Αληθινού

Image

Αληθινού- Αlithinou. Χωριό της επαρχίας Λευκωσίας, στη γεωγραφική περιφέρεια Πιτσιλιάς, 930 μ. πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Βρίσκεται 2,5 χμ. περίπου στα ΒΑ. του Πολύστυπου και ακριβώς 1,5 χμ. στα Δ. της Πλατανιστάσας, αν και δεν υπάρχει απευθείας συγκοινωνιακή σύνδεση με αυτή. Το χωριό είναι χτισμένο στις όχθες παραποτάμου της Περιστερώνας. Το ανάγλυφο είναι τραχύ και βουνίσιο με απότομες βουνοπλαγιές και βαθιές κοιλάδες. Το υψόμετρο και η μέση ετήσια βροχόπτωση που κυμαίνεται γύρω στα 750 χιλιοστόμετρα, συνέβαλαν στο διαμελισμό του τοπίου.

 

Το χωριό βρίσκεται τοποθετημένο πάνω στους σκληρούς ανθεκτικούς γάββρους, ενώ στην περιφέρεια απαντούν οι διαβάσες. Η πολύ περιορισμένη γεωργική έκταση του χωριού, κυρίως κατά μήκος των κοιλάδων και στις λιγότερο απότομες βουνοπλαγιές, καλλιεργείται με αμπέλια (οινοποιήσιμα), οπωροφόρα (κυρίως μηλιές), φουντουκιές, αμυγδαλιές, λίγες πατάτες και λαχανικά. Όλα όμως τα παραγόμενα προϊόντα είναι σε πολύ περιορισμένες ποσότητες. Η κτηνοτροφία είναι σχεδόν ανύπαρκτη.

 

Από απόψεως συγκοινωνίας, το χωριό στα βόρεια συνδέεται με την Περιστερώνα Μόρφου και απ' εκεί με τη Λευκωσία. Ο ποταμός της Περιστερώνας και ο κύριος δυτικός παραπόταμος του άνοιξαν κοιλάδα που ακολουθείται από τον κύριο δρόμο μεταξύ Αληθινού- Περιστερώνας. Στα νότια το χωριό συνδέεται με τον Πολύστυπο και απ' εκεί με την Άλωνα -Παλαιχώρι (στα ανατολικά) και Χανδριά - Κυπερούντα (στα δυτικά).

 

Πληθυσμός

Σ' αυτό το ορεινό χωριό, με τις δύσκολες περιβαλλοντολογικές συνθήκες, ο πληθυσμός παρέμεινε αραιός, ενώ τώρα παρατηρείται μια φοβερή εγκατάλειψη. Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία οι πλήρεις απογραφές πληθυσμού έχουν ως ακολούθως:

 

 

Χρονολογία Κάτοικοι
1881 64 
1891 54 
1901 61 
1911 66 
1921 76 
1931 74 
1946 82 
1960 73 
1973 50 
1976 41 
1982 22 
1992 12 
2001
2011 9
2021 6

 

Ο πολύ μικρός αυτός πληθυσμός εξηγεί και τις λιγοστές καλλιέργειες στο χωριό.

 

Ιστορικά στοιχεία- Ονομασία

Το χωριό δεν βρίσκεται στον κατάλογο του de Mas Latrie, ούτε ως φέουδο, ούτε ως βασιλικό κτήμα. Πιθανόν να πρωτοεμφανίστηκε κατά την Τουρκοκρατία. Πιθανόν ακόμα να προϋπήρχε με άλλο όνομα στην εποχή των Φράγκων.

 

Τοπων: Αληθινού, από το όνομα του πρώτου οικιστή του χωριού, κατά τον Νέαρχο Κληρίδη, που πρέπει να είχε το επίθετο Αληθινός, κατά τον Σίμο Μενάρδο ίσως ανδρός που ανήκε σε κάποιο βυζαντινό οίκο. Η ονομασία προήλθε από την έκφραση «στου Αληθινού», στ' Αληθινού, το Αληθινού. Εάν πράγματι η ονομασία του χωριού προήλθε από επώνυμο ανδρός (πιθανού ιδιοκτήτη της περιοχής), αυτός θα πρέπει να ήταν βυζαντινός άρχων. Συνεπώς το χωριό ίσως ιδρύθηκε κατά τους Βυζαντινούς χρόνους.

 

Πηγή

Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια

Φώτο Γκάλερι

Image
Image