Η Κύπρος στην αρχαιότητα ήταν φημισμένη για τον ορυκτό της πλούτο και ιδιαίτερα το χαλκό της. Για περίοδο 3.000 περίπου χρόνων (2500 π.Χ. μέχρι και τον 5ο αιώνα μ.Χ.) ο χαλκός ήταν η τύχη και η ατυχία της. Σαφείς μαρτυρίες για τη σπουδαιότητα της Κύπρου ως χαλκοπαραγωγού κέντρου είναι οι τεράστιες συσσωρεύσεις των προϊόντων εκκαμίνευσης του χαλκού, δηλ. οι σκουριές, τα έργα εκμετάλλευσης όπως στοές και πηγάδια, τα εργαλεία κλπ., καθώς και η πληθώρα των αναφορών των αρχαίων συγγραφέων όπως του Ομήρου, του Αριστοτέλη, του Θεόφραστου, του Πλούταρχου, του Πλίνιου, του Διοσκουρίδη, του Στράβωνος, του Γαληνού και τόσων άλλων.
Η γεωλογία της Κύπρου και ειδικότερα εκείνη του Τροόδους ή του Οφιολιθικού Συμπλέγματος του Τροόδους όπως είναι σήμερα γνωστό, με το οποίο συνδέονται όλα σχεδόν τα μεταλλικά και μέρος των αμετάλλων κοιτασμάτων της Κύπρου, προσελκύει το τεράστιο ενδιαφέρον του γεωλογικού κόσμου και καθιστά το νησί μια από τις πιο ενδιαφέρουσες γεωλογικά περιοχές του κόσμου. Δεν είναι υπερβολή να λεχθεί ότι ενώ στην αρχαιότητα το όνομα Κύπρος ήταν συνώνυμο με το χαλκό, σήμερα το Τρόοδος είναι συνώνυμο με τον οφιόλιθο.
Η πρώτη μελέτη της γεωλογίας της Κύπρου έγινε από τον Γάλλο γεωλόγο Μ.Λ. Γκωντρύ (Μ. L. Gaudry, 1862) ο οποίος και ετοίμασε τον πρώτο γεωλογικό χάρτη. Στα χρόνια που ακολούθησαν μέχρι την ίδρυση του Τμήματος Γεωλογικής Επισκοπήσεως το 1950, δημοσιεύθηκε ένας σημαντικός αριθμός μελετών και χαρτών που συνέβαλαν στη γνώση της γεωλογίας της Κύπρου. Οι σημαντικότεροι από τους χάρτες που δημοσιεύθηκαν σε κλίμακα 1:250.000 είναι οι χάρτες των Bellamy και Jukes- Brawne (1905) και Henson, Brawne & McGinty (1949). Λεπτομερής όμως μελέτη της γεωλογίας της Κύπρου και ιδιαίτερα εκείνης του Τροόδους, έγινε από το Τμήμα Γεωλογικής Επισκοπήσεως, το οποίο χαρτογράφησε το μεγαλύτερο μέρος του νησιού σε κλίμακα 1: 5.000 και δημοσίευσε τα αποτελέσματα σε σειρά εκδόσεων (Memoirs, 1-8).
Παραδοσιακά η Κύπρος χωρίζεται σε τέσσερις γεωτεκτονικές ζώνες, την οροσειρά της Κερύνειας ή του Πενταδάκτυλου στο βορρά, την οροσειρά του Τροόδους στο νότο, την πεδιάδα της Μεσαορίας μεταξύ των δυο οροσειρών και τη ζώνη της ΝΔ. Κύπρου ή των Μαμωνιών.