Χατζησωτηρίου Φώτος

Ζωγράφος, γλύπτης και λογοτέχνης, αδελφός του ζωγράφου Ξάνθου Χατζησωτηρίου. Γεννήθηκε στην Αμμόχωστο το 1919. Αποφοίτησε από το Ελληνικό Γυμνάσιο Αμμοχώστου και σπούδασε οικονομικά στο Πανεπιστήμιο της Βηρυτού.

 

Ήταν αυτοδίδακτος ζωγράφος και γλύπτης. Με τη ζωγραφική ασχολήθηκε από τα μαθητικά του χρόνια και όταν ήταν τελειόφοιτος γυμνασίου οργάνωσε την πρώτη ατομική έκθεσή του. Το 1939 οργάνωσε ατομική έκθεση έργων του στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο Βηρυτού, το 1941 στην Αμμόχωστο, το 1947 στη Λευκωσία και την Αμμόχωστο, στο Παρίσι (Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης) το 1948, ξανά στη Λευκωσία το 1957, το 1962, το 1976, το 1979, το 1980 και το 1981, στη Λεμεσό το 1976 και το 1981, στην Πάφο το 1978, στην Αθήνα το 1978. Πήρε επίσης μέρος σε πολλές ομαδικές εκθέσεις. Το 1953 τιμήθηκε με πρώτο βραβείο και χρυσό μετάλλιο σε παγκύπρια έκθεση που έγινε στην Αμμόχωστο, ενώ το 1958 κέρδισε πάλι πρώτο βραβείο σε ομαδική έκθεση στις Πλάτρες.

 

Ο Φώτος Χατζησωτηρίου ζούσε κι εργαζόταν στην Αμμόχωστο μέχρι το 1974. Μετά την τουρκική εισβολή προσφυγοποιήθηκε στην Αγία Νάπα. Στην Αμμόχωστο παρέμειναν εγκλωβισμένα πολλά έργα του. Η ζωγραφική του δουλειά είναι εμπνευσμένη βασικά από την κυπριακή και βυζαντινή παράδοση, το κυπριακό τοπίο και τον αγροτικό κόσμο του νησιού. Διακρίνεται από μια λαϊκότητα που συγκινεί κι από καθαρότητα χρωμάτων που γίνονται έντονα αλλά και χαρούμενα μέσα στο σκληρό κυπριακό φως. Ένα πανηγύρι χρωμάτων και εντυπώσεων.

 

Λογοτεχνία - Θέατρο 

Ο Φώτος Χατζησωτηρίουασχολήθηκε επίσης με τη γλυπτική και τη λογοτεχνία. Στον χώρο της λογοτεχνίας εμφανίστηκε ενώ ήταν ακόμη μαθητής, δημοσιεύοντας κείμενά του στην εφημερίδα Ελευθερία, όπως χρονογραφήματα, διηγήματα κ.α. Συνεργάστηκε με έντυπα τόσο της Κύπρου όσο και της Ελλάδας, όπως τα Κυπριακά Γράμματα, η Πάφος, η Νέα στία, όπου δημοσίευσε διηγήματά του. Η συλλογή διηγημάτων του με τίτλο Μαχαιριές  κέρδισε πρώτο βραβείο από την Ένωση Λογοτεχνών Αθηνών, ενώ το διήγημά του με τίτλο Τό Ξεσήκωμα το  ᾿Οχτώβρη κέρδισε πρώτο βραβείο από τον Ελληνικό Πνευματικό Όμιλο Κύπρου. Σε νεαρή ηλικία ίδρυσε το θεατρικό συγκρότημα «Ελεύθερη Σκηνή» στην Αμμόχωστο με το οποίο παρουσίασε δικά του θεατρικά έργα που σκηνοθέτησε ο ίδιος. Θεατρικά του έργα: Προσφυγοπούλα στήν Κύπρο, Συνηθισμένη   στορία και   νθρωποι πού δέν φταίξανε.

 

Εξέδωσε επίσης δυο συλλογές διηγημάτων:

 

1. Μαχαιριές (χ.χ.ε.)

2. Μάρτυρες (Κύπρος, 1956).

 

Πηγή:

Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια

Φώτο Γκάλερι

Image