Χριστοφίδης Μύρων

Image

Ιστοριοδίφης, γιος του Κωνσταντίνου Χριστοφίδη. Γεννήθηκε στον Στρόβολο το 1925 και πέθανε το 1988. Αποφοίτησε από το Εμπορικό Λύκειο Λάρνακας κι εργάστηκε ως τεχνικός στο δημαρχείο της ίδιας πόλης. Ασχολήθηκε από νωρίς με την ιστορική έρευνα και την κυπριολογία.  Έγραψε πολλές ιστορικές, αρχαιολογικές, βιογραφικές και άλλες μελέτες, που δημοσίευσε σε πολλά έντυπα, συνεργαζόμενος μ' αυτά από το 1944 κ. ε. Συνεργάστηκε επίσης, γράφοντας διάφορα λήμματα για την Κύπρο κυρίως, σε ελληνικές εγκυκλοπαίδειες, μεταξύ των οποίων εκείνες του Ἐλευθερουδάκη, του Ἡλίου, του Πυρσο, του Μακρῆ  και του Φοίνικος, της Μεγάλης Ἑλληνικῆς Ἐγκυκλοπαίδειας, και της Πάπυρος-Λαρούς. Υπήρξε μέλος της Εταιρείας Κυπριακών Σπουδών.

 

Χρονολόγιο ΕΟΚΑ

Στις 4 Απριλίου 2019, στη Λευκωσία, παρουσιάστηκε η δίτομη ογκώδης έκδοση των Μύρωνος Χριστοφίδη και Λεωνίδα Φ. Λεωνίδου, «Χρονολόγιον Αγώνος ΕΟΚΑ (1954-1959). Κύρια ιδιοτυπία της έκδοσης είναι ότι ο πρώτος εκ των συγγραφέων, Μύρων Κ. Χριστοφίδης (1926-1988) κατέλειπε 1924 πυκνογραμμένες σελίδες χρονολογίου που έγραφε σχολαστικά κατά τη διάρκεια του αγώνα της ΕΟΚΑ (από το 1956 μέχρι τον Ιούλιο του 1958), πιθανότατα επί καθημερινής βάσεως, και ο Λεωνίδου συμπλήρωσε την ημιτελή αναλυτική καταγραφή, εκδίδοντας ταυτόχρονα και τα κείμενα του Χριστοφίδη.

 

Το βιβλίο αποτελεί ένα εξαντλητικό ως προς τις λεπτομέρειες χρονολόγιο,  έργο υποδομής και αναφοράς, μια πρωτότυπη εγκυκλοπαίδεια και θησαυρό γνώσεων για τον αγώνα της ΕΟΚΑ. Εκτός από τις αναφορές για τη δράση του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου, του Γρίβα-Διγενή, των ηρώων, των μαρτύρων της αγχόνης, τις μάχες και τα στρατιωτικά γεγονότα, καταγράφεται αναλυτικά η καθημερινότητα του 1955-1959. Η παλλαϊκή συμμετοχή του λαού, η κυκλοφορία των φυλλαδίων, η ύψωση των πανώ, οι μάχες των σχολείων, οι συλλήψεις και οι εγκλεισμοί στα κρατητήρια, η σπασμωδική εκδικητική αντίδραση των αποικιακών αρχών. Παρελαύνουν εκατοντάδες χωριά, χιλιάδες ονόματα Κυπρίων και απλών Βρετανών στρατιωτικών, δεκάδες χιλιάδες περιστατικά που ανασύρονται από τη ειδησεογραφία της εποχής και διασώζονται από τη λήθη. Ο Μύρων Χριστοφίδης αποδελτίωνε καθημερινά (με …εκνευριστική συστηματικότητα) τις κυπριακές, αλλά και αθηναϊκές και βρετανικές εφημερίδες, ενίοτε και τουρκικές, αντέγραφε τα φυλλάδια της ΕΟΚΑ και των οργανώσεών της, όπως και όσα άλλα κυκλοφορούσαν στους κυπριακούς δρόμους, και τα δελτία ειδήσεων και τις εκπομπές των ραδιοφώνων που ακούγονταν στο νησί. Ο Λεωνίδου ακολούθησε την ίδια μεθοδολογία και όσο ήταν δυνατόν το ύφος και τη γλωσσική ιδιομορφία στη δική του συμπλήρωση.

 

Πηγές:

Φώτο Γκάλερι

Image