Η λέξη χώρα, που σημαίνει πόλη, χρησιμοποιείται ευρύτατα στην Κύπρο, μετατρεπόμενη σε κύριο όνομα, ως άλλη ονομασία της πρωτεύουσας Λευκωσίας. Κατ' ακολουθίαν, κι ο κάτοικος της Λευκωσίας, ο Λευκωσιάτης, συχνά ονομάζεται Χωραΐτης, ως κάτοικος της Χώρας (=πόλης/πρωτεύουσας).
Η λέξη χώρα χρησιμοποιήθηκε ευρύτατα στο παρελθόν ως ονομασία της Λευκωσίας, σαν μεγεθυντική (και σ' αντίθεση) προς τη λέξη χωριό. Πρβλ. και το γνωστό επικό ποίημα του Βασίλη Μιχαηλίδη 9η Ιουλίου:
...Σέ δκυό λεφτά τῆς ὥρας
νά βαωθοῦν, νά κλειωθοῦν τζ'οί οί τρεῖς πόρτες τῆς Χώρας...
Παράλληλα, από την ονομασία Χώρα προήλθαν και διάφορες άλλες λέξεις που χρησιμοποιήθηκαν ευρύτατα, όπως λ.χ. χωραΐτικος/η/ον (=λευκωσιάτικος/η/ον).
Η ονομασία/χαρακτηρισμός Χώρα εχρησιμοποιείτο για τη Λευκωσία από τα Μεσαιωνικά χρόνια, προφανώς δε από τη Βυζαντινή εποχή. Απαντάται στα μεσαιωνικά χρονικά κι άλλα κείμενα. Ο Γεώργιος Βουστρώνιος επανειλημμένα χρησιμοποιεί τη λέξη Χώρα για να υποδηλώσει την πρωτεύουσα Λευκωσία, όπως λ.χ.:
...ἐπῆγαν ἀναγκαστοί εἰς τήν Ἀμμόχουστον, καί ἀφῆκαν εἰς τήν χώραν, νά περισκοπᾷ τήν χώραν, τόν σίρ Τζουάν Τερρᾶς...
Τη λέξη Χώρα (=Λευκωσία) χρησιμοποιεί και ο μεσαιωνικός χρονογράφος Λεόντιος Μαχαιράς, επανειλημμένα. Αλλά και στο μακροσκελές ποίημα Ὁ Θρῆνος τῆς Κύπρου, που αναφέρεται στην κατάληψη της Κύπρου από τους Τούρκους το 1570 - 71, απαντάται η Χώρα/ Λευκωσία:
...Ἕναν Σαβᾶτον δύσκολον καί πικραμμένην ὥραν
'βουλήθην κεῖνος ὁ παχιᾶς νά βγῇ νά πᾶ' στήν Χώραν...
Παρόμοιες χρήσεις της ονομασίας Χώρα για τη Λευκωσία απαντώνται και σε πολλά άλλα κείμενα, διαφόρων εποχών.