Καθηγητής ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, συγγραφέας. Γεννήθηκε στη Λευκωσία το 1960 και μέχρι την τουρκική εισβολή του 1974 κατοικούσε στη Λάπηθο. Από τον Οκτώβριο του 1974 η οικογένειά του εγκαταστάθηκε στη Θεσσαλονίκη. Είναι πτυχιούχος της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με ειδίκευση στις Ιστορικές Σπουδές, και Διδάκτωρ Φιλοσοφίας του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας της ίδιας σχολής.
Από τον Ιανουάριο του 2002 επέστρεψε στην Κύπρο και διδάσκει στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, όπου σήμερα (2020) είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Σύγχρονης Ελληνικής Ιστορίας. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα και οι επιστημονικές του δημοσιεύσεις επικεντρώνονται στην ιστορία του κυπριακού ενωτικού κινήματος, με έμφαση στην ιστορία του κυπριακού εθελοντισμού, και στις ποικίλες και αμφίδρομες σχέσεις Κύπρου- Ελλάδας, αλλά και στην περίοδο της γερμανικής Κατοχής και του Εμφυλίου πολέμου στην Ελλάδα. Έχει δημοσιεύσει δεκάδες ιστορικές μελέτες σε επιστημονικά περιοδικά και συλλογικούς τόμους, ενώ ήταν ο συγγραφέας των κεφαλαίων της κυπριακής Ιστορίας κατά την περίοδο της Αγγλοκρατίας στη δεκάτομη «Ιστορία του Νέου Ελληνισμού» που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «Ελληνικά γράμματα» στην Αθήνα το 2004. Οι σημαντικότερές του δημοσιεύσεις είναι τα βιβλία:
1) Σπινθήρ γλυκυτάτων ελπίδων: Ο απόηχος του Μακεδονικού αγώνα (1904-1908) στην Κύπρο, Λευκωσία: Αιγαίον 1996.
2) Η Κύπρος και οι Βαλκανικοί πόλεμοι. Συμβολή στην ιστορία του κυπριακού εθελοντισμού, Λευκωσία: Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών 1997.
3) Υπόδουλοι ελευθερωταί αδελφών αλυτρώτων: Πολεμικά Ημερολόγια, επιστολές και ανταποκρίσεις Κυπρίων εθελοντών από την Ήπειρο και τη Μακεδονία του 1912-1913, Λευκωσία: Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών 1999.
4) Φαεινόν σημείον ατυχούς πολέμου: Η συμμετοχή της Κύπρου στον ελληνοτουρκικό πόλεμο του 1897, Λευκωσία: Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών 2001.
5) Ο φόρος του αίματος στην κατοχική Θεσσαλονίκη: Ξένη κυριαρχία-Αντίσταση και επιβίωση (συνέκδοση και επιμέλεια μαζί με τον Βασίλη Κ. Γούναρη), Θεσσαλονίκη: Παρατηρητής 2001.
6) Βενιζέλος και Κύπρος (επιμέλεια μαζί με τον Γιώργο Καζαμία), Αθήνα: Καστανιώτης 2008.
7) Αναζητώντας την ελευθερία. Ένας Κύπριος στρατιώτης του βρετανικού στρατού στην κατοχική Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική, 1941-1942, Θεσσαλονίκη: Επίκεντρο 2009.
Ο Π. Παπαπολυβίου είναι μέλος της Επιτροπής Καταρτισμού και τήρησης Μητρώου Κυπρίων Εθελοντών, του Δ.Σ. του Επιστημονικού και Πολιτιστικού Ιδρύματος «Φώτος Φωτιάδης», της επιστημονικής επιτροπής του Κέντρου Έρευνας και Τεκμηρίωσης του Ιδρύματος Απελευθερωτικού Αγώνα ΕΟΚΑ 1955-1959 και της συμβουλευτικής επιτροπής του Πολιτιστικού Κέντρου του Ομίλου Marfin-Λαϊκή. Υπήρξε μέλος του Δ.Σ. του Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου (2005-2009). Ως ερευνητής έχει μελετήσει σε πολλά αρχεία της Κύπρου, της Ελλάδας και της Βρετανίας. Την περίοδο 2007-2010 του ανατέθηκε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, μαζί με τον αναπληρωτή καθηγητή Γιώργο Καζαμία, η ευθύνη της επιστημονικής ομάδας που ανέλαβε τη συγκέντρωση υλικού για το «Φάκελο της Κύπρου» (1967-1974). Διατηρεί προσωπικό μπλογκ με τίτλο Περί Ιστορίας.
Πηγή: