Ώτος

Image

Μυθολογικό πρόσωπο σχετιζόμενο με τον Άδωνι, εραστή της Κυπρίας Αφροδίτης, ο οποίος επίσης είχε λατρευθεί στην αρχαία Κύπρο.

 

Σύμφωνα προς τα Σχόλια στην Ἰλιάδα του Ομήρου, η θεά Αφροδίτη που είχε ερωτευθεί τον Άδωνι (γιο του Κυπρίου βασιλιά Κινύρα, φοβόταν για την ασφάλειά του λόγω του ότι τον φθόνησε ο θεός  Άρης. Έτσι η Αφροδίτη εμπιστεύθηκε τη φύλαξη του Άδωνι σε δυο πρόσωπα, στον Ώτον και στον Εφιάλτην.

 

Τελικά, όπως αναφέρεται, ο θεός Άρης κατόρθωσε και σκότωσε τον Άδωνι ενώ ο τελευταίος κυνηγούσε. Τότε ο Ώτος και ο Εφιάλτης θύμωσαν και φυλάκισαν τον θεό Άρη, κρατώντας τον φυλακισμένο για 13 μήνες.

 

Αλωάδες

Στην ελληνική μυθολογία,ο Ώτος και ο Εφιάλτης είναι γνωστοί  με το γενικό όνομα Αλωάδες (Αλωάδαι ή Αλωίδαι), γιοί του Αλωέα και της Ιφιμεδείας (κόρης του αδελφού του Αλωέα, του Τρίοπα ( Ιλιάδα, ραψωδία Ε, στίχος 385). Ωστόσο, ο Υγίνος (Fabulae 25) και η Οδύσσεια (λ 305-319) αναφέρουν τους Αλωάδες ως γιους του θεού Ποσειδώνα και της Ιφιμεδείας, καθώς η Ιφιμέδεια είχε ερωτευθεί σφοδρά τον θεό της θάλασσας και πηγαίνοντας στην ακροθαλασσιά έπαιρνε νερό και το έχυνε στον κόλπο της για να μείνει έγκυος. Σε κάθε περίπτωση ο Ποσειδώνας ήταν πρόγονος των Αλωαδών, αφού ο Αλωέας ήταν γιος του Ποσειδώνα. Σύμφωνα με όλες τις πηγές πάντως, οι Αλωάδες ανατράφηκαν από τον Αλωέα σαν δικά του παιδιά.

 

Οι δύο Αλωάδες αναφέρονται ως τεράστιοι γίγαντες και ήρωες: τα υπερφυσικά αυτά όντα μεγάλωναν κάθε χρόνο μια οργιά στο ύψος και έναν πήχυ στο πλάτος: σε ηλικία 9 ετών είχαν ύψος 9 οργιές (δηλαδή πάνω από 15 μέτρα) και πλάτος 9 πήχεις. Η δύναμή τους ήταν τόση, ώστε κάποτε έδεσαν και κράτησαν επί 13 μήνες αιχμάλωτο τον ίδιο τον θεό του πολέμου, τον `Αρη, μέσα σε ένα μεγάλο χάλκινο δοχείο: «και τότε ο πολεμόδιψος ο `Αρης θα εχανόταν, / η μητρυιά του αν του Ερμή δεν το 'λεγεν, η ωραία / Ηεριβοίη. Κι έκλεψεν αυτός τον `Αρη, οπόταν / εκόντευε ο σκληρός δεσμός να πάρει την πνοήν του.» (Ιλιάδα, Ε 388-391).