Βάσει της συνθήκης εγκαθίδρυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας, η Βρεττανία απέκτησε ορισμένα δικαιώματα, που στην περίπτωση της Αμμοχώστου είναι τα ακόλουθα:
α) Κυρίαρχες βάσεις: Αν και ένα μεγάλο τμήμα της κυρίαρχης βάσης της Δεκέλειας εμπίπτει στα διοικητικά όρια της επαρχίας Λάρνακας, ωστόσο ένα μικρό τμήμα στα βόρεια κι ένα άλλο στα ανατολικά και βορειοανατολικά περιλαμβάνεται στην επαρχία της Αμμοχώστου. Επίσης το τμήμα της βάσης στον Άγιο Νικόλαο, ανατολικά της Αχερίτου και η σύνδεσή του κατά μήκος του δρόμου μεταξύ Άχνας και Αγίου Νικολάου εμπίπτει στα διοικητικά όρια της Αμμοχώστου.
β) Περιοχές στρατιωτικών ασκήσεων: 1. Μια μεγάλη έκταση γύρω από το Λευκόνοικο χρησιμοποιείται ως πεδίο βολής για ασκήσεις πυροβολικού. 2. Σχεδόν ολόκληρη η Καρπασία, ανατολικά του Δαυλού και του Αγίου Ηλία, και μόνο λίγα χιλιόμετρα δυτικά της μονής του Αποστόλου Ανδρέα θεωρείται, όπως επίσημα αναφέρεται, «Instrument Flying Area» (Περιοχή Ενόργανης Πτήσης).
γ) Τοποθεσίες και εγκαταστάσεις: Οι Βρεττανοί διατηρούν δικαιώματα στις πιο κάτω τοποθεσίες: 1. Ακρωτήρι Γκρέκο. 2. Λιμάνι Αμμοχώστου. 3. Αμμόχωστος, στο δρόμο προς Λευκωσία. 4. Δυτικά του κύριου δρόμου Αμμοχώστου- Σαλαμίνος. 5. Στα περίχωρα της Αμμοχώστου, στον παλιό δρόμο Αμμοχώστου -Λευκωσίας. 6. Στην παραλία 3-5 μίλια βόρεια της Αμμοχώστου. 7. Στην Αμμόχωστο, στην οδό Πελοποννήσου 8. Στην Αμμόχωστο, στην οδό Στερωπής. 9. Στην Αμμόχωστο, στην οδό Γλάδστωνος. 10. Στον Καράολο, τρία περίπου μίλια στα βόρεια της Αμμοχώστου. 11. Κοντά στην Καλοψίδα και τη Μακράσυκα, έξι περίπου μίλια στα βόρεια της Δεκέλειας (περιλαμβάνει πηγές νερού και σωλήνες που μεταφέρουν νερό στην επισταθμία της Δεκέλειας).