Τα Κοκκινοχώρια υπήρξαν, από παλαιά, γεωργική επαρχία, όμως αμέσως μετά την τουρκική εισβολή του 1974 ο τουρισμός και σε μικρότερο βαθμό η βιομηχανία άρχισαν να κάνουν έντονα αισθητή την παρουσία τους στην όλη οικονομική τους ανάπτυξη. Σήμερα η περιοχή των Κοκκινοχωριών είναι η κατεξοχήν λαχανοπαραγωγική και ιδιαίτερα η πατατοπαραγωγική περιοχή της Κύπρου.
Βλέπε λήμμα: Πατάτες κυπριακές
Καλλιέργειες: Οι κύριες καλλιέργειες στη γεωγραφική περιφέρεια των Κοκκινοχωριών έχουν ως ακολούθως:
ΑΡΔΕΥΟΜΕΝΕΣ
Οι προσπάθειες για αξιοποίηση του υδροφόρου στρώματος των Κοκκινοχωριών χρονολογούνται από πολύ παλαιά. Σήμερα το τοπίο είναι γεμάτο από διατρήσεις και δεξαμενές, μερικές από τις οποίες είναι εγκαταλειμμένες, καθώς και από αρδευτικά δίκτυα και διασωληνώσεις. Επίσης η προσπάθεια για ανεύρεση πολύτιμου νερού οδήγησε στη χρήση των νερόμυλων και δημιούργησε το τόσο ευδιάκριτο, μοναδικό στην Κύπρο, τοπίο του Παραλιμνίου με τις δεκάδες των ανεμόμυλων σκορπισμένους παντού.
Με βάση τα στοιχεία της Απογραφής Γεωργίας 1985, η αρδευόμενη έκταση γης στην περιοχή των Κοκκινοχωριών ανέρχεται στα 7.089 εκτάρια από το σύνολο των 30.930 εκταρίων αρδευόμενης γης της Κύπρου, δηλαδή αντιπροσωπεύει ποσοστό 22,9%. Η μεγαλύτερη αρδευόμενη έκταση γης όχι μόνο των Κοκκινοχωριών αλλά και ολόκληρης της Κύπρου βρίσκεται στο χωριό Ξυλοφάγου (1.518 εκτάρια). Η κατανομή της αρδευόμενης έκτασης γης στα υπόλοιπα χωριά της περιφέρειας, κατά το 1985, είχε ως εξής: Λιοπέτρι 992 εκτάρια, Φρέναρος 971, Αυγόρου 921, Σωτήρα 808, Ορμίδεια 472, Παραλίμνι 443, Δερύνεια 252, Δασάκι Άχνας 230, Αγία Νάπα 173, Ξυλοτύμπου 157 και Βρυσούλλες (Αχερίτου) 152.
α. Εσπεριδοειδή: Καλλιεργούνται πορτοκαλιές, γκρέιπφρουτ, λεμονιές, και άλλα εσπεριδοειδή. Οι μεγαλύτερες εκτάσεις εσπεριδοειδών απαντώνται στα χωριά Φρέναρος, Αυγόρου, Ορμίδεια, Βρυσούλλες και Δερύνεια.
β. Φυλλοβόλα οπωροφόρα δέντρα: Τα κυριότερα από τα δέντρα αυτά είναι οι ροδιές, οι συκιές και οι αμυγδαλιές, και βρίσκονται κυρίως στα χωριά Ορμίδεια, Σωτήρα, Δερύνεια, Φρέναρος, Αυγόρου και Ξυλοφάγου.
γ. Ελιές: Οι μεγαλύτερες αρδευόμενες εκτάσεις με ελιές βρίσκονται κυρίως στα χωριά Παραλίμνι, Σωτήρα, Δερύνεια, Λιοπέτρι, Αυγόρου, Αχερίτου (Βρυσούλλες), Ορμίδεια και Ξυλοφάγου.
δ. Λαχανικά: Η γεωγραφική περιφέρεια των Κοκκινοχωριών είναι η κύρια λαχανοπαραγωγική περιοχή της Κύπρου. Στην περιοχή καλλιεργείται μια τεράστια ποικιλία λαχανικών που περιλαμβάνει κυρίως πατάτες, καρότα, κολοκάσι, ντομάτες, αγγουράκια, καρπούζια, πεπόνια, κραμπιά, φασολάκι, κουνουπίδια, κρεμμύδια, αγκινάρες, κολοκυθάκια, σέλινα, λάχανα και μπιζέλι.
Η καλλιέργεια των λαχανικών στην περιοχή ευνοείται από τις κλιματολογικές και εδαφολογικές της συνθήκες. Πρόσφατα, με τη χρήση χαμηλών πλαστικών καλυμμάτων και ψηλών θερμοκηπίων, γίνεται πρόωρη παραγωγή λαχανικών. Ωστόσο το κυριότερο προϊόν των χωριών της περιοχής είναι η πατάτα. Τα Κοκκινοχώρια ειδικεύτηκαν από πολύ νωρίς στην πατατοκαλλιέργεια, η οποία ανέδειξε την περιοχή σαν την κατεξοχήν πατατοπαραγωγική περιφέρεια της Κύπρου. Η πατατοκαλλιέργεια είναι βασική απασχόληση των κατοίκων των Κοκκινοχωριών.
Εκτός από τις πατάτες, τα Κοκκινοχώρια παράγουν και τις μεγαλύτερες ποσότητες κολοκασιού στην Κύπρο. Στα Κοκκινοχώρια παράγονται επίσης μεγάλες ποσότητες καρότων, ντοματών, κρεμμυδιών και καρπουζιών.
ε. Όσπρια ποτιστικά: Την πρωτεύουσα θέση στην κατηγορία των οσπρίων κατέχει η καλλιέργεια των φασολιών, και ακολουθούν τα λουβιά και τα κουκιά.
ΞΗΡΙΚΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ
α. Σιτηρά: Καλλιεργείται κυρίως το κριθάρι και σε πολύ λιγότερες εκτάσεις το σιτάρι.
β. Νομευτικά φυτά: Στα Κοκκινοχώρια καλλιεργούνται επίσης τα νομευτικά φυτά, όπως ο βίκος (σε μεγαλύτερο βαθμό), το ρόβι και η φαβέττα (σε μικρότερο βαθμό), το κριθάρι για βόσκηση (φαρράς) καθώς και άλλα κτηνοτροφικά είδη. Τα νομευτικά φυτά, όπως και τα σιτηρά, απαντώνται σ' όλα τα χωριά της περιοχής.
γ. Ελιές: Η έκταση των ξηρικών καλλιεργειών ελιών είναι πολύ μικρή.
δ. Χαρουπιές: Απαντώνται κυρίως στα χωριά Παραλίμνι και Ορμίδεια.
ε. Αμυγδαλιές (ξηρικές): Καταλαμβάνουν πολύ μικρή μόνο έκταση.
Κτηνοτροφία: Η κτηνοτροφία των Κοκκινοχωριών είναι αρκετά ανεπτυγμένη. Τα κυριότερα κτηνοτροφικά χωριά είναι η Ξυλοφάγου, η Αχερίτου (Βρυσούλλες), η Άχνα, η Αυγόρου, το Φρέναρος, η Ορμίδεια και η Ξυλοτύμπου.
Αλιεία: Η παράκτια θέση της περιφέρειας και το σχετικά μεγάλο μήκος των ακτών της (60 χμ. περίπου) βοήθησε στην ανάπτυξη της αλιείας. Στην περιοχή δημιουργήθηκαν και λειτουργούν αλιευτικά καταφύγια στη Δερύνεια, το Παραλίμνι, την Αγία Νάπα, το Λιοπέτρι, τη Ξυλοφάγου, την Ορμίδεια και τη Ξυλοτύμπου.
Πηγή
Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια