Χιονοδρομίες

Image

Από αρχαιολογικά ευρήματα γνωρίζουμε πως οι Σκανδιναβικές χώρες γνώριζαν τις χιονοδρομίες πριν από 4.000 χρόνια. Στη συνέχεια όλες οι χώρες της Ευρώπης άρχισαν να ασχολούνται με τα χειμερινά σπορ τόσο για ψυχαγωγία όσο και για άθληση. Προτού φθάσουν όμως εδώ, χρησιμοποιούσαν το σκι για κυνήγι, για μεταφορικούς σκοπούς, αλλά και για πολεμικές αναμετρήσεις. Οργανωμένο το σκι παρουσιάστηκε τον 19ο αιώνα και συγκεκριμένα πρώτα στη Νορβηγία (1850), μετά στη Γερμανία (1879), στη συνέχεια στην Ελβετία (1893), για να διαδοθεί σ' ολόκληρο τον κόσμο στις αρχές του 20ού αιώνα. Στην Κύπρο οι Χιονοδρομίες έφτασαν στη δεκατία του 1930.

 

Το 1922, με πρωτοβουλία της Νορβηγίας και της Σουηδίας, συγκροτήθηκε το πρώτο χιονοδρομικό συνέδριο και το 1924 ιδρύθηκε η Διεθνής Ομοσπονδία Χιονοδρομίας και από τον ίδιο χρόνο άρχισαν να τελούνται οι χειμερινοί Ολυμπιακοί αγώνες, ανεξάρτητοι από τους υπόλοιπους Ολυμπιακούς αγώνες.

 

Οι πρώτοι αυτοί αγώνες έγιναν στο Σιαμονί της Γαλλίας από 24 Ιανουαρίου 1924 μέχρι 5 Φεβρουαρίου 1924. Πήραν μέρος 16 κράτη με 294 αθλητές.

 

Στην Κύπρο το άθλημα του σκι άρχισε να καλλιεργείται τα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του 1930 με την ίδρυση του Ορειβατικού Συλλόγου που καλλιεργούσε ταυτόχρονα και τις χιονοδρομίες.Τόσο η Λευκωσία όσο και η Λεμεσός δημιούργησαν τους δικούς τους χιονοδρομικούς ομίλους και οργάνωναν μεταξύ τους χιονοδρομικούς διαγωνισμούς. Κατά την πρώτη επίσημη αναμέτρηση Λεμεσού-Λευκωσίας (26 Μαρτίου 1944) νικήτρια αναδείχθηκε η Λεμεσός, ενώ διακρίθηκαν οι Φ. Νεοφυτίδης και Α. Μιτσίδης της Λευκωσίας και η κ. Αρθουρ, σύζυγος του Άγγλου διοικητή της Λεμεσού.

 

Τον ίδιο χρόνο δημιουργήθηκε ο Σύλλογος Χιονοδρόμων Κύπρου και στις 31 Μαρτίου 1945 οργάνωσε το πρώτο παγκύπριο πρωτάθλημα. Στον αγώνα αυτό πρωταθλήματος νικήτρια αναδείχθηκε η κ. Άρθουρ με δεύτερο τον σύζυγό της ο οποίος εν τω μεταξύ μετατέθηκε στη Λευκωσία. Τον αγώνα μαθητευομένων κέρδισε ο Άγγλος στρατιώτης Σπένσερ και τον αγώνα σκυταλοδρομίας η ομάδα πολιτών Λευκωσίας, την οποία αποτελούσαν το ζεύγος Άρθουρ, ο Φλέμιγκ, επιθεωρητής μέσης παιδείας, ο Άρτσιπωφ και ο Φ. Νεοφυτίδης.

 

Ο Όμιλος Χιονοδρόμων Κύπρου ή Ομοσπονδία Χιονοδρόμων Κύπρου, όπως έχει εξελιχθεί σήμερα, αποτελεί μέλος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας και μετέχει στους εκάστοτε χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες.

 

Στο Τρόοδος σημερα υπάρχουν τέσσερις χιονοδρομικές πίστες, τα Sun Valley 1 και 2, η Ήρα και το North Face. Οι εγκαταστάσεις στο βουνό έχουν ανανεωθεί πρόσφατα και περιλαμβάνουν καφετέρια και κατάστημα σκι.

 

Η Ομοσπονδία Χιονοδρόμων Κύπρου καλλιεργεί τα αθλήματα του σκι και της χιονοσανίδας, και η Κυπριακή Ομοσπονδία Παγοδρομιών ασχολείται με το άθλημα του καλλιτεχνικού πατινάζ. Στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες, το Ολυμπιακό πρόγραμμα περιλαμβάνει επτά σπορ και συνολικά δεκαπέντε αγωνίσματα. Όμως, τα πλείστα από αυτά (π.χ. χόκεϊ επί πάγου, πατινάζ ταχύτητας, κέρλινγκ, έλκηθρο κ.λπ.) δεν μπορεί να καλλιεργηθούν στην Κύπρο λόγω έλλειψης κατάλληλων εγκαταστάσεων.

 

Η πρώτη Ολυμπιάδα στην οποία μετείχε η Κύπρος ήταν αυτή του 1980 στο Λέικ Πλάσιτ των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής που άρχισε στις 13 Φεβρουαρίου 1980 (μέχρι 24 Φεβρουαρίου 1980). Στους αγώνες αυτούς, που ήσαν οι 13οι, πήραν μέρος 37 κράτη με 1.283 αθλητές. Από την Κύπρο συμμετέχουν οι, Φίλιπππος Ξενοφώντος (54ος στο γιγαντιαίο σλάλομ και 36ος στην τεχνική κατάβαση), Ανδρέας Πιλαβάκης (ακυρώθηκε στο γιγαντιαίο σλάλομ και 37ος στην τεχνική κατάβαση) και Λίνα Αριστοδήμου (33η στο γιγαντιαίο σλάλομ και δεν τερμάτισε στην τεχνική κατάβαση).

 

Σε ότι  αφορά τη διεθνή αγωνιστική συμμετοχή στο σκι, η Κύπρος είχε συμμετοχή  στο Ευρωπαϊκό Ολυμπιακό Φεστιβάλ Νέων 2017 στο Ερζουρούμ της Τουρκίας (11-18 Φεβρουαρίου 2017 ), ενώ για τους Ολυμπιακούς Αγώνες 2018 στο Πιόνγκτσανγκ της Νοτίου Κορέας η Κύπρος συμμετείχε ,ε 2 αθλητές. Η Κύπρος συμμετέχει ανελλιπώς (με ομάδα 1-5 αθλητών) στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς -αποκλειστικά στο σκι- από το Λέικ Πλάσιντ 1980 μέχρι το Σότσι 2014 και σήμερα.

 

Η Ομοσπονδία διοργανώνει, εκτός από τους Παγκύπριους αγώνες όλων των κατηγοριών (ανδρών, γυναικών, εφήβων, νεανίδων και μαθητών) και διεθνείς αγώνες με συμμετοχή ευρωπαϊκών κρατών.

 

Το 1973 η Ομοσπονδία οργάνωσε με απόλυτη επιτυχία το Παγκόσμιο Συνέδριο στην κατεχόμενη σήμερα Αμμόχωστο.

 

Διοικητικό Συμβούλιο Ομοσπονδίας Χιονοδρόμων Κύπρου (2016-2018)

Πρόεδρος - Ντίνος Λευκαρίτης
Αντιπρόεδρος - Δημήτρης Παπαθεοδότου
Γραμματέας - Πέτρος Γαλίδης
Ταμίας - Κώστας Αρμένης
 
Μέλη Δ.Σ.
Χριστόφορος Παπαχριστοφόρου
Ιωάννα Φλωρεντιάδου
Νικόλας Επιφανίου
Λούης Πρωτοπαπάς

Αντιπρόσωποι Ομίλων
Ο.Χ. Λεμεσού - Ανδρέας Ελευθερίου
Χ.Ο. Αμμοχώστου - Μιχάλης Πισσαρίδης
Χ.Ο. Λάρνακας - Μιχάλης Παπαμιχαλόπουλος
Χ.Ο. Λευκωσίας
Στο Τρόοδος υπάρχουν τέσσερις χιονοδρομικές πίστες, τα Sun Valley 1 και 2, η Ήρα και το North Face. Οι εγκαταστάσεις στο βουνό έχουν ανανεωθεί πρόσφατα και περιλαμβάνουν καφετέρια και κατάστημα σκι.
Γιώτης Ιωαννίδης
Χ.Ο. Τροόδους
Γιώργος Ρωσσίδης

 

Στοιχεία Επικοινωνίας Ομοσπονδίας
Ομοσπονδία Χιονοδρόμων Κύπρου
Αμφιπόλεως 21, 2025 Στρόβολος ΛΕΥΚΩΣΙΑ
Τηλ: +357 22 44 98 37
Φαξ: +357 22 44 98 38
E-mail: [email protected]
Website: www.cyprusski.com

 

Μέλος στις ακόλουθες Διεθνείς Ομοσπονδίας
FIS International Ski Federation
SES Ski Nations Ski Evolving Nations

Φώτο Γκάλερι

Image