Τα γραφικά ακρογιάλια της Κερύνειας, σε μικρή απόσταση από τον επιβλητικό Πενταδάκτυλο, η πλούσια φυσική της βλάστηση, το αξεπέραστο σε ομορφιά τοπίο της και το εξαίρετο κλίμα της, συνέβαλαν στη λαμπρή τουριστική της ανάπτυξη που εξελισσόταν ραγδαία πριν από την τουρκική εισβολή και κατοχή. Εξάλλου τα φρούρια του Αγίου Ιλαρίωνος, του Βουφαβέντο και της Κερύνειας, ο αρχαιολογικός χώρος της Λάμπουσας και οι άλλοι αρχαιολογικοί χώροι, το αββαείο του Πέλλα Πάις καθώς και τα ιστορικά μοναστήρια και εκκλησίες της επαρχίας, όπως η Αχειροποίητος, ο Αντιφωνητής, η Παναγία Αψινθιώτισσα, το Αρμενομονάστηρον, ο Άγιος Παντελεήμων, ο Άγιος Χρυσόστομος και ο Άγιος Ευλάλιος, προσέλκυαν αρκετούς Κυπρίους και ξένους επισκέπτες.
Η τουριστική ανάπτυξη της επαρχίας Κερύνειας άρχισε κατά τη διάρκεια της αγγλικής κατοχής της Κύπρου, όταν πολλοί Άγγλοι συνταξιούχοι αγόραζαν, ενοικίαζαν ή έκτιζαν σπίτια στην περιοχή. Ωστόσο η κύρια περίοδος της τουριστικής ανάπτυξης άρχισε μετά την ανεξαρτησία της Κύπρου και συνεχίστηκε με γοργό ρυθμό μέχρι την τουρκική εισβολή του 1974. Εκτός από την πόλη της Κερύνειας, μεγάλη τουριστική ανάπτυξη είχε αρχίσει στις παραθαλάσσιες περιοχές του χωριού Καραβάς, το οποίο διέθετε το 1974 πέντε ξενοδοχειακές μονάδες συνολικής δυναμικότητας 743 κλινών. Τουριστική ανάπτυξη γνώρισαν επίσης αρκετά άλλα χωριά της επαρχίας, όπως το Πέλλα Πάις, η Λάπηθος, το Κάρμι, ο Άγιος Αμβρόσιος, ο Άγιος Γεώργιος και το Τριμίθθι. Στα χωριά αυτά κτίστηκαν αρκετά εξοχικά σπίτια, μερικά από τα οποία ενοικιάζονταν σε ντόπιους παραθεριστές και ξένους περιηγητές.
Κατά την 30.6.1974, λειτουργούσαν στην επαρχία Κερύνειας 24 ξενοδοχεία από το σύνολο των 116, δηλαδή το 20,7% των ξενοδοχείων της Κύπρου. Οι ξενοδοχειακές κλίνες στην επαρχία ανέρχονταν σε 1.882 από το σύνολο των 13.050 της Κύπρου, δηλαδή το 14,4%. Ταυτόχρονα στην Κερύνεια λειτουργούσαν και 5 μονάδες ξενοδοχείων άνευ αστέρος και ξενώνων με σύνολο 82 κλινών, καθώς και 31 επιχειρήσεις οργανωμένων διαμερισμάτων συνολικής δυναμικότητας 1.000 κλινών. Το 1974 βρίσκονταν επίσης υπό ανέγερση 6 ξενοδοχειακές μονάδες με σύνολο 955 κλινών καθώς και 4 επιχειρήσεις οργανωμένων διαμερισμάτων με άλλες 500 κλίνες. Οι διανυκτερεύσεις σε ξενοδοχεία 1 - 5 αστέρων στην επαρχία Κερύνειας ανέρχονταν το 1973 σε 225.020 από σύνολο για την Κύπρο 1.334.490, αντιπροσώπευαν δηλαδή ποσοστό 16,9%.
Στα κατεχόμενα σήμερα από τους Τούρκους ακρογιάλια της Κερύνειας υπάρχουν 22 αμμουδιές, αρκετές από τις οποίες βρίσκονται σε πολύ όμορφες τοποθεσίες. Οι κυριότερες από αυτές είναι οι αμμουδιές στις τοποθεσίες Άγιος Γεώργιος, Όρκα, Πάναγρα, Άγιος Ιωάννης, Αϊρκώτισσα, Λάμπουσα, Άγιος Ανδρέας, Πέντε Μίλι, Έξη Μίλι, Αχελίας, Παχύαμμος, Βίκλα, Άμμος Χατζικουλή και Αλακάτι.