Τα σπουδαιότερα εργαστήρια της νεότερης παραδοσιακής κυπριακής αγγειοπλαστικής, πριν από την τουρκική εισβολή, βρίσκονταν στη Λάπηθο και στην Αμμόχωστο. Παράλληλα μ' αυτά, δυο άλλα εργαστήρια λειτουργούσαν και συνεχίζουν ακόμα να λειτουργούν στο Φοινί και στον Κόρνο.
Στη Λάπηθο κατασκευάζονταν τα μεγάλα «αλειφτά» αποθηκευτικά αγγεία για τη διατήρηση του λαδιού, του λίπους και των χαλλουμιών, καθώς και διάφορα μικρά αγγεία και πιάτα καθημερινής χρήσης με την ίδια τεχνοτροπία. Τα «αλειφτά» λαπηθιώτικα αγγεία χαρακτηρίζονται από μια απλή και ελεύθερη διακόσμηση διάφορων φανταστικών και αφηρημένων σχεδίων σε πράσινο χρώμα.
Βλέπε λήμμα: Αλειφτά αγγεία
Το εργαστήριο της Αμμοχώστου συνέχιζε να παράγει κυρίως τα παραδοσιακά λευκά ακόσμητα αγγεία καθημερινής χρήσης, τις γνωστές κανάτες — «κούζες» ή «βάττες»— για νερό.
Τα εργαστήρια στον Κόρνο και το Φοινί φημίζονται για τα κόκκινα αγγεία τους, που περιλαμβάνουν παρόμοια αγγεία με εκείνα της Αμμοχώστου και ιδιαίτερα για τα μεγάλα αποθηκευτικά πιθάρια του κρασιού και τις «δάνες», τα τσουκάλια, τα γαλακτοδοχεία, τα καπνιστήρια, τις γλάστρες και για τα απλά και σύνθετα διακοσμητικά αγγεία, που στολίζονται με πολυποίκιλα εγχάρακτα και ανάγλυφα φανταστικά σχέδια.
Μετά την τουρκική εισβολή, τα εργαστήρια της Λαπήθου και της Αμμοχώστου αντικαταστάθηκαν με νέα εργαστήρια κεραμικής, που λειτουργούν με σύγχρονο εξοπλισμό και ειδικευμένο προσωπικό στη Λεμεσό, στην Πάφο και στο κυβερνητικό κέντρο χειροτεχνίας στη Λευκωσία. Τα νέα κεραμικά εργαστήρια, εκτός από τα πολυτελή αγγεία καθημερινής χρήσης, κατασκευάζουν μεγάλες ποσότητες διακοσμητικών αγγείων, από τα οποία τα περισσότερα αντιγράφουν στα σχήματα και στη διακόσμησή τους τα αρχαία κυπριακά αγγεία και είναι περιζήτητα τόσο από τον εγχώριο πληθυσμό του νησιού, όσο και από τους ξένους επισκέπτες.
Πηγή
Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια