Η αιγυπτιακή κυριαρχία επί της Κύπρου δεν κράτησε πολύ. Μια νέα μεγάλη δύναμη εμφανίστηκε ήδη στο προσκήνιο, οι Πέρσες. Στα 525 π.Χ. βρίσκουμε τους Κυπρίους να βοηθούν με πλοία τους την εκστρατεία του Καμβύση εναντίον της Αιγύπτου και του φαραώ Ψαμμήτιχου Α', γιου του Άμασι. Οι Πέρσες ήσαν τώρα η καινούργια μεγάλη δύναμη που κατέλαβε και την Κύπρο και την Αίγυπτο. Την εκστρατεία του Καμβύση υποστήριξαν, εκτός των Κυπρίων, κι οι Φοίνικες, οι Ίωνες και οι Σάμιοι. Την κυριαρχία των Αιγυπτίων επί της Κύπρου αντικαθιστά (546 π.Χ.) εκείνη των Περσών. Παρά την οριστική πια είσοδο της Κύπρου στον ορίζοντα του ελληνικού κόσμου και πολιτισμού, τα σύμβολα των νομισμάτων του βασιλιά της Σαλαμίνος Ευέλθοντα ήσαν ο περσικός κριός και το αιγυπτιακό Ankh. Είναι γνωστή η μάταιη έκκληση της Φερετίμης, βασίλισσας της Κυρήνης, στον Ευέλθοντα για στρατιωτική βοήθεια προς αποκατάσταση του γιου της Αρκεσίλα Γ' (530 π.Χ.). Αυτό δείχνει, μαζί με άλλα τεκμήρια όπως η νομισματοκοπία των Κυπρίων βασιλιάδων, ότι κάτω από την περσική κατοχή αρχικά διατήρησαν σημαντική αυτονομία ως αμοιβή για τη συμμαχία τους με τους Πέρσες κατά της Αιγύπτου.
Βλέπε λήμμα: Πέρσες και Κύπρος
Κατά τη διάρκεια της περσικής κυριαρχίας, που έγινε σταδιακά σκληρή και γι' αυτό διακρίνεται από συνεχείς προσπάθειες των Κυπρίων να απελευθερωθούν (Ονήσιλος, Ευαγόρας, Κίμων κ.λ.π.), ξεχωρίζουν οι στενές σχέσεις και η συμμαχία του βασιλιά Ευαγόρα Α' της Σαλαμίνος με τον βασιλιά της Αιγύπτου Άκορι. Ο Άκορις είχε επαναστατήσει κατά των Περσών σε συμμαχία προς τους Αθηναίους από το 390/389 π.Χ., παράλληλα με την προσπάθεια του Ευαγόρα στην Κύπρο.
Δεν είναι γνωστό κατά πόσο ο Ευαγόρας είχε προσχεδιάσει μαζί με τον Άκορι κοινή εξέγερση, ιδίως μετά την εγκατάλειψή του από τους Αθηναίους.
Βλέπε και λήμμα: Αθήνα και Κύπρος
Ωστόσο η συμμαχία του Κυπρίου βασιλιά με τον Αιγύπτιο ηγεμόνα είναι γεγονός, ο δε Άκορις εφοδίαζε τον Ευαγόρα με χρήματα, σιτηρά και πολεμικό υλικό, παρά τις προσπάθειες των Περσών και συγκεκριμένα του ναυάρχου Γλώς, να εμποδίσει τον εφοδιασμό του Ευαγόρα από την Αίγυπτο. Μετά όμως την υπερίσχυση του Γλώς στη θάλασσα, η οδός ανεφοδιασμού του Ευαγόρα ανακόπηκε. Μα όταν η Σαλαμίνα πολιορκήθηκε στενά, πάλι ο Ευαγόρας βρήκε τρόπο να επικοινωνήσει με την Αίγυπτο, όπου έπλευσε (384 π.Χ.) με 10 τριήρεις για να ζητήσει ενεργότερη υποστήριξη. Ο Διόδωρος Σικελιώτης αναφέρει ότι ο Ευαγόρας ήλθε πάλι σε επαφή με τον Άκορι, ενώ σύγχρονοι ιστορικοί θεωρούν πιο πιθανό να συνομίλησε με τον διάδοχό του Νεκτανεβώ Β', που όμως δεν ήταν σε θέση να προσφέρει μεγαλύτερη βοήθεια. Έτσι ο Ευαγόρας αναγκάστηκε να συνάψει ειρήνη με τους Πέρσες.
Πηγή
Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια