λάρνακας κατά την περίοδο 1976-1980 ανερχόταν στα 295 χιλιοστόμετρα.

 

Οι άνεμοι που επικρατούν είναι συνήθως οι νότιοι, με δύναμη 3-6 βαθμούς στην κλίμακα μποφόρ, σχετικά δυνατοί το καλοκαίρι και αδύνατοι τις πρωινές ώρες. Το χειμώνα επικρατούν βορειοδυτικοί, βορειοανατολικοί και νότιοι άνεμοι με δύναμη 3-4 μποφόρ. Τις πρωινές ώρες είναι ελαφροί βορειοδυτικοί. Παράλληλα στην περιοχή επικρατούν οι θαλάσσιες και απόγειες αύρες που οφείλονται στη διαφορά θερμοκρασίας μεταξύ της ξηράς και της θάλασσας. Στην αιχμή του καλοκαιριού, ιδίως τις νυκτερινές ώρες που επικρατεί απόγεια αύρα, το μέσο κλίμα της περιοχής δεν είναι άνετο. Ο χειμώνας είναι ήπιος και ευχάριστος.

 

Αστική δομή: Οι περισσότερες από τις οικονομικές δραστηριότητες της Λάρνακας συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της πόλης με επακόλουθο τη σύγκλιση των βασικών δρόμων προς αυτό και ως εκ τούτου ανάπτυξη ακτινωτού οδικού συστήματος. Οι παλαιές συνοικίες παρουσιάζουν χαρακτηριστική δομή με στενά σοκάκια, μονώροφες ή διώροφες οικοδομές, πολλές φορές με κιόσκια, και έλλειψη ελεύθερων χώρων. Το εμπορικό κέντρο που βρίσκεται στην παλαιά πόλη, πάσχει από έλλειψη εύκολης συγκοινωνίας και χώρων στάθμευσης.

 

Μετά το 1974 άρχισε έντονη οικοδομική ανάπτυξη ιδιαίτερα στην περιοχή κατά μήκος του παραλιακού μετώπου και των βασικών αξόνων συγκοινωνίας. Παρατηρήθηκαν επιπλέον σκόρπια οικοδομική ανάπτυξη, σκόρπιοι διαχωρισμοί γης σε οικόπεδα, πολλά κενά οικόπεδα ανάμεσα στις οικοδομές, ανάμειξη εργαστηρίων και χώρων κατοικίας, ανάμειξη χαμηλών και ψηλών κτιρίων.

 

Φώτο Γκάλερι

Image