Διακεκριμένη προσωπικότητα και ευεργέτης με μεγάλη προσφορά στον πολιτισμό και στα γράμματα, μέλος της γνωστής οικογένειας Λεβέντη. Ο Κωνσταντίνος, γιος του Χρίστου Λεβέντη και της Αυγής Χειμωνίδου, γεννήθηκε στη Λάρνακα στις 19 Απριλίου 1938. Απεβίωσε στο Λονδίνο στις 11 Ιουλίου 2002.
Σε νεαρή ηλικία ο Κωνσταντίνος Λεβέντης μετέβη στη Μ. Βρετανία όπου ολοκλήρωσε τις εγκύκλιες σπουδές του, στο Harrow School, και απέκτησε ευρεία ουμανιστική μόρφωση, ακολουθώντας κλασικές σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Καίμπριτζ. Μετά το πέρας των σπουδών του αναδείχτηκε σε σημαντικό στέλεχος των επιχειρήσεων του θείου του, Αναστάσιου Γ. Λεβέντη (1902-1978)
Από το 1955 ως το 1977 έζησε στη Δυτική Αφρική (Γκάνα και Νιγηρία) όπου απασχολήθηκε στις επιχειρήσεις του θείου του Αναστάσιου Γ. Λεβέντη. Σε συνεργασία με τα αδέλφια και ξαδέλφια του, ο Ντίνος Λεβέντης κατάφερε να επεκτείνει τις επιχειρηματικές δραστηριότητες της εταιρείας, και να την καταστήσει ένα οργανισμό παγκόσμιας εμβέλειας.
Το 1970 παντρεύτηκε την Εντμέ Βασιλειάδη, με την οποία απέκτησε δύο γιούς, τον Αναστάση και τον Γεώργιο, και μία κόρη, τη Λουΐζα. Στα τέλη της δεκαετίας του 1970 ο Κωνσταντίνος Λεβέντης επέστρεψε στο Λονδίνο, συνεχίζοντας πλέον από την Ευρώπη την επιχειρηματική του δράση και αναλαμβάνοντας, το 1979, τα ηνία των οικογενειακών επιχειρήσεων που αναπτύχθηκαν σε πολλούς τομείς. Την ίδια χρονιά, το 1979, ο Κωνσταντίνος Λεβέντης ανέλαβε την προεδρία του Ιδρύματος Α. Γ. Λεβέντη που μόλις είχε ιδρυθεί από τον Αναστάσιο Γ. Λεβέντη. Με δική του, αποφασιστική ώθηση το Ίδρυμα διαμόρφωσε πολυσχιδή δραστηριότητα με στόχο τη διάσωση και διαφύλαξη της αρχαίας ελληνικής, βυζαντινής και νεότερης πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου και της Ελλάδας· με στόχο την προώθηση της ουμανιστικής παιδείας· με στόχο τη μέριμνα για τον άνθρωπο και τη φύση.
Διεθνώς αναγνωρισμένη προσωπικότητα, ο Ντίνος Λεβέντης διορίστηκε το 1977 ως μόνιμος αντιπρόσωπος της Κύπρου στην ΟΥΝΕΣΚΟ και εργάστηκε με ζήλο για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου. Ως πρόεδρος του Ιδρύματος «Αναστάσιος Γ. Λεβέντης» (από το 1979), σε μια περίοδο που υπήρξε αποφασιστική για την ευρωπαϊκή πορεία της Ελλάδας και της Κύπρου, ανέδειξε τον πολιτισμό τους.
Μικρό δείγμα της μεγάλης προσφοράς του, μέσω του Ιδρύματος «Α. Γ. Λεβέντη», είναι οι διάφορες αρχαιολογικές ανασκαφές, η δημιουργία μουσείων και σκευοφυλακίων, η αποκατάσταση εκκλησιαστικών μνημείων, η προβολή των αρχαιοτήτων μας, που βρίσκονται στο εξωτερικό, και ο επαναπατρισμός πολλών από αυτές που πωλούνταν σε δημοπρασίες, η αναβίωση παραδοσιακών οικισμών, όπως το Σχέδιο Λαόνας, το Σχέδιο Φικάρδου, το Σχέδιο Κοιλάδας Ανατολικής Πάφου, η συντήρηση και αποκατάσταση ιστορικών/παραδοσιακών κτιρίων, η παροχή υποτροφιών, οι εκδόσεις για την ιστορία και τον πολιτισμό της Κύπρου και του ευρύτερου Ελληνισμού.
Ειδικότερα για τον Παγκύπριο Οργανισμό Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς υπήρξε προστάτης και υποστηρικτής του έργου του, καθώς και ο βασικός χρηματοδότης του. Χάρις στη βοήθειά του έχουν υλοποιηθεί πολλές μελέτες και πρωτοποριακά έργα του Οργανισμού στον τομέα της προστασίας της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, όπως η προβολή για πρώτη φορά της αξίας και του πλούτου του πολιτιστικού τοπίου της Κύπρου, το Εργαστήρι συντήρησης ξηρολιθοδομών, και η συμμετοχή του ΠΟΑΚ στη Europa Nostra, της οποίας ο Κωνσταντίνος Λεβέντης για πολλά χρόνια υπήρξε βασικό στέλεχος.
Το 1989, μέσω του Ιδρύματος Λεβέντη, ο Ντίνος Λεβέντης προχώρησε στην ίδρυση, στη Λευκωσία, του Λεβέντειου Δημοτικού Μουσείου που αποτελεί από τότε το κατ’ εξοχήν Μουσείο της πρωτεύουσας. Μέσα από τα εκθέματα του Λεβέντειου Δημοτικού Μουσείου, που καλύπτουν μια μακρά ιστορική περίοδο, διαφαίνεται και αποτυπώνεται η ιστορική συνέχεια της πόλης.
Πανεπιστήμιο Κύπρου
Το 1995 ο Ντίνος Λεβέντης διορίστηκε ως μέλος του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Κύπρου, και υπό την ιδιότητά του αυτή συνέβαλε σημαντικά στη θεμελίωση της αναγκαίας υλικής και επιστημονικής υποδομής και στην επίτευξη των στόχων του Πανεπιστημίου, ώστε να αποκτήσει το ίδρυμα διεθνή παρουσία στον επιστημονικό χώρο. Αναγνωρίζοντας την ανεκτίμητη προσφορά του, η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Κύπρου αποφάσισε να καθιερώσει ετήσια διάλεξη εις μνήμην του, περί τα μέσα Μαΐου, στο πλαίσιο των επίσημων εορτασμών του Πανεπιστημίου Κύπρου για την Ημέρα της Ευρώπης.
Μέμα Λεβέντη
Μετά τον θάνατο του Ντίνου Λεβέντη, το 2002, υπηρετεί ως Πρέσβειρα στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Κύπρου στην ΟΥΝΕΣΚΟ η σύζυγός του Εδμέ (Μέμα), που κατάγεται από την Πάφο και υπηρετεί εθελοντικά στα Διοικητικά Συμβούλια διαφόρων πολιτιστικών Οργανισμών. Τον Ιούλιο του 2008 απονεμήθηκε στην κ. Λεβέντη, από τον αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο Β΄, το Μέγα Χρυσούν Παράσημο του Αποστόλου Βαρνάβα, το οποίο αποτελεί την ανώτατη τιμητική διάκριση της Εκκλησίας της Κύπρου. Στο πρόσωπο της κ. Λεβέντη τιμήθηκε και ο αείμνηστος σύζυγός της Κωνσταντίνος Λεβέντης.
Πηγή: