Νομικός που διετέλεσε κυβερνητικός εκπρόσωπος και υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης της Κυπριακής Δημοκρατίας. Γεννήθηκε στις 5 Ιουλίου 1942 στον Κάθηκα της Πάφου. Πεθανε σε ηλικία 80 ετών την 1η Δεκεμβρίου 2022. Παντρεύτηκε τη δικηγόρο Ελένη Χρυσοστομίδου με την οποία έχουν αποκτήσει δύο θυγατέρες.
Ο Κύπρος Χρυσοστομίδης φοίτησε στο Γυμνάσιο Πάφου. Σπούδασε Νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και Συγκριτικό Δίκαιο στο Λουξεμβούργο και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Βόννης, όπου αναγορεύθηκε Διδάκτωρ του Δικαίου. Εργάστηκε ως επιστημονικός βοηθός καθηγητή στο Ιδιωτικό Διεθνές Δίκαιο στο Πανεπιστήμιο της Βόννης, στη Γερμανία και συνέχισε σπουδές στην Αγγλία. Εργάστηκε για τέσσερα χρόνια στο Στρασβούργο, στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, όπου συμμετείχε στην έρευνα της Επιτροπής για εξέταση των κατηγοριών εναντίον της Χούντας των Αθηνών και τη διατύπωση της καταδικαστικής έκθεσης της Επιτροπής.
Δικηγορία
Ο Κύπρος Χρυσοστομίδης μετά τις σπουδές του εγκαταστάθηκε στη Λευκωσία, όπου άρχισε να εργάζεται ως δικηγόρος, διατηρώντας δικό του δικηγορικό γραφείο από το 1981. Το δικηγορικό του Γραφείο στην πορεία εξελίχθηκε σε ένα από τα μεγαλύτερα στην Κύπρο, εργοδοτώντας γύρω στους 40 δικηγόρους με ειδίκευση σε όλους τους τομείς δικαίου.
Πολιτική
Ενδιαφέρθηκε από νωρίς για τα κοινά και δραστηριοποιήθηκε πολιτικά στον κεντρώο χώρο ως μέλος του ΔΗΚΟ. Εκ μέρους του κόμματος του αναμίχθηκε ενεργά στις προεδρικές εκλογές του 1993 ως μέλος του επιτελείου και εκπρόσωπος Τύπου του Πασχάλη Πασχαλίδη. Ο κ Πασχαλίδης κατήλθε ως υποψήφιος του ΔΗΚΟ και της ΕΔΕΚ, κόμματα τα οποία με πρωτοβουλία της Εκκλησίας δημιούργησαν το "Μέτωπο Για την Κύπρο". Ο κ. Πασχαλίδης τότε ήταν Πρόεδρος της ΕΜΕ η οποία ήταν ιδιοκτησία της Αρχιεπισκοπής. Απέναντι στους Γλαύκο Κληρίδη και Γιώργο Βασιλείου, απέτυχε να περάσει στο Β΄ Γύρο των Εκλογών.
Ο Κύπρος Χρυσοστομίδης το 1997 ως βοηθός γενικός γραμματέας του ΔΗΚΟ, υπέβαλε υποψηφιότητα, εκ μέρους της ομάδας των μετριοπαθών για τη θέση του αντιπροέδρου απέναντι στον Ντίνο Μιχαηλίδη στις πρώτες ανοικτές εκλογές για την ηγεσία του κόμματος. Η πρωτόγνωρη αυτή διαδικασία για ένα αρχηγικό κόμμα όπως το ΔΗΚΟ και η εμπλοκή του τότε προέδρου Σπύρου Κυπριανού, υπέρ του Ντίνου Μιχαηλίδη έφερε σε ρήξη τον Κύπρο Χρυσοστομίδη με την ηγεσία του Κόμματος. Το 1998 απόχώρησε από το ΔΗΚΟ και ίδρυσε την Έπαλξη Ανασυγκρότησης Κέντρου της οποίας υπήρξε Πρόεδρος μέχρι το θάνατο του.
Στις Δημοτικές εκλογές του 2001 διεκδίκησε τη θέση του Δημάρχου Λευκωσίας στηριζόμενος από το ΑΚΕΛ, το ΔΗΚΟ, το ΚΙΣΟΣ και τους Νέους Ορίζοντες. Συγκέντρωσε το 48,52%, μένοντας πίσω από τον ανθυποψήφιο του Μιχαλάκη Ζαμπέλα ο οποίος συγκέντρωσε το 50,09%.
Στις Προεδρικές Εκλογές του 2003 στήριξε την υποψηφιότητα Τάσσου Παπαδόπουλου. Από τον Μάρτιο του 2003 μέχρι τον Ιανουάριο του 2006 υπήρξε μέλος της κυβέρνησης Τάσσου Παπαδόπουλου, ως κυβερνητικός εκπρόσωπος. Στις βουλευτικές εκλογές της 21ης Μαΐου 2006 η Έπαλξη Ανασυγκρότησης Κέντρου συνεργάσθηκε με το ΑΚΕΛ και εξελέγη ο ίδιος βουλευτής Λευκωσίας ως εκπρόσωπος των Νέων Δυνάμεων του ΑΚΕΛ. Τον Φεβρουάριο του 2008 διορίστηκε υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης στην κυβέρνηση Δημήτρη Χριστόφια. Στη θέση αυτή υπηρέτησε μέχρι τον Δεκέμβριο του 2008, οπότε υπέβαλε παραίτηση μετά την απόδραση του ισοβίτη Αντώνη Προκοπίου Κίτα από τις Κεντρικές Φυλακές, αναλαμβάνοντας ως υπουργός Δικαιοσύνης την πολιτική ευθυνη και ταυτόχρονα επιδεικνύοντας πρωτόγνωρη για τα κυπριακά δεδομένα πολιτική ευθιξία.
Κοινωνική δράση
Υπήρξε ιδρυτικό μέλος του Συνδέσμου Καταναλωτών, της Εταιρείας Επιστημών, της Εταιρείας Ελληνικού Πολιτισμού και της Εταιρείας Ιστορικών Μελετών. Διετέλεσε πρόεδρος του Κυπριακού Ινστιτούτου Πολιτικής Έρευνας και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων αναπτύσσοντας συνεργασία με πολλά επιστημονικά ιδρύματα στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Υπήρξε επίσης μέλος της Παγκόσμιας Εταιρείας Διεθνούς Δικαίου, της Ελληνικής Εταιρείας Διεθνούς Δικαίου, της Διεθνούς Οργάνωσης Δικηγόρων, καθώς και άλλων διεθνών οργανισμών.
Ο Κύπρος Χρυσοστομίδης βραβεύτηκε την 21η Δεκεμβρίου 2021 για τις Επαγγελματικές του Υπηρεσίες από το ΚΕΒΕ Business Leader Awards, και τον Νοέμβριο του 2022 βραβεύτηκε με το «Lifetime Achievement Award» από το Cyprus Review Annual Book Awards (CRABA 2022) στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, ως αναγνώριση για τα βιβλία και τις εκτενείς μελέτες του σε σχέση με το Κυπριακό πρόβλημα. Τον Μάρτη 2023 τιμήθηκε μετά θάνατο από τον Κυπριακό Σύνδεσμο Προστασίας Καταναλωτών για την ανιδιοτελή προσφορά του ως Ιδρυτικό Μέλος του Συνδέσμου.
Ο Κύπρος Χρυσοστομίδης αποποιήθηκε την κυβερνητική σύνταξη την οποία δικαιούτο ως πρώην Αξιωματούχος της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Ακαδημαϊκός
Ο Κύπρος Χρυσοστομίδης έλαβε μέρος και ήταν εισηγητής και ομιλητής σε πολλά διεθνή συνέδρια και άρθρα του έχουν δημοσιευθεί στον ελληνικό Τύπο και σε ξένα έντυπα. Ασχολήθηκε επίσης με θέματα διεθνούς και συνταγματικού δικαίου, ανθρωπίνων δικαιωμάτων και Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Υπήρξε ένας από τους πρώτους δικηγόρους που υπερασπίστηκαν υποθέσεις προσφύγων και άλλων θυμάτων της τουρκικής εισβολής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, μεταξύ των οποίων και τον τότε Αρχιμανδρίτη Γεώργιο Παπαχρυσοστόμου (νυν Γεώργιο Α, Αρχιεπίσκοπο Κύπρου) τον οποίο οι Τούρκοι υπέβαλαν σε απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση κατά την πορεία των γυναικών το 1989.
Εχει γράψει τα πιο κάτω βιβλία γύρω από τη διεθνή πτυχή του Κυπριακού, τα ανθρώπινα δικαιώματα, την πολιτική ζωή στην Κύπρο και διάφορες άλλες πτυχές του κυπριακού προβλήματος:
* Απόψεις-΄Αρθρα-Μελέτες, Λευκωσία, 1990