Χίλλ σερ Τζωρτζ Φράνσις sir George Francis Hill

Image

Άγγλος νομισματολόγος. Γεννήθηκε στο Berhampore της Βεγγάλης (Ινδία) το 1867 και πέθανε το 1948. Είχε σπουδάσει στο University College School και στο University College του Λονδίνου, όπως και στο Merton College της Οξφόρδης. Διετέλεσε εταίρος της Βρετανικής Ακαδημίας και μέλος της Βασιλικής Επιτροπής για τα Ιστορικά Μνημεία της Αγγλίας.

 

Το 1893 προσελήφθη στο Βρετανικό Μουσείο, όπου από το 1912 μέχρι το 1930 κατείχε τη θέση του υπευθύνου (Keeper) του τμήματος νομισμάτων και μεταλλίων. Το 1931 έγινε διευθυντής και αρχιβιβλιοθηκάριος του Βρετανικού Μουσείου. Τα τελευταία χρόνια της ζωής του τα διέθεσε για τη συγγραφή ογκώδους ιστορίας της Κύπρου, έργο για το οποίο έκανε έρευνες και συγκέντρωνε υλικό για περισσότερα από 30 χρόνια.

 

Συγγραφέας πολλών βιβλίων, ιδίως σχετικών με νομίσματα και μετάλλια, μεταξύ των οποίων αναφέρουμε:

 

1. The British Museum Catalogue of Greek Coins (6 τόμοι, 1897-1922)

2. Handbook ofGreek and Roman Coins (1899)

3. Coins of Ancient Sicily (1903)

4. Pisanello (1905)

5. Historical Greek Coins (1906)

6. Historical Roman Coins (1909)

7. Portrait Medals of Italian Artists (1912).

 

To ογκώδες έργο του για την ιστορία της Κύπρου, με τίτλο A History of Cyprus, εξεδόθη σε τέσσερις τόμους μεταξύ του 1940 και του 1952, συνεπώς ολοκληρώθηκε μετά τον θάνατο του. Επανεκδόθηκε δε αργότερα από το University Press του Cambridge, με πιο πρόσφατη την έκδοση του 1972.

 

Ο πρώτος τόμος του έργου αυτού του σερ Τζωρτζ Χίλλ καλύπτει συνοπτικά την αρχαία και τη Βυζαντινή περίοδο της κυπριακής ιστορίας, μέχρι την κατάκτηση του νησιού από τον Ριχάρδο Λεοντόκαρδο το 1191. Οι τόμοι δεύτερος και τρίτος φέρουν υπότιτλο: The Frankish Period, 1192-1432 (τόμος 2) και The Frankish Period, 1432-1571 (τόμος 3). Στους δυο αυτούς τόμους ο συγγραφέας εξετάζει πολύ λεπτομερώς την ιστορία της Κύπρου των περιόδων της Φραγκοκρατίας και της Βενετοκρατίας, μάλιστα δε και μέσα στο γενικότερο πλαίσιο των ιστορικών γεγονότων της Μέσης Ανατολής και της μεσαιωνικής Ευρώπης. Ο τελευταίος τόμος του έργου εξετάζει την περίοδο της Τουρκοκρατίας (η αφήγηση της κατάκτησης της Κύπρου από τους Τούρκους περιλαμβάνεται στον τρίτο τόμο) και την περίοδο της Αγγλοκρατίας αλλ' όχι μέχρι το τέλος της αλλά μέχρι το τέλος της ζωής του συγγραφέα, δηλαδή μέχρι το 1948.

 

Ο σερ Τζωρτζ Χίλλ είχε συγκεντρώσει ένα τεράστιο υλικό περί την ιστορία της Κύπρου και είχε ταυτόχρονα υπόψιν μια προγενέστερη ιδιαίτερα πλούσια κι εντυπωσιακή βιβλιογραφία. Κατόρθωσε δε να συνθέσει ένα πολύ αξιόλογο έργο, που οπωσδήποτε αποτελεί σήμερα μια σημαντικότατη πηγή πληροφοριών. Ιδιαίτερα πολύτιμοι παραμένουν ο δεύτερος και ο τρίτος τόμος του έργου του, που είναι και πολύ λεπτομερείς περί την μεσαιωνική Κύπρο. Ωστόσο ο πρώτος τόμος (Αρχαιότητα και Βυζαντινή περίοδος) είναι συνοπτικός (σε σχέση προς τους άλλους) και μπορεί να θεωρείται πλέον ως σχεδόν ξεπερασμένος, αφού στο μεταξύ έχουν γίνει νέες σημαντικότατες αρχαιολογικές και άλλες ανακαλύψεις κι έχει προστεθεί μια καινούργια ογκωδέστατη βιβλιογραφία. Εξάλλου ο τέταρτος τόμος του έργου του δεν μπορεί να θεωρηθεί ως απόλυτα αντικειμενικός. Γιατί, ως Άγγλος, ο σερ Τζωρτζ Χίλλ δεν κατόρθωσε να αποφύγει τον πειρασμό να υιοθετήσει θέσεις και απόψεις της (άμεσα ενδιαφερόμενης) αγγλικής ύπουλης διπλωματίας, ιδίως περί το Κυπριακό ζήτημα, τις σχέσεις Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, το θέμα της ένωσης της Κύπρου με την Ελλάδα (πολύχρονο αίτημα των Ελλήνων Κυπρίων), το όλο πλέγμα των σχέσεων και συγκρούσεων Ελλάδος-Αγγλίας-Τουρκίας και τον αισχρό ρόλο της βρετανικής πολιτικής που πρώτιστα ενδιαφερόταν για τα αγγλικά συμφέροντα στην Κύπρο και γενικά στη Μέση Ανατολή. Έτσι, όταν είχε πρωτοκυκλοφορήσει ο τέταρτος αυτός τόμος (μετά τον θάνατο του σερ Τζώρτζ Χίλλ), είχε προκαλέσει την αντίδραση κι αγανάκτηση των Κυπρίων λογίων, εκ των οποίων αρκετοί (όπως ο Κωνσταντίνος Σπυριδάκις) έγραψαν και δημοσίευσαν άρθρα με τα οποία αντέκρουαν θέσεις και απόψεις του Άγγλου συγγραφέα.