Ταχσίν Αρίφ Χασάν

Ο Τουρκοκύπριος ακτιβιστής Arif Hasan Tahsin

Image

Τουρκοκύπριος εκπαιδευτικός και συνδικαλιστής. Γεννήθηκε στο χωριό Άγιος Θεόδωρος Τηλλυρίας στις 30 Αυγούστου 1936 και πέθανε στις 12 Δεκεμβρίου 2012. Φοίτησε στο δημοτικό σχολείο του χωριού του και σε γυμνάσιο και λύκειο στη Λευκωσία. Το 1959 μπήκε στο Διδασκαλικό Κολέγιο στη Λευκωσία και το 1961 αποφοίτησε ως δάσκαλος δημοτικής εκπαίδευσης. Λόγω των γεγονότων του 1963 αναγκάστηκε να διακόψει το επάγγελμα του δασκάλου. Επέστρεψε ξανά στο επάγγελμα το 1970.

 

» Βλέπε Αφιερωμα: Αριφ Χασάν Τακσίν

 

Είναι  από τους ιδρυτές της Συντεχνίας των Τουρκοκυπρίων Δασκάλων KTOS. Επίσης, υπηρέτησε τη συντεχνία από διάφορα πόστα. Επιπλέον, υπηρέτησε για ορισμένο χρονικό διάστημα και στη Συνεργατική Επιτροπή των Εκπαιδευτικών. Κατά την περίοδο που υπηρετούσε στη συντεχνία συνελήφθη από τις κατοχικές αρχές μαζί με ορισμένους συναδέλφους του λόγω ενός ανακοινωθέντος που εξέδωσε η συντεχνία και μιας ομιλίας που έκανε. Δικάστηκε σε στρατοδικείο και του επιβλήθηκε ποινή τρίμηνης φυλάκισης με το δικαιολογητικό ότι εξύβρισε την Τουρκία.

 

» Βλέπε: Συνέντευξη του Αρίφ Χασάν Τακσίν στην Ελευθεροτυπία

 

Από το 1978 αρθρογραφεί σε διάφορα έντυπα. Λόγω ενός άρθρου του που δημοσιεύτηκε το 1982 στην εφημερίδα «Σοζ», της οποίας υπήρξε εκδότης,  υπό τον τίτλο «Δεν γίνεται ροδώνας μέσα στα βρομόνερα», δικάστηκε και το 1983 καταδικάστηκε σε δύο μήνες φυλακή με την κατηγορία της εξύβρισης των δικαστηρίων. Όμως, μερικές μέρες αργότερα αφέθηκε  ελεύθερος με ειδικό «νόμο» που θέσπισε η «Ομοσπονδιακή Βουλή».  Στις εκλογές του 1990 προσχώρησε στο κόμμα Νέα Κύπρος. Έγινε υποψήφιος βουλευτής. Έγραφε στην εφημερίδα Yeniçağ για πολλά χρόνια.

 

Το 1999 ο τότε Τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς καταχώρισε λεγόμενες "αγωγές" εναντίον τριών Τουρκοκυπρίων συγγραφέων, μεταξύ των οποίων και ο Αρίφ Χασάν Ταχσίν, απαιτώντας αποζημίωση δισεκατομμυρίων τουρκικών λιρών επειδή αρθρογράφησαν εναντίον του. Ο Ταχσίν και οι Κενάν Ιναντσί και Σενέρ Λεβέντ, έγραψαν ότι ο κατοχικός ηγέτης ευθύνεται για τις δολοφονίες που διαπράχθηκαν από την τρομοκρατική οργάνωση TMT, της οποίας, όπως ο ίδιος παραδέχθηκε, είναι ιδρυτής. Ο Ταχσίν έγραψε ειδικότερα ότι ο Ντενκτάς είναι υπεύθυνος για τις δολοφονίες των Αϊχάν Χικμέτ και Μουζαφέρ Γκιουρκάν που σκοτώθηκαν το 1962.

 

Απήχηση στους Ε/κ

Ο Αρίφ Χασάν Ταχσίν εξέδωσε οκτώ βιβλία. Ηταν βασικός αρθρογράφος μέχρι το θάνατο στην  εφημερίδα «Αφρίκα».  Ο Τουρκοκύπριος συγγραφέας Αρίφ Χασάν Ταχσίν είχε μεγάλη απήχηση με τα γραφόμενα του μεταξύ της Ελληνοκυριακής Κοινότητας. Πίστευε στις προοπτικές που δημιουργησε η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ. Οπως δήλωσε σε συνέντευξη του "οι  Τουρκοκύπριοι, στην πλειονότητας τους, έχουν κατανοήσει ότι μόνον η ένταξη ολόκληρης της Κύπρου στην Ευρώπη μπορεί να διασφαλίσει την επιβίωσή τους σε αυτό το νησί. Μέχρι τώρα είχαν μια φοβία για τους Ελληνοκύπριους, διότι, όπως και εσείς, αγνοούν την Ιστορία και είναι ευάλωτοι στην προπαγάνδα. Όμως η Ε.Ε. δημιουργεί μια προοπτική". Ο Αρίφ Τακσίν εξέφραζε παραδοσιακά τη θέση θέση ότι "η τουρκική επέμβαση στην Κύπρο ήταν η μεγαλύτερη συμφορά που έπληξε τους Τουρκοκύπριους". 

 

Τιμή

Προς τιμή του Arif Hasan Tahsin Desem ιδρύθηκε το ίδρυμα Ιστορίας και Πολιτισμού Arif Hasan Tahsin, πρόεδρος του οποίου ανέλαβε ο Şener Elcil, ο οποίος για σειρά ετών υπήρξε επικεφαλής της  Ένωσης Τούρκων Δασκάλων Κύπρου. 

 

 

Πηγές:

  1. www.Polignosi.com
  2. Kibris Postasi
  3. Βιογραφικό Αρίφ Χασάν

Φώτο Γκάλερι

Image
Image
Image