Από το μακρύ κατάλογο των αγνοουμένων της κυπριακής τραγωδίας αφαιρέθηκε το 1998 ένα όνομα, το όνομα του ελληνοκυπριακής καταγωγής -αμερικανικής υπηκοότητας- δεκαεπτάχρονου Ανδρέα Κασάπη ο οποίος συνελήφθη και δολοφονήθηκε από τους Τούρκους το 1974. Πρόκειται ουσιαστικά για την πρώτη φορά που η τουρκική πλευρά συνεργάστηκε για τη διακρίβωση της τύχης αγνοουμένου, σε μια περίοδο που η στάση που επεδείκνυε ήταν ιδιαίτερα αρνητική και αδιάλλακτη. Η σημαντική αυτή εξέλιξη δρομολογήθηκε με την έγκριση, στις 5 Οκτωβρίου του 1994, από την αμερικανική Γερουσία ομόφωνου ψηφίσματος για τη διακρίβωση της τύχης των πέντε συνολικά αμερικανικής υπηκοότητας αγνοουμένων.
Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών διόρισε και έστειλε στην Κύπρο και την Τουρκία διερευνητική ομάδα υπό τον Αμερικανό πρώην πρεσβευτή Ρόμπερτ Ντίλον. Μετά από έρευνες εντοπίστηκε το σημείο ταφής του Ανδρέα Κασάπη σε περιοχή κοντά στην κατεχόμενη Άσσια. Έγινε η εκταφή τον Ιανουάριο του 1998 και η ταυτοποίηση των λειψάνων με τη μέθοδο του DNA. Τα οστά παραδόθηκαν στην οικογένειά του στο Ντιτρόιτ των Ηνωμένων Πολιτειών, όπου και ετάφη στις 22 Ιουνίου του 1998.
Για τους άλλους τέσσερις αμερικανικής υπηκοότητας αγνοουμένους η έκθεση του Ρόμπερτ Ντίλον απλώς αναφέρει ότι με βάση τις πληροφορίες που κατάφερε να συγκεντρώσει πρέπει να θεωρούνται νεκροί. Η περίπτωση του Ανδρέα Κασάπη ήταν η πρώτη Ελληνοκυπρίου αγνοουμένου που διακριβώθηκε η τύχη του και αναγνωρίστηκε η ταυτότητά του με τη μέθοδο του DNA.