Ωδείον

Image

Σχολή μουσικής ή οικοδόμημα που εχρησιμοποιείτο για μουσικές εκδηλώσεις. Από τη λέξη ωδή (κατά συναίρεση της λέξης αοιδή) που σήμαινε ποίημα αδόμενο (=ψαλλόμενο), δηλαδή τραγούδι.

 

Ωδεία, δηλαδή ειδικά οικοδομήματα που χρησιμοποιούνταν για μουσικές εκδηλώσεις, υφίσταντο στις κυπριακές πόλεις (ή τουλάχιστον σε μερικές απ' αυτές) κατά την Αρχαιότητα και συγκεκριμένα κατά τα Ρωμαϊκά χρόνια και, πιθανότατα, και πιο πριν, κατά τα Ελληνιστικά χρόνια.

 

Σήμερα σώζεται ένα μόνο τέτοιο αρχαίο οικοδόμημα, το ωδείον στη Νέα (Κάτω) Πάφο. Βρίσκεται στην ανατολική πλευρά μικρού λόφου, κοντά στη γνωστή για τα ψηφιδωτά της «οικία του Διονύσου». Πρόκειται για μικρό θεατρικό κτίριο (στην αρχιτεκτονική του μορφή είναι σχεδόν όμοιο με τα αρχαία θέατρα αλλά μικρότερο) που είχε κτιστεί στις αρχές του 2ου μ.Χ. αιώνα. Το κοίλο του, που διασώθηκε μέχρι το διάζωμα, έχει εξωτερική διάμετρο 47,30 μέτρα. Η ημικυκλική ορχήστρα του έχει διάμετρο 11,30 μέτρα. Από τη σκηνή του διατηρούνται το λιθόστρωτο δάπεδο και μέρος του προσκηνίου, καθώς και δυο πλάγιες πάροδοι σε σχήμα Γ απ' όπου εισέρχονταν οι θεατές. Από το σύνολο των σειρών των κερκίδων του, σώθηκαν μόνο 13. Το κάτω μέρος του κοίλου χωρίζεται από 6 κλίμακες σε 7 τμήματα κερκίδων.

 

Το ωδείον της Πάφου είχε καταστραφεί από τους ισχυρούς σεισμούς των μέσων του 4ου μ.Χ. αιώνα και από τότε μέχρι τις αραβικές επιδρομές, χρησιμοποιούταν ως μεταλλουργικό εργαστήριο.

Τώρα είναι αναστηλωμένο και χρησιμοποιείται και σήμερα - σποραδικά - για καλλιτεχνικές εκδηλώσεις.

 

Ακριβώς μπροστά από το ωδείον βρισκόταν η αρχαία αγορά της Νέας Πάφου, που είχε κτιστεί στα μέσα του 2ου μ.Χ. αιώνα, λίγο υστερότερα από το ωδείον.

 

Όταν είχε κτιστεί το ωδείον της Νέας Πάφου, η πόλη ήταν πρωτεύουσα της Κύπρου, έδρα των Ρωμαίων κυβερνητών (ανθυπάτων) του νησιού.

Φώτο Γκάλερι

Image