Στέλαρκ Stelarc

Image

Ψευδώνυμο του κυπριακής καταγωγής ιδιόρρυθμου καλλιτέχνη Στέλιου Αρκαδίου, που σταδιοδρομεί στην Αυστραλία. Γεννήθηκε στη Λεμεσό το 1946 και μετανάστευσε στην Αυστραλία, όπου σπούδασε Τέχνη και Χειροτεχνία στα Πανεπιστήμια Monash και Μελβούρνης.

 

Οι δραστηριότητές του επικεντρώνονται, κατά κύριο λόγο, στον φουτουρισμό και στην επέκταση των δυνατοτήτων/ ικανοτήτων του ανθρωπίνου σώματος. Η καλλιτεχνική του φιλοσοφία περιστρέφεται γύρω από την ιδέα «ενδυνάμωσης του σώματος», με φυσικούς και τεχνικούς τρόπους. Ο Stelarc χαρακτηρίζεται «βιοκυβερνητικός καλλιτέχνης» και απορρίπτει το ανθρώπινο σώμα όπως είναι σήμερα, υποστηρίζοντας ότι η φυσική εξέλιξη σταματά όταν η τεχνολογία εισβάλλει στο σώμα. Ο πρωτότυπος καλλιτέχνης πειραματίζεται μόνος του, χρησιμοποιώντας την ιατρική τεχνολογία και τη ρομποτική με παράδοξα έργα και δράσεις, όπως στομαχοσκοπήσεις, αιωρήσεις, κρεμασμένος από γάντζους περασμένους στο δέρμα του και προσθετικές τεχνητών μελών. Προτείνει ένα μυϊκό σύστημα που θα το κρατούν σε λειτουργία μπαταρίες, με ένα δάσος από φορητές κεραίες να δίνουν ή να λαμβάνουν μηνύματα, ενισχύοντας την ακοή και την όραση. Με πλακέτες μικροκυκλωμάτων στον εγκέφαλο και με φιλοδοξίες ενός σώματος υπερυπολογιστή.

 

Το 2007 ο Stelarc τοποθέτησε εμφύτευμα ανθρώπινου αυτιού στο αριστερό του χέρι, προκαλώντας παγκόσμιο ενδιαφέρον, αλλά και αντιδράσεις.

 

Ο Stelarc ξεκίνησε συστηματικά τις έρευνές του, σχετικά με την επίδραση της τεχνολογίας πάνω στο ανθρώπινο σώμα, στη δεκαετία του ‘70. Αρχικά δεν είχε καμιά υποστήριξη από τους κρατικούς φορείς, τους καλλιτεχνικούς θεσμούς, τις γκαλερί και τους εμπόρους τέχνης. Σήμερα, ωστόσο, παγκόσμια πια αναγνωρισμένος, έχει στο ενεργητικό του πολλά βραβεία, διακρίσεις, επιχορηγήσεις και δημοσιεύσεις, ενώ έχει δώσει παραστάσεις σε διάφορες χώρες. Έως το 2007 κατείχε τη θέση του Principal Research Fellow στο τμήμα Performance Arts Digital Research του βρετανικού Πανεπιστημίου Νότιγχαμ Τρεντ, ενώ αυτή την περίοδο είναι καθηγητής στο School of Arts του Πανεπιστημίου Μπρουνέλ του Λονδίνου.

Φώτο Γκάλερι

Image
Image