Θάλασσα

Τουρισμός

Image

Οι τουρίστες που επισκέπτονται κάθε χρόνο την Κύπρο ανέρχονται σε πολλές εκατοντάδες χιλιάδες. Κατά τα τελευταία χρόνια ο αριθμός τους ξεπερνά τα δύο εκατομύρια κατ' έτος, πράγμα που σημαίνει ότι η τουριστική βιομηχανία είναι η περισσότερο ανεπτυγμένη στο νησί, το οποίο ωφελείται κυρίως οικονομικά. Η συντριπτική πλειοψηφία των τουριστών επισκέπτεται την Κύπρο κατά τους καλοκαιρινούς μήνες κι ο κύριος λόγος της επίσκεψής τους είναι οι διακοπές στον κυπριακό ήλιο και στις κυπριακές θάλασσες.

 

Ιδιαίτερα η θάλασσα είναι το στοιχείο που ελκύει τον πιο μεγάλο αριθμό τουριστών που επισκέπτονται την Κύπρο, σ' αντίθεση προς ό,τι συνέβαινε πριν από την ανεξαρτησία, οπότε ο (μικρός τότε) αριθμός των ξένων επισκεπτών παραθέριζε κυρίως στο Τρόοδος. Μετά την ανεξαρτησία όμως, κι εξαιτίας των προσπαθειών που κατεβλήθησαν γι' ανάπτυξη της τουριστικής βιομηχανίας, οι ξένοι ανακάλυψαν τις κυπριακές θάλασσες κι η αύξηση του τουριστικού ρεύματος υπήρξε ραγδαία. Απόδειξη του γεγονότος ότι η θάλασσα αποτελεί το βασικό στοιχείο προσέλκυσης των τουριστών, είναι το ότι η συντριπτική τους πλειοψηφία συγκεντρώνεται κάθε χρόνο στις παραθαλάσσιες περιοχές του νησιού. Μέχρι και το καλοκαίρι του 1974, πρώτη τουριστική περιοχή της Κύπρου ήταν η Αμμόχωστος με τη θαυμάσια αμμουδιά. Επίσης ανεπτυγμένη τουριστική κίνηση παρουσίαζαν και παραθαλάσσιες περιοχές της Κερύνειας. Μετά την καταστροφική απώλεια της Αμμοχώστου, της Κερύνειας και των επίσης θαυμάσιων παραθαλάσσιων περιοχών της χερσονήσου της Καρπασίας, εξαιτίας της τουρκικής στρατιωτικής εισβολής του 1974 και της κατοχής του βορείου τμήματος της Κύπρου, το τουριστικό ρεύμα διοχετεύτηκε σε άλλες παραθαλάσσιες περιοχές της ελεύθερης Κύπρου. Οι κυριότερες περιοχές που αναπτύχθηκαν τουριστικά είναι η Αγία Νάπα και η γύρω περιοχή, η Αμαθούς μέχρι και την πόλη της Λεμεσού, και η Πάφος. Τουριστική ανάπτυξη γνωρίζουν και αρκετές άλλες παραθαλάσσιες περιοχές, όπως της Λάρνακας, του Ζυγίου, του Πισσουρίου, της Πόλεως Χρυσοχούς και του Παραλιμνίου.

 

Η προτίμηση των τουριστών προς τη θάλασσα είναι φυσιολογική, επειδή το βουνό δεν προσφέρει σ' αυτούς ιδιαίτερη ευχαρίστηση αφού στις χώρες από τις οποίες προέρχονται ή και σε γειτονικές τους χώρες τα βουνά αφθονούν. Αντίθετα, οι κυπριακές θάλασσες προσφέρουν σ' αυτούς όλα εκείνα που δεν μπορούν να βρουν στις δικές τους πατρίδες.

 

Φώτο Γκάλερι

Image
Image