Χαχολιάδης Βύρων

Image

Αθλητής. Γεννήθηκε στη Λάρνακα το 1900 και πέθανε το 1978. Αποφοίτησε από το Παγκύπριο Εμπορικό Λύκειο Λάρνακας και φοίτησε στη Γυμναστική Ακαδημία Αθηνών. Επέστρεψε στην Κύπρο το 1922 και διορίστηκε καθηγητής, υπηρέτησε δε την παιδεία της Λάρνακας για 33 χρόνια (Λύκειο, Αμερικανική Ακαδημία, Σχολή Καλογραιών), μέχρι το 1955 οπότε ζήτησε ο ίδιος να αφυπηρετήσει πρόωρα.

 

Υπήρξε μια από τις μεγαλύτερες και πιο πολυσύνθετες αθλητικές μορφές τόσο της Κύπρου όσο και της Ελλάδας. Άρχισε τον αθλητισμό από τα μαθητικά του χρόνια, συνέχισε δε κατά τα φοιτητικά του χρόνια και μετά την επιστροφή του στην Κύπρο. Επιδόθηκε με μεγάλη επιτυχία στους δρόμους ταχύτητας, στα άλματα και στον δρόμο 110 μ. μετ' εμποδίων. Λόγω των πληθωρικών του προσόντων διακρίθηκε επίσης στο πένταθλο και το δέκαθλο. Ως μαθητής πήρε μέρος στους 12ους Παγκύπριους αγώνες (1919) που έγιναν στη Λευκωσία και κέρδισε δυο δεύτερες νίκες: άλμα εις μήκος άνευ φοράς και 110 μ. μετ' εμποδίων. Ως μέλος της ομάδας του Γ.Σ. «Ζήνων» συνέβαλε στην κατάκτηση της πρώτης θέσης στη σκυταλοδρομία, στους ίδιους αγώνες.

 

Κατά τη διάρκεια των σπουδών του στην Αθήνα αγωνιζόταν με τα χρώματα του Συλλόγου «Πανελλήνιος». Κατά τα χρόνια 1921, 1922 και 1923 οι Πανελλήνιοι αγώνες είχαν ματαιωθεί για διάφορους λόγους και τη θέση τους πήραν τα «Παναθήναια», που οργανώνονταν από τους Συλλόγους των Αθηνών, με τη συμμετοχή αθλητών από όλα τα μέρη του Ελληνισμού. Στα Β' Παναθήναια (1921) ο Χαχολιάδης κέρδισε δυο πρώτες νίκες (110 μ. μετ' εμποδίων και άλμα εις ύψος) και δυο δεύτερες (δισκοβολία και ύψος άνευ φοράς). Τον επόμενο χρόνο κέρδισε, στα Γ' Παναθήναια, πάλι τον δρόμο 110 μ. μετ' εμποδίων (17".4).

 

 

Οι μεγαλύτερες αθλητικές του επιτυχίες σημειώθηκαν το 1923. Στα Δ' Παναθήναια κέρδισε τον δρόμο 110 μ. μετ' εμποδίων, ισοφαρίζοντας την πανελλήνια επίδοση με 16" .6. Με τη δική του συμμετοχή ο Σύλλογός του πρώτευσε στη σκυταλοδρομία. Για την επιτυχία του αυτή ο σχολιαστής των αγώνων ανέφερε χαρακτηριστικά: Ἐκ τῶν ἀποτελεσμάτων σπουδαιότερον βέβαια ἦτο τό τοῦ εὐσταλεστάτου Κυπρίου Βύρωνος Χαχολιάδου, ὁ  ὁποῖος στά 110 μ. μέ θαυμάσιο στύλ ἰσοφάρισε τό Ἑλληνικόν ρεκόρ.

 

Σε δυο πανελλήνιες αθλητικές εκδηλώσεις, που έγιναν το 1923, πρώτευσε στο αγώνισμά του και στη σκυταλοδρομία. Στους δε αγώνες τους οποίους οργάνωσε τον ίδιο χρόνο ο Σύλλογος «Πανιώνιος», τους «Πανιώνιους αγώνες», κέρδισε το πένταθλο με δυο πρώτες νίκες: μήκος (6,03 μ.) και ακοντισμό (42,20 μ.), καθώς και με μια δεύτερη, μια τρίτη και μια πέμπτη, συγκεντρώνοντας έτσι 12 β. και παίρνοντας το έπαθλο από τα χέρια του βασιλιά Γεωργίου Β' που παρίστατο στους αγώνες.

 

Με την επιστροφή του στην Κύπρο ανέλαβε το έργο του προπονητή στα σχολεία και τα σωματεία της Λάρνακας. Η παρουσία του ως προπονητή και παίκτη συνέβαλε σε ύψιστο βαθμό στη διάδοση και καθιέρωση του ποδοσφαίρου, της πετόσφαιρας, του χόκεϊ και της αντισφαίρισης. Άρτια καταρτισμένος σ' αυτά ο ίδιος, και σε συνδυασμό με τα έμφυτα παιδαγωγικά του χαρίσματα, αποτελούσε πρότυπο για τους αθλητές του. Δημιούργησε ομάδες με παγκύπρια και διεθνή ακτινοβολία τόσο στην κατηγορία ανδρών όσο και στην κατηγορία γυναικών. Οι αγώνες μεικτών ομάδων χόκεϊ και πετόσφαιρας, που καθιέρωσε, έδωσαν νέα ώθηση στην ανάπτυξη του γυναικείου αθλητισμού της Κύπρου.

 

Πηγή

Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια

Φώτο Γκάλερι

Image