Reseda sp. Σησαμίς. Φυτά της οικογένειας των Ρεζεδιδών (Resedaceae) εκ των οποίων στην Κύπρο απαντώνται πέντε είδη.
Συνηθέστερο τούτων είναι το είδος Ρεζεντάς ο κίτρινος (Reseda lutea). Πρόκειται για φυτό διετές που φθάνει σε ύψος και πέραν του ενός μέτρου. Τα φύλλα του είναι επιμήκη και λεπτά και περιορίζονται χαμηλότερα, κοντά στο έδαφος. Ο βλαστός είναι όρθιος ή ημιόρθιος, και κατά μήκος του αναπτύσσονται τα άνθη, άφθονα, κίτρινου χρώματος. Ο καρπός είναι κάψουλα. Το φυτό ανθίζει μεταξύ Φεβρουαρίου και Σεπτεμβρίου και απαντάται παντού στο νησί, αφού ευδοκιμεί σχεδόν σε όλα τα υψόμετρα, από τα παράλια μέχρι και τα ορεινά (μέχρι και τα 1.500 μέτρα περίπου). Το φυτό είναι φαρμακευτικό και σε παλαιότερες εποχές εχρησιμοποιείτο στην Κύπρο ως τέτοιο, τόσο από τους ανθρώπους, αλλά δινόταν και σε ζώα, ιδίως ως φάρμακο κατά της διάρροιας.
Τα υπόλοιπα είδη που απαντώνται στην Κύπρο είναι:
2. Reseda alba (Ρεζεντάς ο λευκός). Φυτό διετές ή και πολυετές, φαρμακευτικό, η σήσαμις του Διοσκουρίδη. Ονομάζεται και βρωμόχορτον αφού το φύλλωμά του αναδύει μία δυσοσμία. Πρόκειται για ζιζάνιο, το οποίο σε μερικές περιοχές ήταν και λαχανευόμενο.
3. Reseda orientalis (Ρεζεντάς ο ανατολικός). Κοινώς χέμενη.
4. Reseda luteola (Ρεζεντάς ο ωχρός). Κοινώς ώχρα. Φυτό διετές που περιέχει κίτρινη βαφική ουσία, τη λουτεολίνη. Σε παλαιότερες εποχές εχρησιμοποιείτο για βαφές, ιδίως του μαλλιού, πράγμα που συμβαίνει ακόμη σε χώρες της Ανατολής.
Βλέπε λήμμα: Βαφική τέχνη
5. Reseda odorata (Ρεζεντάς ο εύοσμος). Φυτό ετήσιο, κοσμητικό, που δίνει άφθονα μικρά εύοσμα άνθη. Ανθίζει μεταξύ Μαρτίου και Μαΐου. Στην Κύπρο είναι γνωστό ως αμουρέττα.
Πηγή
Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια