Η ανάπτυξη της βιομηχανίας στην Αμμόχωστο είναι σχετικά πρόσφατη. Όμως η Αμμόχωστος παρά την έλλειψη βιομηχανικής παράδοσης, κατόρθωσε σε μια περίπου δεκαετία, πριν από την εισβολή, να δημιουργήσει μια εκσυγχρονισμένη βιομηχανία, που αντιπροσώπευε το 10% της παγκύπριας βιομηχανικής παραγωγής. Το μέλλον τόσο της επαρχίας Αμμοχώστου όσο και ειδικά της πόλης ταυτίστηκε με την ανάπτυξη του τουρισμού και της βιομηχανίας.
Στην πόλη της Αμμοχώστου η βιομηχανική δραστηριότητα συγκεντρώθηκε στη βιομηχανική περιοχή (δρόμος Λευκωσίας -Αμμοχώστου), στην περιοχή του δρόμου Αμμοχώστου - Λάρνακας και σε διάφορα άλλα σημεία της πόλης. Στις περιοχές αυτές αναπτύχθηκαν ποικίλες βιομηχανίες, που περιλάμβαναν: Είδη ένδυσης (κυρίως γυναικεία ενδύματα, σεντόνια, πλεκτά ενδύματα, εσώρουχα, υποκάμισα, κ.ά.). Τρόφιμα (κυρίως μπισκότα, μακαρόνια, συσκευασία ξηρών καρπών, ψωμιά, πατατάκια, γαριδάκια, κ.λ.π). Ποτά (κυρίως φρουτοχυμούς). Έπιπλα (κυρίως μεταλλικά έπιπλα, πορτοπαράθυρα, και ποικίλα άλλα έπιπλα). Δερμάτινα είδη. Χημικά προϊόντα (κυρίως εντομοκτόνα, σαμπουάν, αντισηπτικά, σκόνες πλυσίματος). Χαρτικά είδη και εκτυπώσεις (κυρίως χαρτοκιβώτια, γραφική ύλη, χάρτης υγείας). Πλαστικά (πλαστικοί σωλήνες, δοχεία, σακούλες, υφαντοί σάκοι). Μη μεταλλικά προϊόντα (μωσαϊκά, μαρμαρίνες). Μηχανήματα και εξοπλισμός (κυρίως αντλίες και εμπορικά ψυγεία). Προϊόντα μετάλλου (κυρίως μεταλλικοί σωλήνες και αλουμίνιο). Ηλιακές συσκευές και ηλεκτρικά είδη (κυρίως ηλιακοί θερμοσίφωνες). Άλλες βιομηχανίες (όπως ταχύπλοα σκάφη, επιδιορθώσεις πλοίων, σωσίβια και άλλα είδη θάλασσας).
Σε ό,τι αφορά το κατεχόμενο τμήμα της υπαίθρου της επαρχίας, μεταξύ άλλων στο Γαϊδουρά αναπτύχθηκε βιομηχανία μεταλλικών επίπλων, στο Πραστειό βιομηχανία υφαντών σάκων, νημάτων και σχοινιών, στην Άσσια βιομηχανία ένδυσης, στο Σπαθαρικό βιομηχανία μωσαϊκών και μαρμαρίνων, στο Τρίκωμο βιομηχανία ετοίμων ενδυμάτων. Στη Γιαλούσα βρισκόταν η έδρα του Σ.Ο.Κ. (Συνεργατικού Οργανισμού Καπνού) που ασχολείτο με την εμπορία του καπνού.
Στις ελεύθερες περιοχές της επαρχίας Αμμοχώστου έχουν αναπτυχθεί ποικίλες βιομηχανίες: στο Παραλίμνι έχει αναπτυχθεί η βιομηχανία μεταλλικών πορτοπαραθύρων, η βιομηχανία ποικίλων κατασκευών από αλουμίνιο, η βιομηχανία επίπλων, η αρτοποιία, η ζαχαροπλαστική, η υφαντουργία, η επισκευή αυτοκινήτων και γεωργικών μηχανημάτων, η βαφή αυτοκινήτων κλπ. Στη Δερύνεια αναπτύχθηκε η βιομηχανία ειδών πλεκτικής, η αρτοποιία, η ραπτική γυναικείων ενδυμάτων, η ραπτική νυκτικών και εσωρούχων, η ξυλουργική, η κατασκευή επίπλων, η κατασκευή ταπετσαριών για αυτοκίνητα, τα μεταλλικά έπιπλα και σκεύη, τα μεταλλικά πορτοπαράθυρα, οι κατασκευές από αλουμίνιο, η επισκευή αυτοκινήτων και μηχανημάτων, η συναρμολόγηση τηλεοράσεων, κλπ. Το Λιοπέτρι προσέλκυσε ξυλουργεία, εργοστάσια ξύλινων επίπλων και βιομηχανία ηλιακών θερμοσιφώνων. Ακόμη στο χωριό επισκευάζονται αυτοκίνητα και γεωργικά μηχανήματα. Στο Φρέναρος βρίσκονται βιομηχανίες ξύλινων επίπλων, μωσαϊκών, ηλιακών θερμοσιφώνων, μηχανουργεία και χυτήρια, κ.ά. Η Σωτήρα συγκέντρωσε αλευροποιία, ραφή ανδρικών ενδυμάτων, ξυλουργική, βιομηχανία ξύλινων επίπλων, βιομηχανία μωσαϊκών, ηλιακούς θερμοσίφωνες, βιομηχανία μεταλλικών πορτοπαραθύρων. Στην Αυγόρου κατασκευάζονται παιδικές ενδυμασίες και ξύλινα έπιπλα, καθώς και διάφορα γεωργικά εργαλεία.
Οι βιομηχανίες των Κοκκινοχωριών βασίζονται κυρίως στις τοπικές ανάγκες της πλούσιας γεωργικής περιφέρειας, τις καθημερινές απαιτήσεις μιας σχετικά πυκνοκατοικημένης περιοχής, και σε μικρότερο βαθμό τις απαιτήσεις μιας συνεχώς αναπτυσσόμενης τουριστικής βιομηχανίας.
Βιομηχανικές περιοχές και βιομηχανικές ζώνες: Στην Αμμόχωστο, πριν από την εισβολή, ο θεσμός των βιομηχανικών περιοχών επεκτάθηκε στην πόλη της Αμμοχώστου και στο Φρέναρος. Τώρα υπάρχει μόνο η βιομηχανική περιοχή Φρενάρου. Βιομηχανικές ζώνες υπήρχαν σε διάφορα τμήματα της πόλης Αμμοχώστου, ενώ μετά την εισβολή οι βιομηχανικές ζώνες βρίσκονται στο Παραλίμνι (2), στην Αυγόρου, στη Σωτήρα, στη Δερύνεια (2) και στο Φρέναρος.