Η επαρχία της Κερύνειας διαθέτει μια ποικίλη φυσική βλάστηση, η οποία περιλαμβάνει και αρκετά ενδημικά είδη χλωρίδας. Η βλάστηση είναι ιδιαίτερα πλούσια στην οροσειρά του Πενταδάκτυλου, όπου βρίσκεται και η μεγαλύτερη έκταση των κρατικών δασών της επαρχίας. Γενικά η βλάστηση είναι πυκνότερη στις βόρειες πλαγιές της οροσειράς, οι οποίες δέχονται μεγαλύτερη βροχόπτωση από τις νότιες και χαρακτηρίζονται από μεγαλύτερη υγρασία και λιγότερη εξάτμιση.
Τα κυριότερα αυτοφυή δέντρα που φυτρώνουν στον Πενταδάκτυλο είναι το κυπαρίσσι και ο αγριόπευκος, που συνήθως βρίσκονται σε μεικτές συστάδες, και, σε χαμηλότερα υψόμετρα οι αγριελιές και αγριοχαρουπιές. Στα δάση Διορίου και Δικώμου - Πέλλα Παΐς κάνει την εμφάνισή του και ο αόρατος. Μεγάλη είναι επίσης η ποικιλία των θάμνων και αρωματικών φυτών, όπως η ανδρουκλιά, η τριμιθιά, η σπαλαθκιά, ο σχίνος, το θυμάρι, η μυρτιά, το αγριολασμαρί και άλλα. Αρκετά πλούσια είναι και η ποικιλία των αγριολούλουδων που φυτρώνουν στον Πενταδάκτυλο (ματσικόριδα, κυκλάμινα κ.α., ενώ στην περιοχή των Πανάγρων αυτοφύεται η περίφημη αγριοτουλίπα).
Η επαρχία Κερύνειας έχει μια αρκετά μεγάλη έκταση κρατικών δασών. Σύμφωνα με την απογραφή του 1946, η συνολική έκταση των κρατικών δασών στην επαρχία ανερχόταν στα 11.243 εκτάρια, που αντιπροσώπευαν το 17,5% της ολικής διοικητικής της έκτασης. Τα κυριότερα από τα δάση αυτά είναι τα ακόλουθα: Κορμακίτη, Αγίας Ειρήνης, Διορίου, Μαντρών, Καρπασία, Κόρνου - Βουνού, Κορφής, Λαπήθου - Καραβά, Καρμιού, Δικώμου - Πέλλα Παΐς, Δρόμου Κερύνειας, Βουφαβέντο, Πενταδάκτυλου, Δυτικής Πλατανιώτισσας, Ανατολικής Πλατανιώτισσας και Μελαντρύνας.