Αρχαιολόγος. Γεννήθηκε το 1937 στο χωριό Γαληνή, κοντά στην τοποθεσία των αρχαίων Σόλων. Αποφοίτησε από το Γυμνάσιο Μόρφου και σπούδασε ιστορία και αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Αργότερα (1969-1970) μετεκπαιδεύθηκε στην πρακτική αρχαιολογία στο Ινστιτούτο Αρχαιολογίας του Λονδίνου και το 1976 έκαμε μεταπτυχιακές σπουδές στη Σχολή Μουσειολογίας του Λούβρου (Παρίσι).
Μέλος της ΕΟΚΑ κατά τη διάρκεια του τετραετούς ένοπλου απελευθερωτικού αγώνα, συνελήφθη από τους Βρετανούς και κλείστηκε στα κρατητήρια από τον Ιούνιο του 1956 μέχρι τον Δεκέμβριο του 1957.
Εργάστηκε ως καθηγητής φιλολογίας σε γυμνάσια από το 1963 μέχρι το 1971. Το 1971 προσελήφθη στο Τμήμα Αρχαιοτήτων ως αρχαιολογικός λειτουργός. Αργότερα υπηρέτησε, στο ίδιο Τμήμα, ως προϊστάμενος του κλάδου νεότερου πολιτισμού, ενώ από το 1990 υπηρέτησε ως έφορος αρχαίων μνημείων και στη συνέχεια ως διευθυντής του Τμήματος Αρχαιοτήτων, μέχρι την αφυπηρέτησή του το 1997.
Έκανε ανασκαφές στους σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους της Σαλαμίνος, των Σόλων, της Αμαθούντος και του Κουρίου, καθώς επίσης στη Σουσκιού και σε τάφους σ' ολόκληρη την Κύπρο, καθώς και αρχαιολογικές επισκοπήσεις στην Καρπασία και αλλού. Από το 1975 πραγματοποιούσε συστηματικές ετήσιες ανασκαφές στον αρχαιολογικό χώρο του Κουρίου.
Είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου του ICCROM (=Διεθνές Κέντρο Συντήρησης και Προστασίας της Πολιτιστικής Κληρονομιάς) που εδρεύει στη Ρώμη. Έχει πάρει μέρος σε διεθνή αρχαιολογικά συνέδρια κι έχει κάμει ανακοινώσεις στην Κύπρο, Ελλάδα, Μεγάλη Βρετανία, Ισπανία, Ηνωμένες Πολιτείες, Ιταλία κ.α.
Δημοσίευσε πορίσματα ανασκαφών του καθώς και αρχαιολογικά άρθρα στο R.D.A.C (ετήσιο Report of the Department of Antiquities Cyprus), στο Αρχαιολογικό Δελτίο των Αθηνών, στο Δελτίον τῆς Ἑταιρείας Κυπριακῶν Σπουδῶν και σε άλλα έντυπα. Συνεργάστηκε κατά καιρούς με το ΡΙΚ (ραδιόφωνο και τηλεόραση) σε αρχαιολογικά θέματα. Έχει καταρτίσει αρχαιολογικούς οδηγούς που εξεδόθησαν από το Τμήμα Αρχαιοτήτων. Ο εκδοτικός οίκος «Φιλόκυπρος» εξέδωσε το 1986 το βιβλίο του Kourion, A Complete Guide to Its Monuments and Local Museum (με επανειλημμένες επανεκδόσεις).
Το 1991 ο Δήμος Χρήστου ανέλαβε τη διεύθυνση του Τμήματος Αρχαιοτήτων Κύπρου. Ως διευθυντής του Τμήματος Αρχαιοτήτων, εκπροσώπησε την Κύπρο σε διεθνείς οργανισμούς, σε διεθνή συνέδρια, ενώ κατέβαλε συνεχείς προσπάθειες προς εξάλειψη της τυμβωρυχίας και προστασία των κυπριακών αρχαιοτήτων (σχετικός τροποποιητικός νόμος για κατοχή αρχαιοτήτων από ιδιώτες, για απαγόρευση διαθέσεως αρχαιοτήτων εκτός Κύπρου και για πάταξη της τυμβωρυχίας, ετέθη σε εφαρμογή από το 1996).
Ανασκαφές, εκτός από το χώρο του Κουρίου έκανε επίσης και σε άλλες περιοχές της Κύπρου. Το 1997 πήρε διδακτορικό από το Πανεπιστήμιο Αθηνών, για τη διατριβή του περί της ταφικής αρχιτεκτονικής στην αρχαία Κύπρο. Το βιβλίο του για το Κούριον (στην αγγλική, έκδοση του οίκου «Φιλόκυπρος») εκδόθηκε και στη γερμανική γλώσσα. Μεταξύ άλλων εξέδωσε και τα συγγράμματα: «Κυπρο-Αρχαϊκή Μνημειακή Ταφική Αρχιτεκτονική» (1996, διδακτορική διατριβή), και Πάφος-Αρχαιολογικός Οδηγός και Ιστορική Αναδρομή (σε ελληνική και αγγλική, 2008). Εξάλλου, ιδιαίτερα σημαντική επιστημονική εργασία αποτελεί η δημοσίευση και έκδοση των πορισμάτων της μακράς ανασκαφικής του εργασίας στο Κούριον.
Βασικός συνεργάτης σε όλους τους τόμους της Μεγάλης Κυπριακής Εγκυκλοπαίδειας, όπου έχει γράψει την πληθώρα των αρχαιολογικών λημμάτων.