Η Κερύνεια συγκέντρωνε πολλά προσόντα που την καθιστούσαν ιδεώδες μέρος για προσέλκυση τουριστών και η τουριστική ακριβώς βιομηχανία ήταν εκείνη που έδιδε στην πόλη λαμπρές προοπτικές ευημερίας και άνθησης, εάν τα δεδομένα δεν ανατρέπονταν από την καταστροφική τουρκική εισβολή και την κατοχή της πόλης από το καλοκαίρι του 1974. Τις ίδιες προοπτικές ανάπτυξης συγκέντρωναν και οι περιοχές γύρω από την Κερύνεια, τόσο οι παραθαλάσσιες όσο και οι μαγευτικές τοποθεσίες προς το βουνό (Πέλλα Παΐς, Κάρμι κ.α.). Ο συνδυασμός βουνού και θάλασσας, το εξαίρετο κλίμα, η γραφικότητα της ίδιας της πόλης, ακόμη και το γεγονός πως ήταν μικρή και ήσυχη, σ' αντίθεση προς τις τερατώδεις μεγαλουπόλεις με τα πολλαπλά προβλήματα, αποτελούσαν σημαντικά πλεονεκτήματα. Προσελκύονταν, γι’ αυτούς ακριβώς τους λόγους, πολλοί ξένοι τουρίστες για μονοήμερη ή πολυήμερη επίσκεψη, αλλά και πολλοί Κύπριοι, ιδίως Λευκωσιάτες. Οι τελευταίοι πολύ συχνά επισκέπτονταν την Κερύνεια, έστω και για ένα απογευματινό ή και νυχτερινό περίπατο, έστω για να πιουν έναν καφέ στο λιμανάκι ή για να πάρουν ένα παγωτό από τον γνωστότατο Σκανναβή.
Ανεφέρθη πιο πριν ότι οι ξένοι επισκέπτες είχαν αρχίσει ν' ανακαλύπτουν την Κερύνεια και να γοητεύονται απ' αυτήν από το τέλος του προηγούμενου αιώνα. Μεταξύ των πλέον φανατικών ξένων θαυμαστών της πόλης αυτής αλλά και της γύρω περιοχής ήταν οι Βρετανοί. Πολλοί μάλιστα απ' αυτούς αγόρασαν σπίτια κι εγκαταστάθηκαν μόνιμα ή σχεδόν μόνιμα.
Στην Κύπρο, ο τουρισμός είναι ένας από τους τομείς δραστηριότητας που γνώρισαν αλματώδη ανάπτυξη από την ανεξαρτησία του νησιού (1960) και εξής. Η Κερύνεια είχε τη δική της σημαντική συνεισφορά στην τουριστική ανάπτυξη. Αναφέρουμε χαρακτηριστικά ότι λίγο πριν από την τουρκική εισβολή, κατά το 1974, υπήρχαν και λειτουργούσαν στην ίδια την πόλη της Κερύνειας και στη γύρω απ' αυτήν περιοχή συνολικά 24 ξενοδοχεία διαφόρων τάξεων με δυναμικότητα 1.882 κλινών. Τα στοιχεία αυτά, με τα δεδομένα του 1974, αναδείκνυαν τότε την Κερύνεια σαν το δεύτερο σημαντικό τουριστικό κέντρο της Κύπρου, μετά την Αμμόχωστο, με ποσοστό 14,4% του συνολικού αριθμού κλινών ολόκληρης της Κύπρου.
Μεταξύ των γνωστότερων ξενοδοχειακών συγκροτημάτων της Κερύνειας ήταν το Ντόουμ, το Κατσελλής Σήη Βιού, η Αλκυών, το Ατλαντίς, το Μπελβετέρε, το Μπρίστολ, το Καζαμπλάνκα, το Κασλ Μπητς, το Ντόλφιν, το Ντοράνα, το Ελ Γκρέκο, το Φορ Σήζονς, οι Εσπερίδες κ.α.