Οικογένειες Charadriidae και Scolopacidae. Με το όνομα αλμυρίδια είναι γνωστά στην Κύπρο τρία είδη της οικογένειας Charadriidae και τέσσερα είδη πουλιών της οικογένειας Scolopacidae. Συνήθως βρίσκονται στις όχθες των λιμνών και κυρίως στις δυο αλυκές, στις εκβολές των ποταμών τις λεγόμενες «στόματα των ποταμών» και σε αμμώδεις παραλίες, όπου δηλαδή τα νερά είναι αλμυρά ή υφάλμυρα, γι' αυτό κι ονομάζονται αλμυρίδια. Το μέγεθός τους ποικίλλει από 6 μέχρι 11 εκατοστά και το χρώμα τους είναι γκρίζο ανοιχτό μέχρι βαθύ στη ράχη, άσπρο στην κοιλιά και μαύρο στο κεφάλι. Όλα τα αλμυρίδια μας έρχονται όταν μεταναστεύουν το φθινόπωρο και την άνοιξη, πολλά όμως προτιμούν να διαχειμάζουν κιόλας στην Κύπρο, κυρίως στις αλυκές, κάποτε δε σε σμήνη που ξεπερνούν τις 5.000.
Το μοναδικό από τα πιο πάνω 7 είδη που παραμένει για να γεννήσει στην Κύπρο είναι το Charadrius alexandrinus που είναι και το μικρότερο σε μέγεθος (6 εκατοστά). Γεννά μέχρι και 6 πολύχρωμα αυγά ανάμεσα στα χρωματιστά μικρά χαλίκια στις όχθες των λιμνών, χωρίς να χτίζει φωλιά. Τα αυγά του καμουφλάρονται γιατί έχουν το ίδιο χρώμα με τα χαλίκια. Τα μικρά αλμυρίδια μόλις εκκολαφθούν είναι σε θέση ν' ακολουθούν τους γονείς τους. Τα άλλα δυο της ίδιας οικογένειας είναι το Charadrius hiaticula που το μέγεθός του φθάνει τα 7 1/2 εκατοστά κι έχει κίτρινα πόδια, και το Charadrius dubius με ελάχιστο μαύρο χρώμα στο κεφάλι.
Τα αλμυρίδια της οικογένειας Scolopacidae που περνούν από την Κύπρο είναι το Calidris alpina, το Calidris temminckii, το Calidris minuta και το Calidris alba.
Όλα τα αλμυρίδια ανήκουν στην κατηγορία των παρυδάτιων πτηνών και τρέφονται με έντομα και υδρόβιους μικροοργανισμούς, τους οποίους κυνηγούν στις άκρες των λιμνών, των υδατοφραχτών και στις παραλίες. Γεννούν τα αυγά τους στο έδαφος, ανάμεσα στα χαλίκια, όταν δε τα μικρά εκκολαφθούν, αμέσως ακολουθούν τους γονείς τους, γι’ αυτό κι ανήκουν στην τάξη των ευθυσβαδιστικών.