Κύπριος με σημαντική δραστηριότητα στη μεταλλευτική βιομηχανία της Ουγκάντα. Γεννήθηκε στην Πέγεια το 1905. Ήταν γιος της οικογένειας Σάββα Κικκίδη που γεννήθηκε στις Πάνω Αρόδες και νυμφεύθηκε στην Πέγεια. Φοίτησε τρία χρόνια στο Γυμνάσιο Πάφου και μετά μετανάστευσε στην Αλεξάνδρεια όπου τότε ζούσαν πολλοί Κύπριοι από τα χωριά της Λαόνας. Αφού έμεινε μερικά χρόνια στην Αλεξάνδρεια πήγε στην Ουγκάντα γύρω στα μέσα της δεκαετίας του 1930. Εκεί προέβη σε σοβαρές και πολύχρονες έρευνες σχετικά με τον ορυκτό πλούτο που διέθετε η χώρα. Οι έρευνές του είχαν ως αποτέλεσμα τον εντοπισμό μεταλλοφόρων περιοχών με εκμεταλλεύσιμη περιεκτικότητα μετάλλων στη δασώδη περιοχή Ρουτσιούρου, που βρίσκεται σε απόσταση 350 περίπου μιλίων από την πρωτεύουσα Καμπάλα. Στην περιοχή αυτή, το 1942 ίδρυσε το πρώτο μεταλλείο που ασχολείτο με την εξόρυξη βολφραμίου, ενός σπάνιου και σημαντικού μετάλλου που χρησιμοποιείται στην κατασκευή του εσωτερικού ηλεκτρικών λαμπτήρων, στον εμπλουτισμό της ποιότητας του χάλυβα και σε άλλες χρήσεις. Το μεταλλείο αυτό ονομάστηκε «Kirwa Wolf Minew Ltd». Αργότερα, σε μια άλλη περιοχή δημιούργησε και δεύτερο μεταλλείο υπό την επωνυμία «Bahati-Wolf Mines Ltd». Μετά κάτω από την ονομασία των δύο αυτών εταιρειών λειτούργησαν ακόμη δύο μεταλλεία, εκ των οποίων το ένα ήταν μεταλλείο χρυσού, στην περιοχή «Μουλάρα».
Στην περιοχή των μεταλλείων δημιουργούσε οικισμούς στους οποίους διέμεναν οι μεταλλωρύχοι και το υπόλοιπο προσωπικό που εργάζονταν στα μεταλλεία. Κατά διαστήματα απασχολούσε 1500-2000 άτομα, τόσο Αφρικανούς που εργάζονταν στην εξόρυξη του μεταλλεύματος, όσο και ειδικούς, όπως μεταλλειολόγους, μηχανικούς, λογιστές, διευθυντές, επιστάτες και άλλους από την Αγγλία, την Ιταλία, τις Ινδίες, το Πακιστάν, την Κύπρο και άλλες χώρες.
Το 1963, όταν η Ουγκάντα απέκτησε την ανεξαρτησία της, τα μεταλλεία αυτά εθνικοποιήθηκαν χωρίς να δοθεί κάποια ουσιαστική αποζημίωση στον ιδιοκτήτη τους. Ωστόσο του ζητήθηκε να παραμείνει στη διεύθυνσή τους για κάποιο διάστημα έναντι κάποιας αμοιβής.
Το 1949 ο Πολύβιος Κικκίδης νυμφεύθηκε τη Νίκη Παπαδοπούλου-Κικκίδου η οποία είχε μια θρυλική συμμετοχή στην αντίσταση κατά της γερμανικής κατοχής στην Ελλάδα κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Ο Πολύβιος Κικκίδης διετέλεσε επίτιμος πρόξενος της Κυπριακής Δημοκρατίας (για κάποια περίοδο και της Ελλάδας) στην Ουγκάντα από το 1961 μέχρι το θάνατό του το 1975. Υπήρξε μεγάλος ευεργέτης της Ελληνικής Ορθόδοξης εκκλησίας της Καμπάλας. Με μεγάλες δωρεές του πρωτοστάτησε στην ανέγερση του ιερού ναού Αγίου Νικολάου και την ίδρυση Ελληνικού σχολείου στην Καμπάλα και στην Κίρουα. Επίσης βάπτισε εκατοντάδες παιδιά Αφρικανών. Τάφηκε στο Ορθόδοξο νεκροταφείο της Καμπάλας και στην κηδεία του εκπροσωπήθηκε η Κυπριακή Δημοκρατία, η κυβέρνηση της Ουγκάντας και η Ελλάδα με τον εκεί πρέσβη της, οι οποίοι στις ομιλίες τους εξήραν τη σημαντική προσφορά του σε διάφορους τομείς.
Πηγή:
1. ΧΡ. ΑΡΙΣΤΕΙΔΟΥ. Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια